Blogování je fenomén současné doby. Ne každý je ovšem natolik úspěšný, aby mu vyšla kniha a ještě byla přijata se spoustou nadšených ohlasů. Britská foodblogerka k nim patří. Utkala se s podle lékaři nevyléčitelnou nemocí a pomohl jí k tomu vlastní stravovací systém. Ve blogu popsala svou cestu ke změně jídelníčku a vlastně celého životního stylu a prostřednictvím něj nabízí své zkušenosti, které vyvrcholily vydáním knihy Lahodně s Ellou (Nakladatelství Dobrovský, edice Omega, 2015).

lahodne-s-ellouOriginální název Deliciously Ella vychází ze stejnojmenného blogu www.deliciouslyella.com a není jen tak obyčejnou kuchařkou plnou receptů. Obsahuje spoustu rad včetně úvodu vysvětlujícího důvody změny autorčina stravování.

Milovnice všeho sladkého byla najednou nucena změnit celý svůj životní styl. V devatenácti se v Paříži a toužila se stát modelkou. Ale nastal zvrat. Byl jí totiž diagnostikován postulární tachykardický syndrom. Tato nemoc ničí autonomní nervový systém, což nakonec vedlo i dlouhodobému připoutání na lůžko. Zdálo se, že situace je bezvýchodná.

Ella zvolila vlastní cestu a rozhodla se studovat celostní medicínu. Došla k závěru, že je třeba eliminovat maso, vejce, mléko a lepek. Stala se tedy bezlepkovou vegankou. Pro ženu, která si užívala obrovského množství sladkostí, kombinovaného s fastfoody to byl opravdu obrovský skok. Navíc je fascinující sledovat změnu v tom, že Ella původně o stravování nevěděla absolutně nic a nyní nabízí poměrně zajímavou kuchařskou knihu. Změnu stravování označuje Ella jako nejlepší věc, kterou pro sebe kdy udělala.
Pokud se obáváte, že kniha Lahodně s Ellou vás bude nutit do počítání kalorií a k hladovění, nemusíte se bát. Deliciously Ella je především o sledování výživných látek a o zdravém, přírodním a chutném jídle.

Základem receptů je několik základních surovin jako kokosové mléko a olej, čerstvé ovoce, bezlepkové těstoviny, ořechy, olivový olej, luštěniny, jablečné pyré apod. Suroviny jsou poměrně dostupné, i když v řadě případů nepatří mezi úplně nejlevnější záležitosti.

lahodne-s-ellou-ukazkaJednotlivé kapitoly nejsou rozděleny podle druhů jídel (snídaně, oběd apod.) ale podle základních surovin. Obiloviny, ořechy a semínka, fazole a luštěniny, zelenina, ovoce, smoothies a šťávy. Jednou ze závěrečných kapitol je Životní styl podle Elly, dále rozdělený na Brunch, dokonalá večerní hostina menu 1 a 2, holčičí večeře, pikniky a zdravé jídlo s sebou, nedělní grilovačka. Úplný závěr je věnován často kladeným dotazům, kdy získáte odpovědi na dotazy jako: Opravdu tak jíte pořád nebo Jak můžu dodržovat toto stravování i mimo domov? K přehlednosti knihy přispívá i skvěle zpracovaný rejstřík podle surovin a názvů příslušných receptů.
Z poznámek na konci knihy se dozvíte, co je to holistická metoda, tamari nebo třeba makamidy.

Ale zpátky k samotným receptům. Pozitivní záležitostí je, že Ella ve svých receptech používá menší množství surovin. Určitě budete hodně potřebovat mixer a odšťavňovač, ale samozřejmě najdete i recepty, u kterých se bez nich obejdete. Kniha je plná lákavých receptů jako například Pečená jablka s kokosovou polevou, Brokolicovo-avokádový salát nebo třeba Rizoto s máslovou dýní. Každý recept obsahuje krátký úvod a na závěr tip třeba na konzumaci a obměny. Recepty nejsou příliš komplikované a zvládne je většina z lidí doma.

Příznivý je také celkový přístup Elly, která ačkoliv je sama bezlepková veganka nic člověku nenutí a nechává ho stravovat se tak, jak to jeho zdraví vyhovuje.

Z každé stránky je znát, jak autorku záležitost správného stravování pohltila a nadšení, které navíc prospívá zdravému životnímu stylu, je přenosné.

V případě Lahodně s Ellou stojí zato vyzdvihnout i kvalitní grafickou úpravu. Kniha je hodně oblíbená nejen ve Velké Británii, ale i ve Spojených státech, protože přináší svěží zdravotní styl a navíc snad i k přístupu, kdy je přístupná i jiným stravovacím návykům. V každém případě si můžete zaexperimentovat a vyzkoušet nové chuťové kombinace.

Vyzkoušejte například tento recept:

lahodne-s-ellou-ukazka-01Těstoviny s pestem z para ořechů a rukoly

pro 4 osoby:
1 hrnek para ořechů (120 g)
1/2 hrnku piniových oříšků (50g)1 1/2 avokáda
2 velké hrsti rukoly (50 g)
1 velká hrst lístků čerstvé bazalky (30 g)
šťáva z 1 1/2 citronu
8 lžic olivového oleje a trochu na smažení zeleniny
500 g těstovin penne
2 cukety
1 hlávka brokolice
1 1/2 hrnku hrášku (225 g)
sůl a pepř
Para ořechy a piniové ořechy v robotu rozmixujeme a necháme je mixovat asi minutu, dokud se nerozemelou. Přidáme avokádo, rukolu, bazalku, citronovou šťávu, olivový olej, sůl a pepř. Rozmixujeme, dokud se nevytvoří jemné a krémové pesto.
Uvaříme těstoviny.
Zatímco se vaří, nakrájíme cuketu na tenké plátky a brokolici na malé kousky, dáme na pánev, zakápneme olivovým olejem a přidáme sůl a pepř. Restujeme asi 5-7 minut, dokud není zelenina hotová. Hrášek vložíme do hrnce se studenou vodou, přivedeme k varu a scedíme.
Hotové těstoviny smícháme s pestem, hráškem a orestovanou zeleninou.

A jen tak na závěr. Za návštěvu určitě stojí i blog Elly, který je nabit spoustou dalších zajímavých tipů nebo receptů.

Líbilo se? Dejte o článku vědět ostatním: