Třešňové hodování – pro zdraví i chuťové buňky
Třešně patří v našich krajích mezi nejoblíbenější ovoce. Jednak je velmi chutné a navíc, o čemž kolikrát ani příliš nevíme, úžasně působí na lidský organismus.
Poklad pro zdraví
Pokud mlsáte třešně, děláte dobře, protože nejenže dobře chutnají, ale také mají velmi pozitivní vliv na náš organismus. Především fungují jako čistící element pro krev, játra a ledviny. Toto nekalorické ovoce s velkým množstvím vody obsahuje jód, hořčík, železo, fosfor, zinek, ale také poměrně významný podíl vitamínu C, B a betakarotenu. Jako zdroj vápníku jsou významné i pro růst kostí a zubů. Třešně také napomáhají vylučování trávicích šťáv a moči.
Jejich podstatný vliv na zdraví zahrnuje boj proti zánětům, paradontóze nebo artritidě. Podle posledních výzkumů by měly třešně napomáhat i léčení cukrovky.
Třešně, stejně jako jejich blízké příbuzné, višně, neutralizují tukové látky, a tak napomáhají k hubnutí. Tento výborný antioxidant působí i protirakovinně.
Třešní existuje řada druhů s nejrůznějšími barvami a chutěmi. Po jejich sklizni je třeba ovoce skladovat v lednici, kde vydrží zhruba dva až tři dny, pokud není příliš přezrálé.
Co s třešněmi?
Můžeme je zavářet do nejrůznějších kompotů, džemů, nebo z nich můžeme vyrobit různé sirupy, likéry, vína a destiláty. Trochu méně obvyklým způsobem je sušení. Pokud se do něj pustíte, nechte plody s peckou předsušit a když začnou připomínat hrozinky, odpeckujte je. Byla by škoda přijít zbytečně o šťavnatost. Pak je dosušte. Sušené třešně se dají využít například do ranních vločkových pochoutek nebo do dezertů, podobně jako právě hrozinky.
Když se řekne třešně, nejspíš si vybavíte pekáč bublaniny nebo třešňové knedlíky. Tyto nejoblíbenější kombinace však nejsou jedinými způsoby, jak se dají třešně využít. Syrové třešně se dají nakládat do alkoholu nebo s nimi v rozumné míře ozdobit nejrůznější dezerty. Báječně si rozumí s čokoládou, mandlemi. Kromě již zmíněné bublaniny existuje velká řada koláčů, do kterých je můžete využít. Ovoce, které zbude, nezapomeňte zamrazit, aby se dalo vytáhnout v zimě a připomenout tak prosluněné léto.
Pozor na kombinaci třešní a tekutin
Nejlepší je samozřejmě konzumace v čerstvém stavu. I když v tomto případě je třeba dávat pozor na kombinaci tekutin a třešní v našem organismu. Pokud totiž sníte větší množství třešní, je třeba opatrnosti. Pořádný pozor si dávejte na mléko a na kysané produkty z mléka raději zapomeňte. Ovocné cukry s tekutinou v žaludku začnou kvasit a vznikají plyny. Z nich začne břicho nepříjemně bolet, můžete ale také zvracet, případně dostanete nemilý průjem. Ovšem dávejte si pozor i na pití předem. Důležité totiž je, že se třešně v břiše setkávají s tekutinou.
Raději se opět vraťme k příjemnějším záležitostem.
Pokud si chcete vyzkoušet z třešní místo bublaniny nebo třešňových knedlíků zase něco jiného, zkuste třeba nahlédnout do knihy Daleho Pinnocka Doktor šéfkuchař (Slovart, 2014) a zvolte třeba:
Kořeněný třešňový krambl na dobrou noc
Výživově hodnotný dezert je navíc velmi zdravý!
750 g třešní
1 lžíce medu
100 g ovesných vloček
100 g celozrnné mouky
1 lžička mleté skořice
1 lžíce kvalitního třtinového cukru
1 lžíce olivového oleje s méně výraznou chutí
živý jogurt k podávání
Troubu předehřejeme na 180 °C. Třešně odstopkujeme a vypeckujeme. Vypeckované je vložíme do rendlíku, přidáme lžíci vody a med. Na prudkém ohni dusíme 4-5 minut, až začnou měknout a rozpadat se (připomínají džem).
V míse smíchejte vločky, mouku, skořici, cukr a olej. Důkladně promíchejte, až vznikne drobenka.
Třešně přesuňte do malé zapékací mísy. Posypte drobenkou a pečte ca. půl hodiny dozlatohněda. Pár minut nechte chladnout a podávejte s jogurtem.
Pokud si nejste jisti, zda recept vyzkoušet, přidávám malé povzbuzení. Tato dobrota vám pomůže nejen při nespavosti, ale také při zácpě nebo hemoroidech.
Jaké je vaše nejoblíbenější jídlo z třešní?
Napsat komentář