Zázvor: v malé míře pomáhá jako všelék
Zázvor patří mezi oblíbené koření. Velmi často bývá využíván i v lidovém léčitelství téměř jako všelék. Hlavně pomáhá při nachlazení. Široké využití nachází i v kuchyni.
Zázvor (Zingiber officinale, angl. ginger) je trvalka pocházející z Indie, Číny a Indonésie. Kromě těchto zemí dokázali ocenit léčivé schopnosti, především spojené s trávicím ústrojím, také staří Řekové a Římané. Už tehdy se zázvor bohatě používal pro svou typickou palčivou citronovou příchuť.
Druhově je zázvor příbuzný s kurkumou a kardamomem. Z rostliny se využívají kořeny – oddenky.
Dnes je možné zázvor snadno sehnat, je třeba ale dbát na to, aby oddenek byl čerstvý a neseschlý.
Využití v kuchyni
Zázvor je možné konzumovat v mnoha různých podobách: zázvorový čaj, limonáda nebo sirup, kandovaný zázvor, nastrouhaný syrový nebo sušený a drcený zázvor jako koření např. v indické nebo čínské kuchyni, nakládaný zázvor například jako příloha k sushi.
Ostrá kořeněná chuť zázvoru dráždí čidla teploty v ústech a vyvolává pocit tepla. To má za následek podporu tvorby slin a žaludečních šťáv, zvyšuje se tvorba žluče a usnadňuje konzumace potravin.
Opatrné dávkování
Zázvor pomáhá, ale pozor, abyste množství nepřehnali. Při konzumaci většího množství může totiž vyvolat zažívací potíže. Maximální doporučené denní množství čerstvého zázvoru jsou 4 gramy, sušeného 1 gram. U dětí do 2 let se zázvoru vyhněte, později dávkujte velmi opatrně.
Léčivé schopnosti
Antibakteriální a protizánětlivý zázvor:
- podporuje chuť k jídlu
- usnadňuje trávení a pomáhá proti žaludečním nevolnostem
- je prevencí proti nachlazení a chřipce
- pomáhá zmírnit potíže při nachlazení nebo chřipce
- mírní bolesti hlavy
- zmírňuje cestovní nevolnost
- měl by zpomalovat průběh některých druhů rakoviny
- preventivně působí proti ateroskleróze a při kardiovaskulárních chorobách
- zklidňuje závratě
- může mírnit bolesti a zánět při artritidě
- zklidňuje bolesti svalů
- snižuje cholesterol v krvi
- zvyšuje množství krvinek
- pomáhá relaxovat – jeho exotická vůně uvolňuje
- zmírňuje nevolnost při těhotenství (v rozumném množství, konzultujte s gynekologem)
Připravte si
Dáme do hrnku a přelijeme litrem vroucí vody.
Pokud máte rádi koření, můžete nechat vylouhovat také skořici a hřebíček.
Necháme ho louhovat ca. 5 minut. Poté jej (případně ostatní koření) z čaje odstraníme.
Vylouhované kousky zázvoru již nekonzumujeme.
Pro zvýšení léčebného účinku při nachlazení možno přidat – po zchladnutí – šťávu z citronu a med.
Další využití zázvoru
Zázvor můžeme najít, díky jeho čistícím schopnostem, v kosmetických přípravcích – především ve sprchových gelech, olejích nebo v šamponech na vlasy, kde zároveň i prokrví pokožku hlavy. Díky zajímavému aroma ho najdeme i v parfémech, kde podpoří svěží tóny a dodá pikantnost.
Pěstování
Zázvor si můžete i vypěstovat sami doma. Zjara sázíme připravené řízky s rašícími pupeny těsně pod povrch nakypřené půdy do tepla (nejlépe do fóliovníku nebo do skleníku). Půda by měla být dobře propustná, kyprá a bez kamenů, zásobená živinami a schopná držet vlhkost. Na podzim se sklízí. Nejprve omezíme zálivku a hnojení. Zatažené oddenky pak vyjmeme a zpracováváme.
Zdroj: Ottův průvodce přírodou – Léčivé rostliny, Ottovo nakladatelství 2010
Napsat komentář