Šumavská kuchařka Radka Pálky voní láskou ke kraji i jídlu a tradicím
Šumava je velmi vyhledávaným cestovním regionem, ale jak je na tom s tradičními pokrmy? To můžete zjistit z knihy šéfkuchaře Radka Pálky.
Šéfkuchař Radek Pálka před časem vytvořil nádhernou kuchařku, která zve na procházku šumavskými lesy a množstvím hub a borůvek s úchvatnou přírodou.
Radek Pálka je šéfkuchař Hotelu Duo Praha a velký milovník Šumavy. Je to znát nejen z jeho dlouhé předmluvy ke kuchařce, ale z každé stránky této knihy.
Titul je rozdělen do pěti velkých kapitol: Houby, Polévky, Maso, ryby a zvěřina, Přílohy a Sladká jídla. Každá z kapitol má úvodní text, který přibližuje toto téma. Hned u toho prvního se dostáváme do šumavských lesů a zjišťujeme, kam za nimi a na které houby se zaměřit.
Babky kořenářky v horských koutech Šumavy byly svého času velmi žádané. Bohužel se především u vrchnosti jednalo o povolání, které nemělo čest společnosti, často se považovalo za nečisté. Takže jeho představitelky byly v úctě především u obyčejných lidí.
Str. 52 úvod k receptu hovězí na houbách a tymiánu
Každý recept začíná úvodem, který se vztahuje k Šumavě jako takové, nebo ke konkrétní využívané surovině. Díky tomu tak získáváte více informací k připravované surovině a jídlu. U šumavského vepřového masa na zázvoru najdete ale třeba také informaci o dobromysli, jak byla vnímána našimi předky. Vlastní recept je velmi podrobný a názorný. Nebojte se, že byste podle něj nedokázali uvařit.
Kuchařce nechybí ani skvělé fotografie z dílny Lucie Chramostové. Jídlo na nich vypadá tak, že se máte chuť hned do něho zakousnout. Nádherná kuchařka, ve které mají pevné místo typická lokální jídla, jako je šumavský houbový guláš, šumavská kulajda, jihočeské drbáky, ale i třeba šumavský povidloň, si zaslouží místo v každé knihovničce milovníka jídla a vaření. Výborný dárek, co říkáte?
Nakladatel: Grada, 2022, fotografie: Lucie Chramostová, 136 str., 399 Kč
Napsat komentář