Brokolice: antioxidant a zelenina, kterou je dobré pravidelně zařazovat do jídelníčku
Brokolice často bývá součástí seznamu superpotravin. Prospívá obranyschopnosti, kardiovaskulární činnosti a má řadu dalších funkcí. Brokolice patří podobně jako květák nebo kapusta mezi košťálovou zeleninu. Poměrně snadno se pěstuje a je velmi odolná.
Brokolice má řadu podob, může mít sytě zelenou, případně zeleno-fialovou barvu, vyhýbat se je třeba světlejším variantám. Brokolice se dá využít celá, listy třeba do salátu. Tužší košťál zkrátka připravujte o něco déle.
Nutriční hodnoty v brokolici
Brokolice je cenná na antioxidanty – vitamín C, vitamín A, beta-karoten, obsahuje i vitamín E a vitamín K1. Právě tento vitamín je důležitý pro srážení krve a pro regeneraci kostí. Z minerálních látek nechybí draslík, důležitý po kontrolu krevního tlaku, právě díky němu se přispívá k prevenci srdečních onemocnění. Dále nechybí vápník, fosfor, hořčík (důležitý pro svaly), sodík a železo. Prakticky neobsahuje žádný tuk a minimum sacharidů, z toho část odpovídá vláknině. Kromě toho je zásobárnou esenciálních aminokyselin, známých lapačů volných radikálů.
Brokolice má relativně vysoký obsah bílkovin, obzvláště s ohledem na ostatní zeleninu. Z cenných látek v brokolici nechybí ani sulforafan (protirakovinový vliv, prevence žaludečních vředů), indol-3-karbinol (brání růstu nádorových buněk), karotenoidy (zeaxanthin, lutein a již zmíněný beta karoten), které jsou důležité pro stav zraku. Z cenných látek je také třeba zmínit antioxidanty kaempferol a kvercetin.
Brokolice pro zdraví
Řada obsažených látek vypovídá o tom, že by brokolice mohla mít podíl na ochraně před rakovinou. Při pravidelné konzumaci (3x týdně) pečuje brokolice o stěnu sliznic.
Látky v této zelenině podporují vylučování žluči, obzvláště prý dušená brokolice. Důležitá je šetrná, krátká úprava, případně brokolice syrová.
Využití živin, konkrétně bílkovin, z brokolice se podpoří, pokud tuto zeleninu zkombinujeme s dalšími potravinami, které obsahují vitamín B7 (biotin), tedy třeba špenát, rajčata, ořechy, přírodní rýže, avokádo a také spolu s vitamínem B12 z vejce, hovězího masa, tuňáka, sardinek, mléka a třeba sýrů.
Brokolice pomáhá řešit:
- kardiovaskulární potíže (srdce, cévy),
- záněty střev,
- prevenci rakoviny a rekonvalescenci při této nemoci,
- odchytává volné radikály a působí proti stárnutí,
- artrózu, artritidu a onemocnění chrupavek,
- zvýšený krevní tlak,
- cukrovku,
- stav zraku.
Měli byste vědět
Větší příjem této zeleniny by mohl představovat problém pro pacienty, kteří užívají léky typu warfarin.
Brokolice v kuchyni
Jak si připravit brokolici? Existuje řada způsobů, jak využít co nejvíce její hodnoty, důležité je vsadit na její šetrnou úpravu, podobně i jako u jiných druhů zeleniny. Ideální je tedy pár minut brokolici připravovat v páře, blanšírovat. Brokolice se blanšíruje tak, že ji krátce povaříte ve vodě nebo v horké páře. Pak se prudce zchladí v ledové vodě. Následně si ji můžete rozkrájet na růžičky, mírně osolit, a posypat sýrem, třeba parmezánem. Brokolice se dá přidat do zeleninové polévky, salátu, využít jako příloha k nejrůznějším druhům masa, no a způsobů se zapečením nebo přidáním do koláče je celá řada.
Při dlouhém vaření ztrácí zelenina důležité složky. Brokolice se dá, podobně jako květák, jíst syrová.
Zdroj:
https://www.healthline.com/nutrition/foods/broccoli
https://www.nutridatabaze.cz/potraviny/?id=49#tab-2
Napsat komentář