Recepty. V hlavní roli: vejce, slanina, máslo, jogurt
Další várka receptů ve spolupráci s Akademií kvality. Jídla jsou nejen chutná, ale i plná bílkovin, vitaminů a minerálů.
Palačinky s dušenými jablky
Palačinky tak trochu jako jablečný závin. Jablka ve sklepě už možná nejsou v ideální kondici, ale stále skvěle chutnají. Když jim trochu pomůžete, můžete vytvořit skvělý pokrm. Když mu dodáte další kvalitní ingredience, budete mlaskat blahem.
Počet porcí: 4, doba přípravy: 25 minut, náročnost: *
Ingredience:
Na palačinky:
400 ml vlažného mléka
200 g hladké mouky
2 vejce
1 vanilinový cukr
špetka soli
slunečnicový olej na smažení
Na jablka:
400 g jablek
50 g másla
80 g cukru krupice
1 lžíce rumu
½ lžičky mleté skořice
šťáva z 1 citronu
K podávání:
hrst vlašských ořechů
100 ml bílého jogurtu
Postup:
1. Umytá jablka oloupejte a nakrájejte na kostky.
2. V hrnci rozpusťte máslo, přidejte jablka, cukr a citronovou šťávu a duste zhruba 10 minut přiklopené, dokud jablka nezměknou.
3. Odklopte a přidejte skořici a rum. Směs vařte na mírném plamenu.
4. Na palačinky smíchejte mouku, mléko, vejce a sůl s cukrem.
5. Rozpalte olej a po naběračkách smažte palačinky z obou stran.
6. Podávejte s dušenými jablky, jogurtem a vlašskými ořechy.
Tip: Do palačinek použijte třeba větší vejce, která jsou od starších slepic. Pokud si ale budete připravovat vejce naměkko, na hniličku apod., dejte přednost těm nejmenším – od mladších nosnic. Podle chovatelů bývají nejkvalitnější, proto si na nich více pochutnáte a také získáte více živin.
Pórkový krém se ztraceným vejcem
Pórek se u nás nevyužívá příliš často. Tahle aromatická rostlinka obsahuje řadu vitaminů (A, C, E
a betakaroten), minerálů a antioxidantů. Nejenže má málo kalorií, ale také podporuje trávení a imunitu. Do polévky je dobré použít i zelené konce, které jsou bohatší na vitaminy než bílý střed.
Počet porcí: 4, doba přípravy: 35 minut, náročnost: *
Ingredience:
1 velký pórek
2 velké brambory
600 ml zeleninového vývaru
1 cibule
100 g másla
150 ml smetany ke šlehání 33 %
sůl
čerstvě mletý pepř
Ztracená vejce:
4 vejce
4 lžíce octa
Postup:
1. Na rozpuštěném másle restujte pokrájenou cibuli, brambory a pórek, dokud zelenina nezměkne.
2. Zalijte vývarem a vařte zhruba 20 minut.
3. Rozmixujte dohladka a osolte a opepřete dle chuti.
4. Podávejte se ztraceným vejcem, které připravíte ve vodním víru vroucí vody se lžící octa.
Tip: Důležité je sledovat nejen informace na obalu vajec, ale i na skořápce. Jsou totiž rozdílné.
Vejce v housce
Vejce v housce představuje malé překvapení. Plná sýra, slaniny, vajec, bylinek a smetany. Příprava může být i malou rodinnou zábavou.
Počet porcí: 4, doba přípravy: 30 minut, náročnost: *
Ingredience:
4 housky
4 vejce
2 lžíce smetany ke šlehání 33 %
100 g nastrouhaného extra tvrdého sýru (Gran Moravia)
100 g kvalitní slaniny
máslo
hrst čerstvé pažitky
hrst čerstvé hladkolisté petržele
sůl
čerstvě mletý pepř
Postup:
1. Troubu předehřejte na 170 stupňů.
2. Houskám odkrojte vršky a spodní části vydlabejte.
3. Do každé z housek nasypte sýr, rozklepněte celé vejce a zakápněte smetanou.
4. Takto připravené houstičky zasypte pokrájenou slaninou, osolte, opepřete a dejte péct.
5. Pečte cca 15 minut a pak ještě dalších 5 minut s přiklopenými vršky.
6. Podávejte s nasekanými čerstvými bylinkami.
Snídaňový trhaný toast
Sladká snídaně může představovat právě tenhle trhaný toast. Základem je celozrnný toastový chléb, bohatý na vlákninu, a doplněný o oblíbenou marmeládu.
