Borůvky, jejich léčebná síla a využití
Borůvky jsou nejen velmi chutné a oblíbené ovoce, ale ve všech formách pomáhají při řadě zdravotních problémů. Pojďme se podívat na to, jak tyto superpotraviny uchovávat a využívat.
Rostlina s tmavě modrými plody roste u nás v jehličnatých lesích, kde vytváří souvislý porost.
Borůvky obsahují více antioxidantů než ostatní druhy ovoce. Kromě toho mají vysoký obsah vitamínu C a vlákniny. Z významných látek se mohou pochlubit ještě provitamínem A a vitaminem B.
Sušené, čerstvé nebo mražené pomáhají při léčbě průjmu, cukrovky nebo ekzému. Ve větším množství působí čerstvé borůvky projímavě, zatímco sušené průjem zastavují. To ale není ani zdaleka vše. Využívat je můžete i ve formě šťávy nebo kompotu. Pomáhají také při žaludečních a střevních vředech, vně těla podporují zajizvení ran. Dokázán je jejich příznivý vliv na zrak, mozkovou činnost a činnost srdce a co je skvělé, redukují břišní tuk. Jsou zdrojem antioxidantů, a tudíž mají pozitivní účinek proti rakovině. Pro ekzém nebo opařeniny se používá odvar z listů. Užívání přípravků z borůvkových listů se dlouhodobě nedoporučuje s ohledem na možnosti otravy (Ottův průvodce přírodou – Léčivé rostliny, Ottovo nakladatelství 2010).
Sven-David Müller zařadil borůvky mezi 100 nejúčinnějších zabijáků rakoviny (Ikar, 2015). „Zjistilo se, že antokyany mohou inhibovat proliferaci (množení nádorových buněk, především zřejmě díky schopnosti vyvolat programovanou buněčnou smrt. Rovněž došlo k potlačení invaze nádorových buněk (tvorby metastáz). Výzkum, který se zabýval možnými preventivními vlastnostmi borůvek proti karcinomu tenkého a tlustého střeva, však konstatoval jen velmi slabé protirakovinné účinky. Chemopreventivní vlastnosti borůvek navíc pravděpodobně závisí na pohlaví (zaznamenáno hlavně u žen).”
Jak borůvky uchovávat
V čerstvém stavu lze borůvky nechat v lednici maximálně dva dny. Jinak změknou a často plesnivějí. Vhodné je mražení, zavaření a sušení. Sušené se skladují v uzavíratelných nádobách na tmavém místě.
Využití v kuchyni
Borůvky mají výrazně sladkou chuť. Nejčastěji se přidávají na palačinky, koláče, do buchet, dortů. Vyrábějí se z nich i nanuky, poháry, samozřejmě nesmí chybět v ovocných knedlících. Výtečně chutnají sirupy, vína, marmelády a džemy.
Borůvkové nanuky
(Dnes nepeču, Pavlína Berzsiová, Slovart 2015)
10 ks, dva až tři dny dopředu
400 g měkkého polotučného tvarohu, 500 g mražených borůvek, 150 g hnědého cukru, 100 g smetany na vaření, 2 lžíce medu, ca 100 g mléčné čokolády, 100 g hořké čokolády
Tvaroh necháme v hustém sítku do druhého dne vykapat od přebytečné tekutiny. Dvě třetiny mražených borůvek dohladka rozmixujeme s cukrem, smetanou a medem. Vmícháme do tvarohu a přidáme zbylé celé borůvky.
Hmotou naplníme tvořítka na nanuky, do středu vtlačíme plastové držátko nebo dřívko a dáme zmrazit na 4 hodiny, nejlépe do druhého dne. Pak mléčnou i hořkou čokoládu zvlášť rozehřejeme v horké vodní lázni a necháme trochu vychladnout. Polovinu nanuků namočíme do mléčné čokolády a polovinu do hořké.
Kromě jídla se také borůvky využívají jako velmi kvalitní přírodní barvivo.
Tradiční zajímavou akcí je Borůvkobraní, které se již řadu let koná v jihočeských Borovanech. Ojedinělá gastronomicko-kulturní akce letos proběhne 9.-10. července. Návštěvníky čeká soutěž v pojídání borůvkových kynutých knedlíků, borůvkový jarmark a hospoda s borůvkovým pivem, likérem i pálenkou, ale také rady pro pěstitele kanadských borůvek.
Napsat komentář