Život bez pšenice: 30minutová kuchařka nejen pro celiaky
V dnešní uspěchané době moc lidí nechce trávit dlouhý čas u plotny při přípravě jídla. Chtělo by to něco rychlého a pokud možno zdravého. Americký preventivní kardiolog William Davis po knize Život bez pšenice (česky Jota, 2013) nabízí kuchařku plnou rychlých a zdravých pokrmů.
Pokud jste autorovu předchozí knihu nečetli, není to až takový problém, protože dr. Davis na stránkách kuchařky vše vysvětlí i pro absolutní neznalce tohoto tématu.
Že pšenice nepatří k tomu nejlepšímu, čím bychom se měli živit, je známé. Jedná se o potravinu, která podporuje chuť k jídlu a vytváří zbytečné nánosy břišního tuku. Navíc existuje nemoc zvaná celiakie, při které nesmíte jíst žádný lepek a která postihuje stále více lidí. Kromě toho je vhodné se vyvarovat i průmyslově zpracovaných bezlepkových potravin, které se vyrábějí z uhlohydrátových přísad jako kukuřičný škrob, rýžový škrob, bramborový nebo maniokový škrob. Tyto náhražky mají negativní efekt – velmi zvyšují krevní cukr. Pšenice je všude plno a i když se rozhodneme ji nekonzumovat, nebude to úplně snadné.
Zdravé bezpšeničné produkty sice v obchodech existují, ale jsou velmi špatně dostupné.
A jak celou změnu v jídelníčku připravit? Dr. Davis radí udělat pořádnou čistku ve spíži. Nemělo by tam být nic, co třeba i vzdáleně připomíná pšenici a doporučuje nahradit tyto potraviny zdravějšími variantami.
Pro názornost uvádí přehled nevhodných surovin a polotovarů, mezi které patří snídaňové cereálie, kořenící směsi, klobásy a zpracované maso, sójová omáčka a další potraviny.
Příčinou všeho je gliadin, který „degraduje v zažívacím traktu na seskupení opiátů, jež se vážou k opiátovým receptorům v mozku. Nezpůsobují ani úlevu od bolesti, ale spouštějí apetýt,” píše dr. William Davis.
Při nákupech se zaměřte na jednotlivé potraviny, u kterých není zapotřebí štítek (zelenina od pěstitelů, losos…). Snídat cereálie není úplně nejzdravější, vyhýbat byste se měli i pekařství nebo polotovarům z mletého masa (sekaná ap.). Ideální nejsou ani potraviny s marketingovými výkřiky: „srdci prospěšné” nebo třeba „nízkotučné”.
Ten, kdo nemá celiakii a volí si bezpšeničné jídlo dobrovolně, nemusí vyžadovat nápisy na pokrmech „bez lepku”, ve složení ale nesmí najít pšenici, lepek ani jejich ekvivalenty. Kuchařka obsahuje také přehled náhradních ingrediencí pro možné alergie třeba na vejce, mandle, mléko nebo ořechy.
Při tomto stravování je třeba z jídelníčku vyloučit také oves, žito, ječmen „kvůli jejich imunitní křížové reaktivitě s pšeničným lepkem,” vysvětluje dále autor knihy. Dozvíte se, jak si vhodnou mouku připravit, seznámí vás s vhodnými oleji, mezi které patří avokádový, extra lehký nebo extra panenský olivový olej. Jedna část je věnována i osobám citlivým na lepek se spoustou zajímavých rad pro běžný život. Dr. Davis se nevyhýbá ani vysvětlením ke sladidlům.
Vlastní kuchařka nejprve obsahuje základní směsi na pečení, takže si můžete připravit chléb, lněné placky nebo třeba tortilly. Pokud vás zajímá přehled obsažených látek a kalorií, dozvíte se tuto informaci na konci každého receptu. Na začátku každého receptu také kromě podrobného popisu a rad najdete úvod, proč je ten který recept zajímavý a na co si dát pozor.
Kuchařka je rozdělena na Snídaně, Lehká jídla a přílohy, Hlavní chody, Zákusky a svačinky, Menu pro speciální příležitosti. Můžete si tedy krásně sestavit denní jídelníček. Už jen po prohlédnutí fotografií a nahlédnutí do jednotlivých receptů je na co se těšit. Ať už jsou to Fetuccini s bazalkovo-ořechovým pestem, Vepřové medailonky s jablečnou omáčkou nebo třeba Kokosovo-čokoládový dort. Případně si můžete vyzkoušet kompletní menu navržená v kapitole Menu pro speciální příležitosti. Skvělý je i rejstřík, podle kterého jdou najít na základě jednotlivých surovin příslušné recepty.
William Davis, MD je preventivní kardiolog propagující život bez pšenice, čímž přispívá k prevenci a odstranění srdečních chorob. Je zakladatelem internetového programu prevence srdečních onemocnění a pravidelně přispívá do odborných a populárních periodik. Na webu www.wheatbellyblog.com se můžete dozvědět o tomto lékaři ještě více informací.
Škoda, že nejsou obrázky přímo u receptů, ale samy o sobě jsou velmi provokativní a vzbuzují chutě.
Velmi zajímavá kuchařka je nejen pro celiaky neskutečným zdrojem chutných a zdravých nápadů, vás určitě přiměje se zamyslet nad způsobem života a minimálně umožní zpestří domácí jídelníček.
Knihu vydala Jota, 2015, orig. Wheat Belly 30-Minute (Or Less!) Cookbook, překlad Jan Kozák
Napsat komentář