Konec léta – příležitost pro švestky. Nejen na koláč, ale i pro zdraví
Mezi švestky (slivoně) se zařazují nejen klasické modré až nafialovělé švestky domácí, ale i slívy, mirabelky a renklódy. S pozdním létem přichází ideální čas, jak toto lahodné ovoce využít nejen v kuchyni, ale zároveň prospět i zdraví.
Švestky u nás zdomácněly, proto je považujeme za naše běžné domácí ovoce, původem pocházejí ale z jihoevropských zemí a Předního Východu. Toto ovoce signalizující blížící se podzim je velkou zásobárnou vitamínů, minerálů, antioxidantů a zdrojem energie.
Podle databáze USDA švestky obsahují především vitamíny A, C, K, E, kyselinu listovou a niacin neboli vitamín B₃ (vitamín PP), dále draslík, fosfor, hořčík, vápník, železo a zinek. Pokud se nechají na stromě dobře dozrát, získají větší dávku vitamínů. Pokud slívy nakupujete, neměly by být tvrdé – spíše měkčí a jít zmáčknout prstem.
Poklad pro zažívání
Už v antice věděli, že švestky jsou pro zažívací systém ideální. Především švestky domácí. Obsahují vysoký podíl rozpustné i nerozpustné vlákniny, která je pro správné trávení nezbytná. Spolu se sorbitolem (alkoholickým cukrem) napomáhají zabránit zácpě. Jejich význam je také obrovský při zacházení s tuky. Likvidují nadbytečné tuky z potravy ve střevech, takže se nemohou ukládat a zároveň brání přeměně sacharidů v triglyceridy.
Toto ovoce, které patří k nejstarším druhům, působí také dobře na nervovou soustavu (především s ohledem na fosfor) a pomáhá člověku zvládnout stres.
Slívy se také díky obsaženému biotinu (vitamín H) starají o krásnou pleť, kvalitní vlasy a pevné nehty.
* Pro odvodnění.
* Při hubnutí.
* Při dně, revmatizmu – detoxikuje organismus.
* Při úpravě hladiny cholesterolu.
* Při nemocích močového ústrojí, ledvin a jater.
* Pro podporu činnosti srdce a při nemocech krevního oběhu.
* Pravidelná konzumace působí příznivě na psychickou soustavu.
* Preventivně podporuje správnou činnost těla, mysli a imunitního systému.
S ohledem na vyšší množství solí kyseliny šťavelové v sušené podobě švestek – je tato varianta nevhodná pro osoby s nemocnými ledvinami nebo žlučníkem.
Švestky – využití
Švestky mají široké využití. Ať už je konzumujete syrové, usušené, zavařené, v koláči. Dají se mrazit nebo z nich můžete vyrobit povidla. Slívy se také hodí k některým druhům mas, zapomenout nelze ani na tradiční slivovici.
Napsat komentář