Jak kvalitní jsou rajčatové protlaky a pyré z obchodu?
Spotřebitelský časopis si dTest si tentokrát dal za úkol, podívat se na zoubek rajčatovým protlakům a pyré. V obchodech je poměrně široký výběr výrobků z rajčat. Od loupaných, krájených, sušených, pasírovaných rajčat přes rajčatové šťávy až po oblíbená rajčatová pyré a protlaky. Úkolem bylo prověřit kvalitu deseti protlaků a deseti pyré zakoupených v českých obchodech.
„Pokud chcete vybrat co nejkvalitnější produkt, jeho složení by mělo sestávat ideálně z rajčatové složky a soli, popřípadě kyseliny citrónové. Z obalu sice podle našeho zjištění bohužel nezískáte informaci, kolik rajčat výrobek obsahuje, ale aspoň v něm nebude nic navíc. Přidaná voda, cukr ani škrob ve výrobku být nemusí,“ doporučuje Olga Šlesingrová, redaktorka časopisu dTest.
Doslazování a přirozený cukr z rajčat
Rajčatové protlaky mohou mít zahuštěnou i nezahuštěnou podobu. Rozdíl mezi nimi přitom není běžně rozpoznatelný. Spočívá totiž ve způsobu výroby a v nárocích, které na tyto výrobky klade vyhláška. Hlavním rozdílem je povinný minimální obsah takzvané refraktometrické sušiny vnesené rajčatovou surovinou. To znamená, jaký je celkový obsah cukrů pocházejících z rajčat, vypovídá tedy o jejich množství a kvalitě. Klasický zahuštěný protlak jí musí mít nejméně 24 %, nezahuštěný jen 4,2 %.
Rajčata z jižních zemí získávají více slunečního svitu a tepla, jsou sladší a mají proto vyšší obsah refraktometrické sušiny. Pokud jsou použita tato opravdu vyzrálá rajčata, může jich být v celkovém množství méně. Někdy proto dochází k umělému doslazování. V laboratoři se zjišťoval naměřený rozdíl mezi celkovým obsahem cukrů a obsahem cukrů pouze z rajčat. „Největší rozdíl jsme zjistili u výrobku Ady Paradajkový pretlak. Celkový obsah cukrů sice činil 25 %, ale jen 14,8 % pocházelo z rajčat. Zbytek připadá na přidaný glukózový sirup a škrob, které výrobce uvádí ve složení. I proto skončil tento výrobek v našem testu na posledním místě. Naopak nejvyšší podíl rajčat obsahoval vítěz testu Mikado Rajčatový protlak z Lidlu,“ uvádí Olga Šlesingrová.
Pyré s nejvíce rajčaty
Mezi pyré se „nejrajčatovějšími“ ukázala být zahuštěná pyré Seliko, ah Basic Tomato Paste z Alberta a Otma. To získalo mezi hodnocenými pyré nejlepší celkovou známku. Z nezahuštěných pyré obsahovalo nejvíce rajčat pyré z Globusu Passierte Tomaten.
Přídavný škrob není zapotřebí
Test se zaměřil také na přítomnost škrobu, který váže vodu a slouží jako zahušťovadlo. Protlaky ale přirozeně houstnou během procesu zakoncentrování, při odpařování vody. Proto není nutné zahušťovat škrobem. Přidaný škrob obsahovala polovina testovaných protlaků a tři testovaná pyré. Z toho, že byl nalezen dostatek výrobků bez škrobu vypovídá, že jeho použití určitě není nezbytné.
Mykotoxiny neboli plísňové jedy laboratoř prakticky nezjistila
Rajčata jsou poměrně náchylná k napadení plísní. Laboratorní zkoušky proto zkoumaly i přítomnost mykotoxinů ve výrobcích. Plísňové jedy mohou být pro organismus ve větších dávkách škodlivé a zahřátím při výrobě rajčatové směsi je nelze odstranit. „Dobrou zprávou je, že většinu z hledaných mykotoxinů laboratoř vůbec nedetekovala. Ve výrobcích jsme objevili pouze kyselinu tenuazovou, což je mykotoxin, jehož toxicita je nízká. Maximální limit pro tuto látku v potravinách není stanoven,“ uvádí Šlesingrová.
Používáte vlastní výrobky z domácích rajčat nebo tyto produkty kupujete?
Zdroj: dTest
Napsat komentář