Květnové recepty z Akademie kvality jsou i tentokrát plné skvělých surovin, chutí a vůní. Když vsadíte na kvalitní jogurt, svěží brokolici a chřest a doplníte je o další dobré potraviny, získáte řadu výborných tipů na obohacení jídelníčku.

Vafle z jogurtového těsta

Chcete vaše vafle obměnit? Máme zcela jednoduchý recept, s nímž vám mohou pomoci i vaše děti. Základem těsta je bílý jogurt, díky kterému bude příjemně vláčné, a navíc dobře stravitelné. Aby byly podomácku vyrobené vafle naprosto dokonalé, ozdobte je jahodami a přidejte pár lžiček jogurtu.

Zdroj: Akademie kvality

Počet porcí: 4 porce, doba přípravy: 25 minut, náročnost: *

Ingredience:
150 ml bílého jogurtu
1 vejce
50 g rozpuštěného másla + na vymazání vaflovače
50 g hladké mouky
150 ml mléka
1 lžíce medu
1 lžička kukuřičného škrobu
1 lžička kypřicího prášku
½ lžička jedlé sody na pečení
špetka soli

K podávání:
jogurt
čerstvé jahody
moučkový cukr
Postup:
1. V míse smíchejte prosátou mouku, prášek do pečiva, kukuřičný škrob, sodu a sůl.
2. K sypké směsi přidejte jogurt, vejce, med a máslo a důkladně promíchejte.
3. Do vymazaného vaflovače lijte směs a pečte vafle.
4. Vafle podávejte s jogurtem, čerstvými jahodami a cukrem.

Tip: Věděli jste, že se barva másla liší v závislosti na ročním období a tedy krmivu dojnic? V době pastev a zeleného krmení je máslo žlutější díky vyššímu obsahu karotenu. Naopak v zimním období je spíše bílé. Nebarvené máslo má přirozeně smetanově lehce nažloutlou barvu.

Ovesná kaše s houbami a ztraceným vejcem

Ovesné vločky nemusí být jen nasladko. Skvělou volbou je i slaná varianta. Obilný základ je doplněn houbami, šalotkou, česnekem, čerstvým špenátem a pažitkou. To vše korunuje ztracené vejce. Vydatná snídaně, lehčí oběd, nebo vyvážená večeře? Kdy zkusíte náš osvědčený recept vy?

Počet porcí: 2 porce, doba přípravy: 35 minut, náročnost: *

Zdroj: Akademie kvality

Ingredience:
150 g ovesných vloček
1 šalotka
1 stroužek česneku
5 žampiónů
hrst špenátových listů
hrst čerstvé pažitky
50 g strouhaného tvrdý sýr
sůl
čerstvě mletý pepř
olivový olej

Ztracená vejce:
2 vejce
1 lžíce octa

Postup:
1. Vločky propláchněte, zalijte horkou vodou a nechte přikryté 10 minut změknout.
2. Na pánvi si na oleji orestujte šalotku s pokrájenými žampióny a utřeným stroužkem česneku.
3. Vločky přidejte ke směsi a zasypte sýrem. Osolte a opepřete podle chuti.
4. Takto připravené vločky podívejte s čerstvou pažitkou, špenátem a ztraceným vejcem, které si připravíte ve vroucí vodě se lžící octa.

Tip: Znáte tzv. IQ vejce? Od klasických se liší tím, že jsou obohacená
o významně nutriční složky. Konkrétně se jedná o více jódu, protože se nosnicím přidává do krmiva mořská řasa. Řadíme je proto mezi tzv. funkční potraviny.

Chřestový salát se slaninou a sázeným vejcem

Chřestová sezóna je v plném proudu! Chřest je bohatý na vitamíny C a E a řadu minerálů. Je skvělou alternativou pro všechny, kteří nevyhledávají zeleninu a současně jsou mlsní. Náš salát se skvěle hodí jako plnohodnotný oběd nebo večeře.

Počet porcí: 2 porce, doba přípravy: 30 minut, náročnost: *

Zdroj: Akademie kvality

Ingredience:
250 g zeleného chřestu
100 g kvalitní slaniny
hrst čerstvého špenátu
6 ředkviček
2 vejce
40 g tvrdého sýra
1 den starý rohlík nebo houska
60 ml olivového oleje
šťáva z ½ citronu
sůl
čerstvě mletý pepř
olivový olej

Postup:
1. Chřest očistěte a jeho konce zkraťte asi o 3 cm. Poté ho oloupejte v dolní třetině.
2. Dejte ho pouze na 1 minutu do vroucí osolené vody a po vyjmutí ihned zchlaďte pod studenou vodou.
3. Chřest osušte a dejte do mísy, ve které ho promíchejte s pokrájenými ředkvičkami a špenátovými listy.
4. V troubě předehřáté na 180 stupňů si opečte plátky slaniny a pečivo pokrájené na kostičky.
5. Na dresink smíchejte olej, citronovou šťávu, sůl a pepř a zalijte jím připravenou zeleninu.
6. Servírujte s opečenou slaninou, krutony, zastrouhané sýrem a se sázeným vejcem, které připravte na kapce oleje a osolte.

Tip: Kvalitní slanina může dodat i porci energie. Libovější kousek je plný bílkovin a minerálů ze svaloviny ve snadno využitelné formě.

Jogurtové sušenky

Sušenek není nikdy dost. Obzvlášť když jsou domácí. Ty naše jsou plné jogurtové kultury a možná i probiotik a skvěle chutnají.

Počet porcí: 1 velký plech, doba přípravy: 35 minut, náročnost: *

Zdroj: Akademie kvality

Ingredience:
300 g hladké mouky
250 ml bílého jogurtu
100 g cukru krupice
100 ml mléka
1 vejce
1 lžička kypřicího prášku
1 lžička vanilkového extraktu
špetka soli
cukr moučka na dozdobení

Postup:
1. V míse smíchejte mouku, cukr, kypřicí prášek, vanilkový extrakt a sůl.
2. Poté přidejte jogurt, mléko a vejce a směs propracujte, dokud nevznikne hladké těsto.
3. Zdobicím sáčkem nebo lžičkou vytvořte ze směsi na plechu s pečicím papírem malé hromádky
a zploštěte jim vršky.
4. Dejte péct na cca 10 minut do trouby předehřáté na 180 stupňů.
5. Podávejte posypané moučkovým cukrem.

Tip: Bílý jogurt se vyrábí pouze z pasterovaného mléka, které je fermentováno ušlechtilými mikroorganismy. Jogurt může také obsahovat tzv. probiotika, která přechodně osídlují střevo a pozitivně působí na lidský organismus. Informaci o obsahu probiotik najdete na etiketě.

Brokolicový krém s jogurtem

Když potřebujete rychlý oběd nebo večeři, chcete se příjemně prohřát, ale nezaplácnout si žaludek, uvařte si polévku. Náš brokolicový krém s jogurtem dodá sílu, energii a zároveň pocit lehkosti. Brokolice je plná vlákniny, vitaminu C, hořčíku, draslíku a taky železa. Polévka je rychlá a má jarně zelenkavý odstín, který přímo vybízí k ochutnání.

Počet porcí: 6 porcí, doba přípravy: 35 minut, náročnost: *

Zdroj: Akademie kvality

Ingredience:
1 velká brokolice
1 cibule
250 ml bílého jogurtu
600 ml zeleninového vývaru
2 lžíce másla
100 g oblíbeného tvrdého sýra
hrst čerstvého kopru k podávání
1 den starý rohlík nebo houska na krutony
sůl
čerstvě mletý pepř

Postup:
1. Na másle orestujte ve velkém hrnci pokrájenou cibuli a přidejte vývar.
2. Přiveďte k varu a vložte na růžičky rozdělenou brokolici. Tu vařte ve vývaru jen cca 4 minuty.
3. Plamen stáhněte, přidejte 200 ml jogurtu a nastrouhaný sýr a vše řádně rozmixujte tyčovým mixérem.
4. Pečivo pokrájejte na kostičky a dejte do trouby péct na cca 10 minut na 170 stupňů.
5. Polévku osolte a opepřete podle chuti a podávejte s krutony, čerstvým koprem a zbylým jogurtem.

Tip: Konzistence jogurtů záleží na technologickém postupu výroby. Husté a pevné jogurty se fermentují přímo v obalu výrobku. Občas se uvolní i syrovátka. Krémovitější konzistence jogurtu vzniká při zakysávání v v procesním tanku.

Jogurtový dort s jahodami

Když je sezóna jahod, hodí se každý recept. Máme pro vás svěží dezert plný tvarohu, jogurtu a žervé. Mléčné výrobky perfektně pozdvihnou výživovou hodnotu této pochoutky.

Doba přípravy: 80 minut, náročnost: **

Zdroj: Akademie kvality

Ingredience:
na korpus:
500 g tučného tvarohu
200 dětské krupičky
3 vejce
100 g cukru krupice
1 sáček vanilkového cukru
1 prášek do pečiva
150 g másla + na vymazání formy
špetka soli
mouka na vysypání formy

na krém:
100 g změklého másla
160 g žervé
100 ml bílého jogurtu
150 g cukru krupice

na zdobení:
čerstvé jahody
čerstvý rozmarýn

Postup:
1. Na přípravu korpusu v míse smíchejte změklé máslo, cukry, žloutky z vajec a vyšlehejte do hladké lesklé pěny.
2. Do vzniklé pěny přidejte tvaroh a špetku soli, krupičku a prášek do pečiva.
3. Na závěr do směsi přidejte ušlehané bílky, lehce promíchejte a dejte péct ve vymazané
a moukou vysypané dortové formě do trouby předehřáté na 170 stupňů na cca 50 minut.
4. Upečený korpus pak rozkrojte podélně na dvě poloviny.
5. Na krém vyšlehejte cukr, jogurt, máslo a žervé. První polovinou krému potřete vršek spodní části korpusu, na tu dejte vrchní část korpusu a tu potřete zbylou polovinou krému.
6. Celý dort dozdobte čerstvými jahodami a rozmarýnem.

Tip: Cereální vejce jsou trochu výživnější než ta běžná. Podle legislativy musí krmná směs nosnic obsahovat 3 různé zrniny, které tvoří min. 60 % jejího objemu. Obvykle se jedná o kombinaci pšenice, kukuřice a ječmenu. Obsah kukuřice zvyšuje obsah xantofylů ve žloutku a ten je pak žlutší.

Zdroj: Akademie kvality

Líbilo se? Dejte o článku vědět ostatním: