Velikonoční bezlepkové pokušení
Sváteční dny jsou u nás vždy spojeny s tradičními pokrmy, kterými si můžeme umocnit čas pohody v době volna. S blížícími Velikonocemi proto narůstá počet vyhledávaných receptů, které by nám s tradičními pokrmy pomohly. Tentokrát si představíme tradiční pokrmy z bezlepkových surovin.
Perníkový beránek
Suroviny
200 g bezlepkové mouky Nomix
4 celá vejce
70 g teplé vody (polovinu můžeme nahradit silnou černou kávou)
130 g oleje
170-180 g hnědého cukru
1 balíček kypřícího prášku (asi 12 g)
1 čajových lžiček kakaa
2-3 čajových lžiček perníkového koření
Na dohotovení si připravte i plátky mandlí a čokoládovou polevu
Postup
Vejce třeme s cukrem a olejem.
Mouku Nomix promícháme s kypřícím práškem, kakaem a kořením.
Moučnou směs přidáváme do utřené hmoty střídavě s vodou (teplou vodu s kávou).
Hotové těsto vlijeme do vymazané a vysypané formy na beránka.
Pozn.: Těsto z 200 g Nomixu odpovídá středně velké formě.
Troubu nahřejeme na 150 °C a pečeme asi 20 minut. Poté teplotu zvedneme na 170 °C a dopékáme ještě cca 30 minut (je třeba sledovat těsto, záleží vždy na velikosti beránka a na typu trouby).
Upečeného beránka necháme chvíli chladnout a pak vyklopíme z formy. Můžeme si na dohotovení připravit polevu z kvalitní čokolády a kostky másla. Politého beránka lze ještě posypat mandlovými lupínky.
Tip: Místo kávy můžeme těstu dodat zcela jinou příchuť přidáním 1 polévkové lžíce například pikantní zavařeniny či marmelády.
Velikonoční kynutý koláč ala volské oko
Těsto:
300 g mouky Nomix
170 g vody
1 žloutek (pozn.: bílek můžeme přidat do makové náplně)
65 g cukru
1 vanilkový cukr
15 g droždí
2,5 g soli
Maková náplň:
Mletý mák
Cukr
Mléko
Trocha zavařeniny nebo povidel
Špetka skořice
Tvarohová náplň:
250 g měkkého tvarohu
50 g cukru
vanilkový cukr
1 vejce
30 g másla
Citrónová kůra
1-2 polívkové lžičky cereální kaše Nomina (rýžová)
Meruňkový kompot
Postup
Nejprve si připravíme náplně. Mletý mák svaříme s mlékem, přidáme trochu povidel nebo jiné zavařeniny a osladíme, popř. dochutíme skořicí.
Tvarohovou náplň připravíme smícháním všech ingrediencí.
Meruňky necháme na sítku okapat.
Všechny ingredience na těsto najednou smícháme a dobře prohněteme. Těsto necháme asi 5 min. odpočinout a pak roztlačíme na vymazaném plechu. Potřeme celou plochu vrstvou makové náplně. Na několika místech pak vytvoříme další vrstvu, tentokrát z tvarohové náplně a to v oválném tvaru tak, aby náplň připomínala tvar usmaženého vejce. Do středu každého „bílku“ položíme ještě půlku zavařené meruňky, takže docílíme finálního vzhledu tzv. volského oka.
Necháme nakynout a následně pečeme při 170 °C asi 25 minut (záleží na velikosti formy).
Napsat komentář