Doktor šéfkuchař nabízí jídlo jako lék
O knize Dalea Pinnocka Doktor šéfkuchař se nedá říci nic méně, než že je úžasná a velmi kvalitně zpracovaná. Ale zaměřme se hned na to, co vás zajímá, totiž vlastní představení knihy. A kým jiným začít, než autorem.
Dale Pinnock je britský televizní kuchař, zapálený výživový odborník a bývalý šéfkuchař. Nejen, že má vzdělání v oboru lidské výživy a bylinné medicíny, nyní dokončuje studium nutriční medicíny. Více o tomto zajímavém člověku nabízejí jeho stránky www.dalepinnock.com. Že jeho působení v oblasti stravování je velmi profesionální, dokazuje jeho pravidelná spolupráce s praktickými lékaři, zdravotními profesionály a akademiky.
O autorově názoru na zdraví hovoří zcela výstižně následující řádky z úvodu knihy:
Jsem přesvědčený, že pokud jde o zdraví, je třeba zvážit mnohé prvky; a nejde jen o aspekt konvenční versus alternativní. Pokud je někdo nemocný a potřebuje farmaka, pak je potřebuje. Tečka. Ale to neznamená, že by pro sebe nemohl udělat něco dalšího změnou stravovacích návyků a životosprávy. (Str. 8)
Můžeme se z jídla radovat a současně si uvědomovat, že nám pomáhá v udržování zdraví. (Str. 9)
Ze zdařilého zpracování obsahu si můžete udělat představu o bohatém tématu této knihy. Po úvodu, z něhož jsem vybrala pár charakteristických vět, následuje přehled hlavních surovin, které jsou rozděleny do částí ovoce, zelenina, mléko a ryby, obilniny a luštěnina, ořechy, semena a oleje a nakonec i byliny, koření a pochutiny. Protože každá z uvedených potravin by mohla vydat na samostatnou kapitolu, uvádí Pinnock jejich hlavní charakteristiku a kde mohou pomáhat. Dozvíte se tu třeba, že jablka díky vláknině zvané pektin můžou pomoci odvádět cholesterol z trávicího traktu. Látka floridzin v nich zase může mírnit zánět v plicích, například astma a kvercetin přirozeně – mírně působí jako antihistaminikum (proti alergii).
Pak už následuje vlastní receptář rozdělený podle druhu jídla (snídaně, polévky, přílohy, pamlsky, rychlá hlavní jídla ap.). Způsob, jakým Pinnock pojal stránku k receptu, je zajímavý, hned vlevo nahoře vždy přehledně naleznete označené oblasti, ve kterých příslušné jídlo pomáhá. A ještě než se dostanete k vlastnímu receptu, můžete si přečíst krátkou charakteristiku.
Pokud se budete po těchto polévkách cítit trochu moc plní a nadmutí, je to jen dočasný efekt a známka toho, že se prospěšné bakterie ve vašich střevech pěkně rozjíždějí. Množí se a jejich kolonie se posilují. Obě polévky jsou dobré pro trávení. (Str. 47)
Povoleno je i mlsání, například recept s názvem Banánovo-arašídové ovesné vločky je prospěšný v případě nespavosti, stresu, ale také u vysokého cholesterolu nebo při zácpě.
V knize uvedené nepříliš náročné recepty používají většinou dobře dostupné suroviny, díky čemu bude vyhovovat rozsáhlému počtu zvědavých kuchtíků se snahou o zdravé jídlo.
Předností tohoto titulu je více než zdařilé grafické zpracování, díky kterému se v knize můžete výborně orientovat.
Závěrečná část patří onemocněním. Opět i tady jsou přehledně rozebrány jednotlivé části těla (kůže, kosti, ale také trávení, imunita a dýchání). Každá oblast je označena písmenem v barevném kroužku, který pak u jednotlivých receptů odkazuje na příslušná onemocnění. V našem článku o suché pokožce jste se třeba už mohli dočíst, co doporučuje Dale Pinnock na zmírnění těchto problémů.
K aktuálnímu tématu, kterým je chřipka a nachlazení, se můžete z příslušné stránky dozvědět, jak podpořit imunitní systém a které suroviny, kromě nám dobře známého česneku, jsou pro boj s bacily důležité. K realizaci boje si můžete připravit Vyhlášený zaháněč chřipky, kořeněnou polévku plnou vitamínů, která je prospěšná třeba i pokud máte potíže s akné, vysokým cholesterolem nebo artritidou.
Je skvělé číst kuchařku, jejíž autor velmi dobře ví, o čem mluví, ve stravě se dobře vyzná a své znalosti umí vhodně zprostředkovat široké veřejnosti. Naprosto nepochybuji o tom, že k této knize se ještě několikrát na Stylu života vrátím. Už jenom pohled na jednotlivé recepty vzbuzuje neutuchající chuť, pustit se do některého ze zajímavých a jistě i chutných receptů.
Nakladatel: Slovart, 2014, originál: The Medicinal Chef, 2013; překlad: Stanislava Moravcová ml., 192 str.
Napsat komentář