Rajská omáčka patří mezi naše tradiční jídla. Buď ji milujete nebo nenávidíte. Děti ji většinou milují. Když ji připravíte z kvalitních surovin, budou vaše chuťové buňky tančit radostí.

Při přípravě tohoto pokrmu je ale třeba věnovat pozornost pokrmu jako celku. Nejen omáčce a masu, ale také knedlíkům. Ten náš je plný petrželky, okořeněný muškátovým oříškem a po jeho ochutnání už nebudete chtít připravovat žádný jiný.

Foto: Akademie kvality

Rajská omáčka s petrželovým knedlíkem

Počet porcí: 4 porce, doba přípravy: 120-150 minut, náročnost: **

Ingredience:

Rajská omáčka: 1 kg hovězí plece, 100 g špeku, 150 g cibule, 150 g mrkve, 150 g celeru, 150 g petržele, 230 g rajského protlaku, 150 g cukru, 1 ks celé skořice, 50 g másla, divoké koření, mletý pepř, sůl

Petrželový knedlík: 2 vejce, 2 dl mléka, 250 g housky, rohlíku nebo toustového chleba, 100 g másla, 50 g listové petržele, sůl, muškátový oříšek

Postup:

Rajská omáčka

  1. Hovězí maso očistíme, prošpikujeme mrkví, špekem, osolíme a opepříme.
  2. Maso opečeme do zlatova na pánvi a vyjmeme.
  3. Na stejné pánvi orestujeme na kostičky cibuli, mrkev, celer, petržel a přidáme cukr, rajčatový protlak, divoké koření, skořici a restujeme dalších cca 5 min. Poté přidáme maso a dusíme do měkka.
  4. Maso vyjmeme a omáčku propasírujeme přes cedník.
  5. Můžeme zahustit jíškou, dochutíme solí, pepřem, cukrem a zjemníme máslem.

Petrželový knedlík:

  1. Žemle nakrájíme na kostičky a opečeme v troubě do zlatova.
  2. Z bílků vyšleháme tuhý sníh.
  3. V míse zamícháme žemle, mléko, rozpuštěné máslo, žloutky, nasekanou petržel, sůl, muškátový oříšek a sníh z bílků.
  4. Z hotové směsi tvarujeme kulaté knedlíky, které vaříme na páře 25 min.

Zdroj: Akademie kvality

Líbilo se? Dejte o článku vědět ostatním: