Dozlatova vypečené křupavé kolínko na medu a polotmavém pivu zní jako pořádná dobrota. Máme pro vás recept který vůbec není složitý a snadno se zařadí mezi vaše oblíbená jídla.

Jak se vaří s pivem? Myslíte si, že záleží na tom, jaký druh vyberete? Zeptali jsme se jednoho z nejpovolanějších, sládka hanušovického pivovaru Holba Luďka Reichla, který svou funkci zastává více než 25 let.

Při vaření a pečení se nejčastěji používají hutnější tmavá piva s vyšším obsahem zbytkového extraktu, která lépe karamelizují a pokrmům dodávají na delikátnosti. U světlých piv se doporučuje sáhnout spíše po těch méně chmelených, tedy s nižším stupněm hořkosti, a volit kratší přípravu jídla, aby jídlu po odpaření alkoholu nedominovala výrazná hořkost. Obecně platí, že pivo by mělo být kvalitní, čerstvé, hutné a chuťově výrazné. Rozhodně není radno zužitkovávat třeba nedopité zvětralé pivo z lednice – pivo, na kterém bychom si nepochutnali během pití, našemu dílu určitě neprospěje.“

Suroviny: 1 vepřové koleno, 500 ml piva Holba Polotmavá, 1 cibule, chléb k zahuštění výpeku

Na marinádu: 150 ml piva Holba Polotmavá, 2 lžíce medu, 1 lžíce sójové omáčky, 1 lžička mleté sladké papriky, 1 lžička chilli koření, 1 lžíce plnotučné hořčice, 2 prolisované stroužky česneku, 1 lžíce oleje, sůl

Na podlévání: zbylé pivo, vývar

Postup:

  1. Ingredience na marinádu důkladně promícháme a necháme chvilku uležet.
  2. Mezitím si vykostíme kolínko. Kůži na několika místech nakrojíme, vložíme do pekáče a důkladně pomažeme připravenou marinádou.
  3. Následně přidáme zbytek marinády, nahrubo nakrájenou cibuli, zalijeme trochou vývaru a pivem.
  4. Pečeme pod pokličkou v předehřáté troubě při 200 °C zhruba hodinu až hodinu a půl.
  5. Maso v průběhu pečení podléváme pivem a vývarem dle libosti.
  6. Poté maso odkryjeme a bez pokličky při 220 °C dopékáme za občasného polití masa výpekem dozlatova.
  7. Jakmile je maso měkké a křupavé, vyjmeme ho a zahustíme výpek chlebovou střídkou.

Tip: Podáváme s čerstvým pečivem nebo s bramborami a samozřejmě se sklenicí vychlazeného piva, ryzího piva z jesenických hor, které dovede dílo k dokonalosti. Nechte si chutnat!

Líbilo se? Dejte o článku vědět ostatním: