Brutnák lékařský zdobí, dobře chutná a pomůže i při zánětech
Brutnák chutná jako okurka. Jedlé jsou květy i listy této chlupaté rostliny pocházející ze Středomoří.
Brutnák lékařský (Borago officinalis) má řadu názvů. Můžete ho znát jako borač, okurkové zelí, radost srdce. Bylinka s krásnými modrými květy zdobí zahradu a dá se z ní využít čerstvá i sušená nať.
Brutnák s vínem kombinovali keltští bojovníci, na podporu před bojem. Podle Homéra prý rostlina nepenthe (domnělý brutnák) odstraňovala žal a bolest.
Nutriční látky v brutnáku
Brutnák obsahuje vitamín C. Tento známý antioxidant pomáhá imunitě. Vitamín B6 prospívá nervové soustavě a vitamín A zase očím. Hořčík odstraňuje stres a přispívá k funkci svalů. Z cenných látek v brutnáku nechybí také třísloviny a flavonoidy. Mastný olej ze semen je dobrým zdrojem kyseliny gama-linolenové, která pomáhá hydrataci a regeneraci pokožky. Jedovatých alkaloidů je pouze mizivé množství.
Brutnák pro zdraví
Brutnák se také využívá proti zánětu průdušek, ale třeba také při předmenstruačních potížích a menopauze.
V tradičním využití pomáhá s respiračními problémy, včetně bronchitidy a astmatu. Odstraňuje křeče, průjem. Používá se při kardiovaskulárních problémech. Sirup z květů brutnáku mírní deprese, někdy se pro tento účel využívá také vylisovaná šťáva z čerstvých listů. Kromě toho se také uplatňují močopudné a protizánětlivé schopnosti, ale také třeba pro podporu při studiu.
Vědou je zkoumaný olej z brutnáku. Využívá se jeho protizánětlivých vlastností, při artritidě, ale třeba i při vlivu na pokožku. Využití brutnákového oleje je třeba v průběhu těhotenství diskutovat s lékařem. Jinak se ale jedná o běžně používaný prostředek koncem těhotenství při přípravě děložního hrdla porodu.
Měli byste vědět
Čaj z brutnáku (10 g sušené natě na čtvrt litru zalít vařící vodou a 10-15 min odstát) je vhodné pít maximálně 3 týdny. Poté je důležité udělat dlouhou přestávku. Na pravidelné popíjení čaje z brutnáku by si měly dát pozor osoby s jaterními potížemi.
Využití brutnáku v kuchyni
Čerstvý brutnák chutná jako okurka. Listy se dají přidat do salátu, jedlé květy udělají ozdobu dezertům.
Brutnák v kosmetice
Pro čištění pleti se odšťavňují čerstvé listy brutnáku. Odvar pak pomáhá unaveným očím. Olej z brutnáku má široké využití pro zdraví. Uplatňuje se ale také proti akné, vyrážkám a ekzémům. Pečuje o vlasy a stav nehtů
Pěstování a sklízení
Brutnák má rád suchá stanoviště s dobře propustnou půdou. Z rostliny se sbírá koncem května až v červnu kvetoucí nať. Sklizená nať se suší na suchém místě, kde proudí vzduch. Není vhodné slunečné místo. Nať by měla být sušena v tenkých vrstvách. Skladujeme v dobře uzavřených nádobách v temnu.
Ze semen se lisuje olej. Pro toto využití je třeba na podzim sebrat semena. Většinou se ale zpracovávají průmyslově.
Zdroj:
Léčivé rostliny, Ottovo nakladatelství, 2010.
Gill Daviesová, Bylinky, Euromedia/Esence, 2016
https://www.healthline.com/health/borage-oil
Napsat komentář