Mléčné výrobky jsou fajn. Připravte si chutné a výživné svačinky
Jaro je v běhu, vše kvete, je plné energie, a tak se jistě spousta z nás zamýšlí nad tím, jak našemu tělu v tomto období dopřát to nejlepší, abychom byli plní sil. Na přípravu složitých jídel mnohdy nezbývá moc času (vždyť venku je tak krásně!). Vsaďte proto na rychlé a snadné recepty, jež vás nejen zasytí, ale navíc dodají tělu dostatek energie i potřebné živiny.
Jako základ lahodných svačinek, po kterých můžete sáhnout, když vás během dne přepadne pocit hladu, skvěle poslouží mléčné výrobky. Ať už jde o mléko, sýry, či jogurty, produkty z mléka zkrátka v životě člověka hrají důležitou roli – jsou totiž významným zdrojem vápníku, bílkovin a řady vitamínů. Jednoduchých receptů, které z nich můžeme připravit, existuje celá řada, a proto rozhodně stojí za to se do jejich přípravy pustit!
Při výběru surovin se vyplatí dbát na kvalitu, kterou vám zaručí produkty pocházející z ekologického zemědělství, kde je chov zvířat navíc podřízen vysokým nárokům na tzv. animal welfare. Chovaná zvířata žijí v co nejpřirozenějších podmínkách, v pohodě a v souladu s přírodou, kdy je samozřejmostí přístup na pastvu a volná prostranství mimo stáje. Jednoduše řečeno, když nakupujete mléčné výrobky v bio kvalitě, děláte tím něco nejen pro sebe, přírodu a naši budoucnost, ale také pro hospodářská zvířata.
Bylinkový dip se zeleninou
150 g krémového sýra, 50 g bílého jogurtu, hrst bylinek (pažitka, bazalka, petrželka), lžička dijonské hořčice, 1 stroužek česneku, citronová šťáva a kůra z citronu, drcené chilli, sůl, pepř
V misce důkladně promíchejte krémový sýr, bílý jogurt, hořčici a vymačkanou citronovou šťávu. Česnek oloupejte a prolisujte, citronovou kůru nastrouhejte a spolu s nasekanými bylinkami a špetkou chilli přidejte do směsi. Dochuťte solí a vše opět dobře promíchejte. Hotový dip dejte vychladit do ledničky a podávejte s nakrájenou zeleninou.
Pomazánka z kozího sýra s pažitkou
Pokud zrovna nepatříte mezi příznivce klasického kravského mléka, nezoufejte. V dnešní době můžete vybírat i z alternativ a sáhnout třeba po mléce ovčím nebo kozím. Na jaře je navíc ke koupi těchto dobrot ten nejlepší čas. Navštivte proto nejbližší ekofarmu a připravte si výtečnou pomazánku z kozího sýra s pažitkou.
150 g čerstvého kozího sýra, 150 g krémového sýra typu lučina, lžíce smetany na vaření, pažitka, 2 lžičky medu, 2 lžičky vinného octa, olivový olej, sůl, pepř
Kozí sýr, lučinu a smetanu smíchejte a osolte podle chuti. Vmíchejte polovinu nasekané pažitky, směs přendejte do mísy a uhlaďte stěrkou. V misce prošlehejte med, vinný ocet a olej. Pomazánku posypte zbylou pažitkou, pepřem a zakápněte zálivkou. Nechte vychladit v ledničce a podávejte s čerstvým pečivem.
Bílý jogurt s ovocem a granolou
1 ks bílého jogurtu, 1 lžíce medu, špetka skořice, hrst čerstvého nebo sušeného ovoce, 3 lžíce granoly
Bílý jogurt smíchejte se skořicí a medem. Dno sklenice naplňte jogurtem, posypte vrstvou granoly a přidejte ovoce. Postup ještě jednou opakujte a podávejte vychlazené.
Pro bio kvalitu se vydejte třeba na nejbližší ekofarmu, kterou najdete na lovime.bio a kamprobio.cz. V klasických obchodech se zaměřte na balení výrobku a hledejte označení logy biozebry či biolistu.
Napsat komentář