Přišel čas na bezinky
Černý bez je léčivá rostlina, kterou můžeme využít dvakrát do roka. Na jaře se sbírá pro jeho květ a na podzim, když jsou dozrálé plody, podruhé. Jakým způsobem lze bez využít a jak nám může pomoci?
Pokud nevíte, co dobrého byste pro zdraví mohli ještě udělat, vrhněte se například na sběr černého bezu. Právě totiž nastává jeho čas. Dříve se kromě květů a plodů používala i kůra a listy. Černé kuličky bezu patří k lahodným darům přírody, které si můžeme dopřát. Vyrábí se z nich třeba šťáva, džem, kompot, víno, likér nebo marmeláda. Tím, že se tepelně upravují, likvidují se látky, které v syrovém stavu způsobují nevolnost a zvracení. Tyto nevolnosti jsou ještě zesíleny v případě, že se jedná o kůru a listy, proto jsou ke konzumaci nevhodné.
Černý bez je u nás tradiční a poměrně rozšířená rostlina. Můžeme ji najít na krajích lesů, v živých plotech, na skládkách. Vysoký keř nebo strom má bílé pětičlenné květy a černofialové převislé plodenství. Využíváme v květnu natrhané chumáče květů, lidově řečeno kosmatici. Kosmatice je také druh pokrmu, kdy trsy květu namáčíme do palačinkového těsta a smažíme dokřupava.
Černý bez pomáhá zdraví
Květy černého bezu sušíme, poté z nich připravujeme léčivý čaj. Pití většího množství čaje způsobuje pocení, a proto je doporučován při horečkách, nachlazení či onemocnění průdušek, kdy napomáhá vyměšování hlenu. Vhodný je i pro kloktání. Také se mu přisuzují močopudné vlastnosti. Někdy se mylně uvádí, že je projímavý. Květ bezu velmi silně voní a kromě vitamínu C se může ještě pochlubit rutinem neboli vitamínem P, který se stará o pružnost cév.
Květy je ideální sbírat v poledne za suchého a teplého počasí. Suší se nerozmělněná květenství na teplém a stinném místě, ideální je v sušičce nebo v troubě.
Čaj z černého bezu
Uvaříme vodu. Květy rozmělníme a 2 čajové lžičky vložíme do hrníčku. Zalijeme a louhujeme 5 minut. Bezinky se louhují 10 minut.
Plody zvané bezinky jsou bohaté na vitamíny a minerální látky. Ve vařeném stavu jsou výborné při nachlazení, revmatických bolestech nebo bolestech nervového původu.
Sklízíme dobře vyzrálé plody, se stopkami, aby z nich neutekla cenná šťáva. Bezinky obsahují silice, lehce stravitelné cukry, flavonoidy, třísloviny, organické kyseliny, hodně vitaminu C, provitamin A a cenná antokyanová barviva, způsobující na potřísnění. Barví stejně silně jako šťáva z borůvek, dokonce se používá k přírodnímu barvení látek.
Plody se také mohou sušit pro přípravu čaje.
Také patříte mezi milovníky květu černého bezu a bezinek? Jakým způsobem je používáte Vy?
Zdroj:
Rudi Beiser: Čaje z bylinek a ovoce
Ottův průvodce přírodou: Léčivé rostliny
Napsat komentář