Vlašské ořechy, poklad pro srdce a mozek
Vlašský ořech je jednou z místních, dobře dostupných, surovin, které je zapotřebí využívat v celé bohaté škále. Zpracovat lze jak nedozrálý ořech se slupkou, tak i vlastní jádro. Dnes se zaměříme na jádro vlašského ořechu.
Susanna Bingemerová zařadila vlašský ořech mezi 25 superpotravin (Superpotraviny, Noxi 2015). A právem. Bez těchto jader si třeba nedovedeme představit závin nebo vánoční cukroví. Podívejme se ale na důvod, proč jsou tak zdravá.
Strom původně pochází ze střední Asie, odkud se rozšířil do střední Evropy. Obsahuje velké množství antioxidantů a omega-3-mastných kyselin. 60% tuku tvoří hodnotné esenciální mastné kyseliny. Mastné kyseliny příznivě působí na srdce, regulují hladinu cholesterolu a krevní tlak. Ořechy jsou prospěšné cévám, proto jsou nezbytné pro činnost mozku.
Pokud chceme porovnat míru antioxidantů s ostatními potravinami, stojí si podobně skvěle jako třeba borůvky a tmavé bobule.
Vitamín E, selen a další látky účinně zabíjejí volné radikály. Tajnou zbraní proti bakteriím a virům je i obrovské množství kyseliny ellagové. Pozor ale na to, že této kyseliny je možné sníst pouze málo, jeden až dva ořechy a pokud možno v různých částech dne.
Vegetariáni a vegani mají tato jádra rádi pro vysoký podíl proteinů. Vlašský ořech je také bohatý na vitamín B, magnezium, zinek a fosfor.
Susanna Bingemerová doporučuje ořechy takzvaně aktivovat. Namočte je pokud možno přes noc do teplé vody a pak důkladně omyjte čerstvou vodou. V ořeších jsou inhibitory enzymů, které mají bránit v klíčení a našemu tělu ztěžují trávení. Namočením se vyřadí a uvolní enzymy důležité pro klíčení, které zvyšují koncentraci vitamínů. Takto se používají třeba do pesta nebo do syrových těst a pralinek. Měly by mít lepší chuť a být aromatičtější.
Koupě a skladování ořechů
Pokud nemáte vlastní ořechy, kupujte raději ořechy se skořápkou. Vyloupané vlašské ořechy jsou totiž velmi náchylné ke žluknutí. Sáček s jádry si také pozorně prohlédněte, aby v něm nebyl pavučinky, moli nebo červi. Ořechy by měly být celé a neodrolené.
Pokud skladujete vyloupaná jádra, vydrží v ledničce asi 4-6 měsíců. Nejdéle vydrží v mrazáku, a to zhruba asi rok.
Žluklé ořechy jsou hořčí a k tomu mají pachuť. Také si dávejte pozor na plíseň. Napadá nejen skořápku, ale když je včas vyloupete a usušíte, můžete tak jádra zachránit.
Jak využít vlašské ořechy
Vlašské ořechy se dají jen tak zobat nebo ráno přidat do směsi müsli. Nádherně dodají šmrnc sladkým zákuskům, koláčům a cukroví. Můžeme jimi dochutit i slané pečivo. Bývá také třeba součástí salátů a různých omáček. Ještě předtím, než plody dozrají, je možné z nich vyrobit zdravotní likér (ořechovka).
Susanna Bingemerová nabízí ve své knize Superpotraviny recept na posílení srdce a krevního oběhu.
Špagety s vlašskými ořechy
125 g vlašských ořechů, 3 polévkové lžíce olivového oleje, 400 ml zeleninového vývaru, 4 stroužky česneku, 2 rajčata, 3 polévkové lžíce bílého vína; 0,1 g šafránových vláken (= 1 dózička), sůl, pepř, 400 g kamutových nebo jiných špaget, svazek bazalky
pro 4 osoby, 20 min. přípravy, 45 min. vaření
Ořechy hrubě nasekejte, osmažte na 1/2 čajové lžičky na pánvi, dokud nezačne vonět. Z toho 2 polévkové lžíce dát do malé misky, osolit, zbytek s vývarem dát do hrnce. Oloupejte česnek, nakrájejte, rajčata omyjte, nakrájejte na kostky, přidejte do vývaru a slabě povařte. Bílé víno uvařte zvlášť se šafránem, nechte odpočinout.
Po 45 min. dejte šafrán s vínem k ořechům, uvařit a pak vše společně co možná nejjemněji umixovat, osolit, opepřit. Špagety uvařte podle návodu na balení v dobře osolené vodě.
Bazalku natrhat nebo nařezat na kousky. Špagety slít, vlhké je dát zpátky do hrnce, vmíchat zbylý olivový olej, bazalku a omáčku, ještě jednou zahřát. Servírujte posypané opraženými ořechy. Můžete posypat parmazánem.
Napsat komentář