Jak vařit kroupy a proč byste je měli zařadit do jídelníčku
Kroupy, ať už ječné, ovesné, pšeničné nebo pohankové jsou výživné celozrnné obiloviny. Jak připravit kroupy a do kterých pokrmů je zařadit.
Co jsou kroupy? Jedná se o celá obilná zrna bez obalu neboli otrub. Nemusí být vyloženě z ječmene, k dostání jsou i pšeničné, ovesné, pohankové. Jejich prospěšnost zdraví je vždy poměrně slušná.
Ječmen je naší tradiční surovinou. Sice se v posledních letech dostala na okraj jídelníčku, ale to je trochu škoda. Její upotřebení je široké, a to jsme ještě nezmínili její nutriční využití.
Nutriční využití ječmene
Ječmen je zásobárnou vlákniny, velkého množství betaglukanů (především rozpustná vláknina), bílkoviny. Vitamíny skupiny B, antioxidant vitamín E, z minerálních látek je to pak vápník, hořčík, zinek, selen, fosfor, železo.
Proč kroupy zařadit do jídelníčku
Jedním z vlivů je snižování hladiny cholesterolu v krvi, přispívá k prevenci diabetu 2. typu, ale také snižuje glykovaný hemoglobin HbA1c v krvi, ten je totiž spojen s komplikacemi diabetu (horší zrak, špatná funkce ledvin nebo třeba horší hojení ran.
Jak vařit kroupy
Co se týká samotné přípravy, je třeba si s ní dát čas. Aby byly kroupy lépe stravitelné, je lepší je namočit, ideálně přes noc. Pokud nemáte tolik času, věnujte jim alespoň půl hodiny. Nejprve je ale párkrát propláchněte vodou, aby se zbavily nečistot.
Při vaření je třeba počítat s tím, že kroupy nabudou, tomu je dobré přizpůsobit velikost hrnce na vaření a množství vody (díl krup, tři díly vody). Namočením se zkrátí doba varu a zlepší se již zmíněná stravitelnost. Kroupy se vaří v osolené vodě na mírném plameni, asi půl hodiny. Nakonec je scedíme a použijeme podle účelu.
Do kterých jídel se hodí kroupy
Koupy jsou typickou přísadou do zabíjačkových pokrmů – jelit, zabíjačkové polévky. Kromě toho je můžeme vložit jako zavářku do polévek, dá se z nich připravit báječná kaše. Mezi známé pokrmy také patří vánoční kuba, oblíbená je i uzená polévka s kroupami. Zajímavý pokrm můžete připravit i jako variantu rizota, kdy místo rýže dáte právě kroupy. K nim se báječně hodí třeba kapusta, červená řepa.
Napsat komentář