Velká kniha o kávě od Petry Davies Veselé je studnicí informací pro všechny kávomily
Patříte mezi ty, kteří bez dobré kávy nedají ani ránu? Právě pro vás je určena Velká kniha o kávě, kterou napsala Petra Davies Veselá. A vůbec nevadí, že máte původní Knihu o kávě doma.
Ano, skutečně je tomu tak. Z knihy o 256 stranách se stal výpravný titul o 320 stranách. Nová kniha rozšiřuje původní bestseller z roku 2010 a chlubí se nejen dobře psanými texty plnými zajímavých informací pro odborníky i laiky, ale také nádhernými fotografiemi, které vybízejí, abyste si při pročítání knihy přece jen nějakou tu skvělou kávu připravili. Takže, co v knize najdete?
Není káva jako káva
Pod slovem káva si někdo představí klasického turka, jiný zase espresso. Všechno to ale začíná u rostliny, stejně jako Velká kniha o kávě. Právě o rostlině se dozvíte řadu faktů – jak roste, jak se rozmnožuje, jak zraje. Mimochodem víte, že se jedná o ovoce a že plody zrají 7 měsíců až rok? Kávovníků je řada druhů, mezi nejznámější patří určitě Arabika a Robusta. Právě Arabika je považována za kvalitnější kávu a snadno se dá vypěstovat doma. Právě pro tyto případy nabízí ve své knize Petra Davies Veselá řadu informací, třeba ohledně škůdců. Také se dozvíte spoustu informací o výběrové kávě. Velmi důležitý je také sběr kávy, kterému je věnována jedna z dalších kapitol, podobně jako zpracování kávy, loupání a třídění.
Ale všechno má svůj začátek, právě o tom vypráví kapitola Historie. Káva se prý původně žvýkala. Po pozvolném vývoji přišel zvrat (rok 1961) a s ním první pákový kávovar s pumpou.
Také pražení je velmi důležitou oblastí. A co potom teprve cupping, totiž ochutnávání kávy, což je věda sama o sobě, při které hraje roli řada faktorů.
Příprava kávy
Než se člověk dostane k samotné přípravě kávy, je třeba kávu řádně skladovat. Záleží tedy na správném balení kávy, která by měla být v kvalitních baleních.
Ideální spotřeba kávy je okolo 2-4 týdnů od jejího upražení.
(str. 94)
Další kapitoly jsou věnovány mletí kávy, mlýnkům profesionálním i domácím. A pak už následují vlastní možnosti přípravy, kterých je opravdu hodně. Jinak se káva připravuje doma, jinak profesionálně. Dozvíte se o metodě V60, Kalita Wave, Chemex, nebo třeba filtrovaná káva pomocí stroje. Nechybí ani french press, Woodneck, moka konvička, džezva nebo Clever Dipper nebo informace k moderním variantám jako je kapslový kávovar nebo instantní káva. U všech metod se dozvíte všechny důležité detaily, abyste si mohli skvělou kávu připravit i sami doma.
Profesionálům je pak věnována kapitola k profesionálním kávovarům, kdy získáte řadu nezbytných informací pro správnou přípravu.
Nechybí ani podstatná kapitola k espressu, nastavení přístroje a různé techniky.
Ono i samotné našlehání mléka není jen tak. A pak už přicházejí na řadu přípravy cappuccina, technika latte art a spousta názorných popisků a fotografií, aby i vám se podařil ten nejhezčí kávový obrázek.
Jedna z posledních kapitol je věnována kávové kultuře a jak má vypadat správná organizace kavárny.
Ve Velké knize o kávě samozřejmě nechybí ani názvosloví, aby bylo každému jasné, co který název představuje a aby nedocházelo k omylům. Od běžného ristretta, přes espresso, espresso lungo, větší espresso, dvojité espresso, espresso macchiato, až po cappuccino, caffé latte nebo flat white.
Pak už následují známé nebo méně známější recepty s kávou a nejrůznějšími ingrediencemi.
Petra Davies Veselá připravila pro čtenáře knihy i přehled kaváren podle jednotlivých měst, tabulky extrakce nebo Přehled chutí a vůní.
Petra Davies Veselá je mezi baristy pojmem. Známá česká baristka se v této branži pohybuje už řadu let. Nejenže několikrát vyhrála mistrovství republiky v přípravě kávy, ale také zasedala v porotě na Mistrovství baristů, byla majitelkou kavárny a v současné době vede baristické kurzy. A úplnou novinkou je pak letošní otevření vlastní pražírny.
Titul je nejen pestrý pro své informace, ale také je kouzelný díky nádherným fotografiím Davida Židlického.
Ačkoliv to bude znít jako klišé, Velká kniha o kávě (Smart Press, 2018) je skutečně pro všechny. Ať už pro obyčejné milovníky kávy nebo pro baristy a další osoby, pro které je káva zdrojem obživy.
Napsat komentář