Kapr na talíř nejen na Vánoce
Kapr byl většinou symbolem především vánoční tabule, dnes ho ale začínají vytěšňovat jiné rybí druhy, případně jiné pokrmy. Kapra je ale dobré si dávat i v průběhu roku. Jaký vliv má na naše zdraví?
Kapr obecný (Cyprinus carpio) je sladkovodní ryba. Přestože si myslíme, že domovinou je od nás, opak je pravdou. Jedná se o náš nepůvodní druh, (původní sazan pochází ze střední Asie). Vypadá to, že ho chovali už před 8 tisíci lety. V Evropě se rozšířil ve středověku a sazana dnes žije vzácně ve veletocích východní Evropy. Kapr, kterého známe, je jeho šlechtěná podoba.
Kapr pro zdraví
Do jaké míry je kapr zdravý nebo ne, se vedou diskuse. Jedná se o sladkovodní rybu, u které má navíc velký význam způsob chovu a také příprava pokrmu. Když upřednostníte lososa před kaprem a losos nebude z divoké přírody, případně odpovídajícího chovu, nemusí to být úplně výhra. Také je důležité, jakou část kapra jíte, jestli konzumujete kůži a podobně.
Co kapr obsahuje? Kromě polynenasycených n-3 mastných kyselin (dříve omega – 3 kyseliny) obsahuje i n-6 mastné kyseliny. Z vitamínů ukrývá hlavně vitamíny skupiny B a vitamín E. Z minerálních látek je to především draslík, fosfor, sodík, hořčík a zinek. Na 100 g kapra obecného s kůží připadá 125 kcal a patří mezi středně tučné ryby.
Jak má vypadat kapr
Nákup kapra není složitý. Pokud si kupujete živého, dávejte pozor na to, odkud kapr pochází. Třeba Třeboňský kapr je certifikovaný.
Kapr v kádi má být čilý a o dobré kondici ryby svědčí jasné oči. Ty by měl mít i zabitý kapr. Ryba nemá páchnout, může být cítit po bahně, což odkazuje na výlov přímo z rybníka. Po bahně nejsou cítit kapři, kteří jsou umístěni v sádkách s proudící vodou. Už vůbec nemá být kapr cítit po hnilobě nebo zatuchle.
Jak si připravit kapra v kuchyni
Způsobů, jak si připravit kapra, je hned několik. Byla by velká škoda zůstat jen u trojobalu – smažení. Pokud chcete dbát na linii, pak je ideální vaření (toto jemné maso je třeba vařit jen mírně), případně dušení. Různé varianty kapřího masa připravíte i pečením. Co už se méně ví, je fakt, že kapr chutná výborně i grilovaný (marinované kapří filety). Z kapra se také připravuje rybí polévka. Z usmažených kapřích řízků se dá vyrobit takzvaný pečenáč – naložením do kyselého láku.
Z typických pokrmů můžeme zmínit kapra na černo, což je tradiční recept porcí kapra zapečených se svařeným červeným vínem (s divokým kořením a skořicí), kořenovou zeleninou a sušeným ovocem. Další staročeský recept – kapr na modro – je vařený s kořenovou zeleninou a divokým kořením. Oblíbené jsou také kapří hranolky.
Zdroj:
https://cs.wikipedia.org/wiki/Kapr_obecn%C3%BD
https://www.trebonskykapr.cz
https://www.nutridatabaze.cz/potraviny/?id=325
Napsat komentář