Kedlubna – výjimečná zelenina, která se tváří nenápadně
Kedlubna nebo kedluben? Je to úplně jedno, kterou podobu slova si zvolíte, obě jsou správně. Zeleninu si můžete připravit syrovou nebo tepelně upravenou. Tato snadno dostupná zásobárna vitamínu C a beta-karotenu dodává energii, posiluje imunitu a třeba také srdce.
Nutriční hodnoty v kedlubně
Jak už jsme zmínili, kedlubna obsahuje především beta-karoten, dále vitamín C a vitamíny B1 a B2. Z minerálních látek v této zelenině nechybí draslík, fosfor, vápník, hořčík, sodík a železo. Kedlubna je také zásobárnou rozpustné a nerozpustné vlákniny. Abyste z kedlubny mohli využít obsažený selen, je vhodné s touto zeleninou konzumovat potraviny bohaté na vitamín E (třeba olivový olej lisovaný zastudena).
Mladé kedlubnové listy mají hodně vitamínu C a více minerálních látek než bulva.
Kedlubna pro zdraví
Kedlubna je ideální součástí jídelníčku, oblíbená bude hlavně při snaze zhubnout, protože obsahuje minimum cukru a dostatek vlákniny. Ta rozpustná je užitečná, protože prospívá při snižování cholesterolu v krvi. Nerozpustná vláknina se zase uplatňuje při pohybu (peristaltice) střev. Konzumace kedlubny se doporučuje pacientům s cukrovkou. Obsažená síra má antibakteriální vliv. Kromě toho kedlubna pomáhá s vylučováním žluče (při této činnosti je důležitá látka cholagogum) a péčí o imunitní systém. Bylo zjištěno, že isothiokyanáty jsou prospěšné při protinádorovém vlivu.
* posiluj
* dodává energii,
* podporuje buněčný metabolismus,
* zpevňuje pokožku,
* má odvodňující účinky,
* pomáhá při cukrovce
Měli byste vědět
Na konzumaci kedlubny by si měli dát pozor osoby, které trápí záněty (hlavně zánět dvanáctníku, zánět žaludeční sliznice).
Recepty z kedluben
Kedlubnu si můžete jen tak pokrájet na plátky a jíst syrovou. Syrová kedlubna je skvělou svačinkou, obzvlášť když bulva není zdřevnatělá. Receptů s kedlubnou je hodně, mezi nejznámější třeba patří kedlubnová polévka. Při její přípravě stačí jen vývar, osmahnutá cibulka, kedlubna na kostičky, sůl, kmín a petrželka. Ale podobně jednoduše působí třeba osolený tvaroh s nastrouhanou kedlubnou, uvařeným vejcem a s petrželkou na ozdobu. Pestře vypadají v této pomazánce i nastrouhané ředkvičky. Kedlubnu můžete zkombinovat se všemi druhy masa. Dá se také zapékat, připravit z ní placičky. Snadno si můžete připravit i kedlubnové hranolky, jako skvělá příloha poslouží zdravé kedlubnové zelí.
Listy kedlubny se hodí přidat do polévky, případně do salátu.
Pěstování kedlubny
Při výběru se můžete poohlédnout po raných, letních a pozdních odrůdách. Kedlubny se dají předpěstovat ze semen, případně si můžete pořídit sazeničky. Tato zelenina vyžaduje vlhčí půdu a pravidelné zalévání, aby nedřevnatěla.
Při sklízení se vyplatí vytáhnout kedlubnu včas, zdřevnatělá zelenina není nic chutného a šťavnatá bulva nabízí úplně jiný zážitek. Zkažená kedlubna není nic příjemného, ale vůbec k tomu nemusí dojít. Kedlubna totiž vydrží poměrně dlouho v suchu a chladu.
Zdroj:
https://draxe.com/kohlrabi/
https://cs.wikipedia.org/wiki/Kedluben
Napsat komentář