Počet porcí: 6, doba přípravy: 60 minut, náročnost: *
Ingredience:
600 g celozrnného toastového chleba
400 ml mléka
400 g oblíbené marmelády/džemu
150 g mražených jahod
4 vejce
60 g cukru moučka
1 lžička vanilkového extraktu
K podávání:
100 ml bílého jogurtu
Postup:
1. Troubu předehřejte na 180 stupňů.
2. Toastový chléb nakrájejte na kostičky, zalijte ho mlékem a přidejte vejce, cukr a vanilkový extrakt.
3. Směs promíchejte, přidejte k ní marmeládu nebo džem a ozdobte jahodami.
4. Nechte 10 minut uležet a poté dejte do trouby péct na cca 40 minut.
5. Podávejte s bílým jogurtem.
Tip: Také toastový chléb má řadu možností, vyrábí se i v celozrnné variantě, která prospívá zažívání.
Jogurtové nejen velikonoční košíčky
Tyhle košíčky jsou ideální na Velikonoce, ale budou chutnat i kdykoliv jindy. S jogurtem jsou tyhle „muffiny“ božsky vláčné.
Počet porcí: 12, doba přípravy: 45 minut, náročnost: **
Ingredience:
Na košíčky:
400 g hladké mouky
2 vejce
150 g bílého jogurtu
300 ml mléka
1 vanilkový cukr
100 g cukru krupice
1 prášek do pečiva
100 ml slunečnicového oleje
Na krém:
75 g změklého másla
160 g žervé
1 lžička vanilkového extraktu
300 g cukru moučka
K podávání:
čokoládová vajíčka na ozdobení
papírové košíčky
Postup:
1. Máslo našlehejte, přidejte k němu žervé opět trochu prošlehejte a pomalu přidejte moučkový cukr. Nakonec přidejte extrakt a nechte takto připravený krém v lednici.
2. Do mísy nasypte mouku a cukry, přidejte vejce, mléko a olej a promíchejte do hladké směsi.
3. Přidejte jogurt a prášek do pečiva.
4. Těsto vrstvěte do papírových košíčků těsně pod okraj a dejte péct zhruba na 20 minut do trouby předehřáté na 180 stupňů.
5. Po upečení nechte vychladnout a ozdobte krémem a čokoládovými vajíčky.
Tip: Kvalitní jogurty jsou skvělou zásobárnou bílkovin, vápníku a fosforu, ale také vitaminů, zejména ze skupiny B a významných stopových prvků?
Špekové knedlíky
Špekové knedlíky jsou možností, jak využít starší rohlíky. Knedlíky se dají připravit i z libovější slaniny a se sladkokyselým zelím představují skvělou kombinaci doplněnou vitamíny.
Počet porcí: 6, doba přípravy: 50 minut, náročnost: **
Ingredience:
10 den starých rohlíků
350 g slaniny
3 vejce
350 ml mléka
120 g polohrubé mouky
muškátový oříšek
hrst mladých kopřiv (nebo petrželka)
sůl
čerstvě mletý pepř
slunečnicový olej
K podávání:
kysané červené zelí k podávání
osmažená cibulka k podávání
Postup:
1. Pečivo a slaninu nakrájejte na kostičky.
2. Přesypte do mísy, přilijte mléko, rozšlehaná vejce a ochuťte muškátovým oříškem, solí
a pepřem.
3. K směsi přihoďte posekané kopřivy a zasypte moukou.
4. Mokrýma rukama tvarujte knedlíky a ty vařte v osolené vroucí vodě cca 25 minut.
5. Hotové knedlíky propíchněte vidličkou a podávejte se zelím a osmaženou cibulkou.
Tip: Čerstvou slaninu poznáte podle vůně a barvy. Měla by mít jasně růžovou barvu a bílý, popřípadě nažloutlý tuk.
Napsat komentář