Voňavé podzimní menu s jogurtem
Už pár týdnů se střídají krásné dny s těmy mlhavými, deštivými, kdy toužíte někam zalézt a z domu pokud možno ani nevystrčit nohu. Takový je podzim. Oproti létu se mění i chutě. Aby jim bylo možno čelit, připravila česká mlékárna Hollandia ve spolupráci s juniorskou sekcí Asociace kuchařů a cukrářů ČR chutné sezónní recepty.
Hovězí na červeném víně s bramborovým pyré a restovanou zeleninou
(4 porce)
Potřebujete:
1 kg hovězího masa
300 g kořenové zeleniny
100 g cibule
300 ml červeného vína
3 ks bobkového listu
4 ks nového koření
1 l vývaru
1 kg brambor
75 g másla
75 g Selského jogurt bílého Hollandia
100 g jarní cibulky
20 g pažitky
1 menší cuketa
50 g hladké mouky
Postup:
1. Hovězí maso očistíme a pak orestujeme na olivovém oleji.
2. Když je maso orestované, vyjmeme ho. Přidáme cibuli a část kořenové zeleniny a také orestujeme a zaprášíme moukou.
3. Podlijeme vínem a necháme svařit.
4. Přidáme vývar a koření. Vložíme zpět maso a vaříme, dokud není měkké.
5. Nakonec vyjmeme koření.
6. Brambory uvaříme, rozmačkáme s máslem, přidáme Selský jogurt bílý Hollandia a vyšleháme v hladké pyré.
7. Nakonec přidáme nakrájenou pažitku a jarní cibulku.
8. Zbytek kořenové zeleniny a cuketu nakrájíme, zblanšírujeme a orestujeme na másle.
Hříbkové noky se žampionovou omáčkou
(4 porce)
1 kg brambor typu C
30 g parmezánu
250-300 g hrubé mouky
3 žloutky
250 g menších žampionů
25 g/100 g hříbků (sušené/čerstvé)
300 ml smetany
5 g estragonu
5 g listové petržele
1 citron
100 g Bio selského jogurtu bílého Hollandia
olivový olej
sůl
pepř
Postup:
1. Brambory dáme vařit ve slupce. Když jsou uvařené, oloupeme je a nastrouháme.
2. K nastrouhaným bramborám přidáme parmezán, žloutky, mouku a hříbky nasekané najemno. Vypracujeme těsto a tvoříme noky.
3. Noky vaříme v osolené vodě, dokud nevyplavou na povrch.
4. Žampiony nakrájíme na čtvrtiny a orestujeme na olivovém oleji.
5. Přidáme estragon a chvilku prohřejeme. Poté zalijeme smetanou smíchanou s jogurtem Hollandia a necháme povařit 2 až 3 minuty.
6. Přidáme nasekanou petržel a dochutíme citronovou šťávou.
Hruškový koláč
Korpus
220 g hladké mouky
50 g moučkového cukru
150 g másla
sůl
Postup:
1. V míse smícháme mouku se změklým máslem, moučkovým cukrem a solí.
2. Důkladně zpracujeme ingredience do směsi podobné drobence.
3. Do předem vymazané formy vsypeme směs a vtlačíme.
4. Pečeme v troubě na 160 °C cca 10 minut.
Karamelizované hrušky
3 hrušky
100 g cukru
100 g pomerančové šťávy
50 g másla
Postup:
1. Hrušky si oloupeme a nakrájíme na měsíčky.
2. Z cukru si vytvoříme v kastrůlku karamel, do něj vlijeme pomerančovou šťávu.
3. Vložíme hrušky a necháme chvilku provařit.
4. Přidáme máslo a ještě promícháme.
5. Hrušky vyskládáme na předem upečený korpus.
Zálivka
20 g skořicového cukru
30 g moučkového cukru
200 ml smetany
100 g Selského jogurtu bílého Hollandia
60 g žloutky
1. Všechny ingredience společně promixujeme.
2. Hotovou směs vlijeme na připravený korpus.
3. Vložíme do trouby a pečeme na 160 °C cca 40 minut, dokud směs neztuhne.
Napsat komentář