V horku nemusí být káva vždy v podobě frappé. Ochutnejte cold brew
Cold brew (setkat se můžete i s výrazem cold press) je letos velkým hitem. Jedná se o kávu macerovanou zastudena a přes noc (nejlépe). Ráno už ji jen přefiltrujete na french pressu – a máte hotovo.
Tak trochu nevýhodou této varianty kávy je dlouhá příprava. Vyžaduje totiž pokud možno 12hodinové odstátí, někdy se dokonce doba prodlužuje až na 30 hodin. A jak vše probíhá?
Snadná příprava cold brew
Večer si čerstvě namelte kávu (nahrubo a ideálně jednodruhová) a zalijte ji studenou vodou a necháte stát při pokojové teplotě. Mírně promíchejte. Poměr může být například: 1 díl kávy vůči 8-10 dílům vody. Zatím můžete jít v klidu spát. Nejmenším časovým intervalem by mělo být 12 hodin. Doporučováno také bývá 18-24 hodin buď v ledničce nebo mimo ni. Káva se krásně rozloží a když ráno vstanete, čeká vás velmi chutný nápoj, který už je jen třeba přefiltrovat. Tady se nabízí několik možností. Buď kávu hned od začátku připravujete ve french pressu, další variantou je přelití přes papírový filtr a také existuje speciální kávovar na výrobu cold brew. Vyzkoušejte, jak se bude měnit chuť v závislosti na množství namleté kávy a délce macerace. Jako příjemnou tečku můžete do skleničky vhodit několik kostek ledu.
Zajímavá chuť a přínos pro zdraví
Od obvyklé kávy se liší sladkostí, neokyseluje tolik organismus jako tomu u tohoto nápoje obvykle bývá. A také mívá chuť připomínající ovoce, někdy až čokoládu. Dalším pozitivem je fakt, že když se nepřelévá horkou vodou, neničí se tak cenné látky.
Díky této jedinečné chuti se výborné osvěžení cold brew stává masovou záležitostí. Ten, kdo tuto variantu kávy ochutná, je většinou nadšen. Nový energetický nápoj se osvědčil.
V zahraničí je velmi oblíbený trend prodávané kávy cold brew v lahvích, aby si ji každý mohl dochutit podle vlastních představ. Tento způsob se letos dostal i k nám. V lahvích ji prodává F. H. Prager nebo Café Zapatista, v plechovkách pak Colt Brew.
Mě ještě žádný takovýto druh kávy neoslnil. Já si dám s chutí i v horku obyčejnou horkou kávu z kávovaru. Kávu piju pro její chuť a ta mi v těchto jiných typech „kávy“ chybí. Až do nedávna jsem tu chuť také neznala, ale s přítelem jsme se rozhodli, že si uděláme radost a koupíme si kávovar. Zalíbil se nám jeden z atfornax.cz/k:483/kavovary-a-kavomlynk/ a i přes to, že není zrovna nejlevnější, tak jsme se pro něho rozhodli. Podle mě je pořád lepší, si připlatit za profi kávovary a mít tak každý den skvělou kávu, než jednou trochu ušetřit, ale pak pít černou vodu, která nemá chuť.
Tak cold brew je cokoliv jen ne černá voda. Ale co člověk to různá chuť. Spíš než na drahý přístroj sázím na kvalitní kávu filtrovanou třeba přes papírový filtr.