Kapusta a její podoby: kadeřavá kapusta, růžičková nebo hlávková kapusta
Kapusta kdysi bývala hodně využívána v české kuchyni, bohužel se ale stala poměrně neoblíbenou. Tuhle zeleninu se ale vyplatí zařadit do jídelníčku.
Kapustě se říká také brukev a je příbuzná se zelím. Tento druh košťálové zeleniny má několik známých zástupců. Kromě hlávkové kapusty se využívá růžičková kapusta a třetím častěji využívaným zástupcem je kadeřavá kapusta neboli kadeřávek.
Historie kapusty sahá až do starého Egypta. Jejích příznivých účinků se využívalo už koncem středověku. Později se kapusta šlechtila.
Zdroj antioxidantů a dalších látek
Z cenných látek v ní najdeme hlavně vitamíny skupiny B (hlavně kyselina listová), vitamíny A, C, zastoupeny jsou i vitamíny E a K. Z minerálních látek nechybí vápník, draslík, hořčík, železo, fosfor, selen a také kyselina listová. Především v kadeřavé kapustě se nachází zásoba karotenů (betakaroten neboli provitamín A).
Prospěšnost kapusty pro zdraví
Kapusta je bohatým zdrojem vlákniny, která přispívá k dobrému trávení. Kapusta pomáhá také při problémech s játry nebo žaludkem. Kromě toho přispívá i k poklesu cholesterolu. V lidovém léčitelství se kapusta využívá k podpoře imunity, při bolestech revmatických kloubů. Měla by pomáhat i při čištění cév. Doporučuje se v případě, že si chcete udržet váhu nebo potřebujete zhubnout.
Díky zastoupenému vitamínu A a betakarotenu kapusta také prospívá očím nebo pokožce. Z tradičního využívání vyplývá i prospěšnost při exémech – přikládají se čerstvé listy (předem umyté, jemně naklepané a zahřáté). Některé rady odkazují i na pomoc při ischiasu (upravit stejně jako výše a přiložit na noc).
Pozor na kapustu byste si měli dát, když jste po operaci, máte zažívací nebo srdeční potíže. Příliš vhodná není ani pro těhotné nebo kojící ženy. Kapusta je košťálovina, a proto je nadýmavá. Nadýmavosti je možné se trochu zbavit tím, že doplníte příslušné koření. Tím může být kmín, fenykl, anýz, saturejka nebo třeba koriandr. Pro ještě větší snížení nadýmavosti se doporučuje vařit bez pokličky.
Kapustě nevadí mráz
Kapusta je velmi odolná zelenina. Můžete ji nechat na záhoně i přes mírnou zimu. Zvládá mrazy do -10 °C. Dokonce se pro křehkost kapusty doporučuje, aby mrazíky prošla.
Kapusta v kuchyni
Kapusta se upravuje a syrová se nejí. Třeba do salátů se přidává blanšírovaná, což je také základ pro její další využití. Díky blanšírování je kapusta nejen chutnější, ale také ztrácí nepříjemný sirný zápach, který řadě lidí vadí. Kromě toho se dá kapusta vařit, dusit, smažit, ale také zapékat. Při vaření dávejte pozor na to, aby se z hezké zeleniny nestala nevzhledná blemcanice.
Kapusta se dá využít do polévek, karbanátků, listy se dají naplnit zeleninou a masem, růžičková kapusta se výborně hodí ke kaštanům, ale i zapečená s dýní, šunkou a řadou dalších potravin.
Zdroj:
https://www.nutridatabaze.cz/potraviny/
https://cs.wikipedia.org/wiki/Kapusta
Napsat komentář