Jak si užít druhý adventní týden
Advent pokračuje a i když pohodě epidemiologická situace příliš nepřeje, stojí za to, si situaci zlepšit. Co si připravit na druhý adventní týden?
Mikulášská nadílka
Ať už bude epidemiologická situace jakákoliv, je škoda zapomenout na mikulášskou nadílku. Vidět čerty, andílky a Mikuláše je pro děti určitě zážitkem, některé možná spíše ocení tajemno a napětí. A co si budeme povídat, úplně nejvíce budou nadšené z nadílky.
Zvyky spojené s touto nadílkou se lišily podle regionů. Lidové tradice hovoří i o Mikulášce, matce svatého Mikuláše. Měla šlehat březovými proutky oknech (chodila ale i s cepem nebo srpem) a nosila košík s dárky pro hodné děti.
„Mikuláš ztratil plášť, Mikuláška sukni, hledali, nenašli, byli oba smutní.“
Upečte si vizovické pečivo
Na rozdíl od obvyklého cukroví je vizovické pečivo trochu trvanlivější. Tedy přesně řečeno: tohle pečivo není na jídlo. Jedná se o ozdobu, která může vydržet i několik let. Podobně jako u cukroví můžeme při jeho výrobě strávit příjemné chvíle s blízkými, popovídat si a naladit se příjemně v tomto období.
Vizovické pečivo se vyrábí z octového těsta a vytvářejí se z něj nejrůznější drobné ozdoby. Ty se pak dají využít jako dekorace na sváteční stůl, na okna nebo na stromeček. Možností je ale přidat ozdůbku třeba k dárečku.
Pro začátek úplně bude stačit 250 g hladké mouky, 1 dcl vlažné vody, lžíci octa a vajíčko na potření. Pro výrobu budete potřebovat malý ostrý nůž, nůžtičky, pátrátko, špejle, koření na oči, štětec. Suroviny se spojí a hněte se zhruba hodinu. Musí být úplně hladké. A pozor. Je třeba těsto dát přes noc odležet do spíže. Výsledkem bude vláčnější těsto.
Kousky těsta se odkrajují, tvarují a části se slepují pomocí štětce „lepidlem“ (lžička mouky v půl sklenici vody).
Vytvořte si atmosféru
Ať už se rozhodnete péct cukroví, připravovat vizovické pečivo, ale třeba i jen tak si povídat s blízkými, vytvořte si slavnostní atmosféru. Po bytě nechte rozvonět vánoční koření, zapalte si svíčku a pusťte si koledy. Tohle jedinečné období stojí za to, si pořádně užít.
Zdroj:
Wikipedia
Monika Kindlová, Martina Boledovičová, Tradinář, Smart Press, 2019
Milada Motlová, Český rok od jara do zimy, Fortuna Libri, 2010
Napsat komentář