Koriandr – koření, které chutná i pomáhá zdraví
Koriandr je tak trochu diskutabilní koření. Řada lidí ho miluje, ale spousta zase nesnáší. Tahle zelená bylinka s typickou chutí má ale určité bonusy pro zdraví. Které to jsou?
Koriandr setý, latinsky Coriandrum sativum, je původem z Blízkého východu a Středomoří a uvádí se, že některé zmínky o tomto koření pocházejí už z doby před 7000 lety. Z jednoleté bylinky se využívají nejen plody, ale i listy a někdy i kořen.
Nutriční údaje koriandru
Koriandr je bohatý na vitamíny A, K a C, který je považován za antioxidant. Dále nechybí ani mangan a železo. V éterickém oleji je zastoupen linalool, případně limonen, pinen, cymen a kafr (podle původu). Obsaženy jsou také aldehydy, které stojí za „mýdlovou” pachutí, kterou někteří konzumenti koriandru právě nemají v lásce.
Využití koriandru pro zdraví
Plody jsou prospěšné pro trávení – podporují tvorbu slin a také vyměšování žaludečních šťáv, mírně uvolňují křeče. Koriandr prospívá při pocitech plnosti, nadýmání a nechutenství. V tomto případě je vhodný čaj z nadrcených plodů. Přidat je také možno kmín a fenykl. Vše stejným dílem.
Éterický olej je antibakteriální a fungicidní (ničí houby a plísně). Tento olej je prospěšný také u revmatických potíží, bývá součástí mastí na tyto zdravotní komplikace. Vitamín K je důležitý pro kosti.
Uvádí se, že by koriandr měl být bezpečný i pro děti, těhotné a kojící ženy.
Využití koriandru v kuchyni
V kuchyni sáhněte po nati. Chuť má nasládlou a mírně nakyslou, stejně jako semena. Koriandr se dobře kombinuje s fenyklem, anýzem, novým kořením, ale i citrusy, česnekem, zázvorem, cibulí. Přidává se nejen ke kuřecímu, hovězímu a vepřovému masu, ale také k rybám, zelí, kapustě, sýrům, luštěninám a třeba i k bramborám. Neobejde se bez něj řada asijských receptů.
Pěstování koriandru
Koriandr můžete snadno pěstovat doma, potřebuje výživnou vápenitou půdu. Dobře se mu daří na slunci, ale rád je chráněn před větrem. Vysévá se hustě brzy na jaře (v dubnu). Na začátku je potřeba koriandr dostatečně zalévat, později mu vyhovuje spíše sucho. Koriandr je sice jednoletka, ale protože se vysemení, můžete ho mít na záhoně natrvalo.
Sklízení koriandru
Plody je třeba sebrat těsně před úplným dozráním. To se provádí tak, že se seberou celé stonky, svážou a nechají se doschnout nad podložkou, která zachytí padající semena. Ta se drtí až těsně před využitím. No, a nať si zkrátka utrhnete vždy, když ji budete potřebovat.
Koriandr za oknem
Zahrádkáři nedoporučují koriandr předpěstovat doma v květníku. Je třeba ho předpěstovat na záhoně (vysévá se hustě), za vyšších teplot. Když se začnou objevovat děložní lístky, je dobré snížit teplotu. Vzrostlý koriandr by v květináči za oknem už vydržet mohl.
A do jakého týmu patříte vy? Tým koriandr nebo tým proboha, jen to ne?
Zdroj:
Léčivé rostliny, Ottovo nakladatelství 2010
Gill Daviesová, Bylinky, Euromedia – Esence, 2017
Napsat komentář