Pojďme si vyprávět o známých, i těch méně známých bylinkách. K jedněm z nejoblíbenějších určitě patří meduňka lékařská, která má poměrně široké použití.

medunka-s-citronemPěstování

Díky tomu, že je velmi odolná, můžete si ji pohodlně pěstovat doma, ať už na zahrádce nebo v květináči. Je mírně podobná mátě, má ale širší zoubkované listy a při rozemnutí voní po citronech. Dorůstá výšky zhruba 75 cm. Nejlépe se jí bude dařit na slunném a chráněném místě v humózní dobře propustné půdě. Mrazuvzdorná trvalka kvete v létě. Množí se semeny vysévanými na jaře, vzrostlejší rostlinky se přesazují. Se zalíváním buďte opatrní, speciálně sadba je náchylná k přemokření.

Sklizeň

Kdy je nejlepší meduňku sklízet? Pravý čas pro sklizeň krásných svěžích lístků nastává těsně před rozkvětem. Většinou v období mezi červnem až zářím. Ke stříhání rostlinek si vyberte dobu, kdy je sucho a chladno. Tehdy má meduňka vyšší obsah silic. Sušte rychle ale spíše při nižších teplotách, nikdy na přímém slunci. Mohli byste listy znehodnotit. Sušit můžete i svázané rostliny zavěšené v suchu a ve stínu. Usušené byliny vydrží maximálně rok. Konzumovat by se měla co nejčerstvější.

Léčivé účinky

Meduňka jejíž éterický olej je známý svými uklidňujícími účinky, působí jako mírné antidepresivum, proti migréně. Můžete využít i při bušení srdce. V tomto případě je meduňka účinná, pokud je bušení nervového původu. Působí antibakteriálně a antivirově, zmírňuje horečku a často bývá součástí směsí na zlepšení trávení. Čaj z meduňky pomůže zklidnit třeba žaludeční nebo střevní potíže.

Asi 2 čajové lžičky nechte louhovat 5 minut. Hrnek si můžete připravit dvakrát denně a popíjet nápoj vždy čerstvý.

Rozemnuté listy působí na pokožce jako přírodní repelent. Zmírní podráždění kůže potom, co vás bodne hmyz.

Meduňka nachází své uplatnění i v boji proti oparům – zkuste potírat postižené místo rozemnutým čerstvým listem.

Využití v kuchyni

V létě čerstvé meduňkové lístky můžete použít do nejrůznějších nápojů nebo koktejlů. Od vody ozdobené citronem a lístky této bylinky, přes osvěžující vlažný meduňkový čaj až po třeba alkoholický či nealkoholický míchaný nápoj.

Do jídel by se měla meduňka podávat čerstvá, díky báječné citrónové chuti působí jako osvěžující tečka. Ozdobit můžete rajskou nebo ovocnou polévku, dobře chutná k telecímu nebo jehněčímu masu. Výborně se snese s hlávkovým salátem nebo ji použijte jako voňavou ozdobu okurkového salátu.

Kde všude využíváte meduňku vy?

Líbilo se? Dejte o článku vědět ostatním: