Zázvor patří mezi oblíbené koření. Velmi často bývá využíván i v lidovém léčitelství téměř jako všelék. Hlavně pomáhá při nachlazení. Široké využití nachází i v kuchyni.

zazvor-012

Zázvor (Zingiber officinale, angl. ginger) je trvalka pocházející z Indie, Číny a Indonésie. Kromě těchto zemí dokázali ocenit léčivé schopnosti, především spojené s trávicím ústrojím, také staří Řekové a Římané. Už tehdy se zázvor bohatě používal pro svou typickou palčivou citronovou příchuť.

Druhově je zázvor příbuzný s kurkumou a kardamomem. Z rostliny se využívají kořeny – oddenky.

Dnes je možné zázvor snadno sehnat, je třeba ale dbát na to, aby oddenek byl čerstvý a neseschlý.

Využití v kuchyni

Zázvor je možné konzumovat v mnoha různých podobách: zázvorový čaj, limonáda nebo sirup, kandovaný zázvor, nastrouhaný syrový nebo sušený a drcený zázvor jako koření např. v indické nebo čínské kuchyni, nakládaný zázvor například jako příloha k sushi.

Ostrá kořeněná chuť zázvoru dráždí čidla teploty v ústech a vyvolává pocit tepla. To má za následek podporu tvorby slin a žaludečních šťáv, zvyšuje se tvorba žluče a usnadňuje konzumace potravin.

Opatrné dávkování

Zázvor pomáhá, ale pozor, abyste množství nepřehnali. Při konzumaci většího množství může totiž vyvolat zažívací potíže. Maximální doporučené denní množství čerstvého zázvoru jsou 4 gramy, sušeného 1 gram. U dětí do 2 let se zázvoru vyhněte, později dávkujte velmi opatrně.

Léčivé schopnosti

Antibakteriální a protizánětlivý zázvor:

  • podporuje chuť k jídlu
  • usnadňuje trávení a pomáhá proti žaludečním nevolnostem
  • je prevencí proti nachlazení a chřipce
  • pomáhá zmírnit potíže při nachlazení nebo chřipce
  • mírní bolesti hlavy
  • zmírňuje cestovní nevolnost
  • měl by zpomalovat průběh některých druhů rakoviny
  • preventivně působí proti ateroskleróze a při kardiovaskulárních chorobách
  • zklidňuje závratě
  • může mírnit bolesti a zánět při artritidě
  • zklidňuje bolesti svalů
  • snižuje cholesterol v krvi
  • zvyšuje množství krvinek
  • pomáhá relaxovat – jeho exotická vůně uvolňuje
  • zmírňuje nevolnost při těhotenství (v rozumném množství, konzultujte s gynekologem)

Připravte si

Zázvorový čaj
Nastrouháme 1 až 3 čajové lžičky zázvoru (max. 4 gramy čerstvého zázvoru).
Dáme do hrnku a přelijeme litrem vroucí vody.
Pokud máte rádi koření, můžete nechat vylouhovat také skořici a hřebíček.
Necháme ho louhovat ca. 5 minut. Poté jej (případně ostatní koření) z čaje odstraníme.
Vylouhované kousky zázvoru již nekonzumujeme.
Pro zvýšení léčebného účinku při nachlazení možno přidat – po zchladnutí – šťávu z citronu a med.

Další využití zázvoru

Zázvor můžeme najít, díky jeho čistícím schopnostem, v kosmetických přípravcích – především ve sprchových gelech, olejích nebo v šamponech na vlasy, kde zároveň i prokrví pokožku hlavy. Díky zajímavému aroma ho najdeme i v parfémech, kde podpoří svěží tóny a dodá pikantnost.

Pěstování

Zázvor si můžete i vypěstovat sami doma. Zjara sázíme připravené řízky s rašícími pupeny těsně pod povrch nakypřené půdy do tepla (nejlépe do fóliovníku nebo do skleníku). Půda by měla být dobře propustná, kyprá a bez kamenů, zásobená živinami a schopná držet vlhkost. Na podzim se sklízí. Nejprve omezíme zálivku a hnojení. Zatažené oddenky pak vyjmeme a zpracováváme.

Zdroj: Ottův průvodce přírodou – Léčivé rostliny, Ottovo nakladatelství 2010

Líbilo se? Dejte o článku vědět ostatním: