Velikonoční beránek s jablky
Velikonoční beránek a Velikonoce k sobě rozhodně patří. Existuje řada receptů, jak si takového beránka upéct a jeden jsme pro vás připravili i my.
Beránek se peče o pašijovém týdnu v neděli na Boží hod. Nejspíš ho znáte v nejrůznějších chuťových variantách, připravit si ho můžete ze šlehačkového, tvarohového, třeného těsta. Loni jsme vám nabídli bezlepkovou variantu. Letos můžete zkusit Velikonočního beránka s jablky.
Příprava hrnkového velikonočního beránka je snadná a jablka mu dodají šťavnatost.
Důležitá je také volba formy, každému vyhovuje jiná. Někdo si zvolí tradiční a prověřenou keramiku, jiný sáhne po silikonu, který je snazší na vyklápění.
Příprava Velikonočního beránka s jablky
Příprava 90 min, velká forma na beránka
Ingredience:
-
1 hrnek krupicového cukru
-
1 hrnek polohrubé mouky
-
1 hrnek hladké mouky
-
2 lžičky kypřicího prášku do pečiva
-
3/4 hrnku rozpuštěného másla
-
2 lžičky strouhané citronové kůry
-
4 vejce
-
1 hrnek mléka
-
2 nastrouhaná jablka
-
2 lžičky skořice
-
půl hrnku plátkových mandlí
-
tuk na vymazání formy + hrubá mouka
Ingredience na zdobení:
-
1 bílek
-
15–20 dkg moučkového cukru
-
1 kávová lžička citronové šťávy
-
2 hřebíčky
Postup:
Nejprve smíchejte všechnu mouku s práškem do pečiva a s cukrem. Ke směsi přidejte máslo, nastrouhané jablko, skořici, citronovou kůru, mléko, mandle a vejce. Zpracujte do hladkého těsta a nalijte do dobře vysypané formy na beránka (zhruba 5 mm pod okraj). Případně přiklopte druhou částí keramické formy. Pečte na 180 °C asi 45–60 minut. O tom, jestli je beránek hotový, se přesvědčíte pomocí špejle. Pokud nebude olepená těstem, můžete formu nechat venku na prkénku, aby mohla vychladnout. Pak beránka vyklopte, můžete mu na krk uvázat mašli a na oči dát hrozinky.
Zdroj a fotografie: akademiekvality.cz
Napsat komentář