Ketodieta – možnost rychlého zhubnutí, kterou není dobré zneužívat
Ketodieta je v poslední době velmi populární a diskutovaná. Přesto, než se do jakékoliv diety pustíte, je třeba o ní něco vědět. Kuchařka Jany Ulíkové Ketodieta nabízí řadu informací na toto téma a samozřejmě nechybí ani spousta receptů.
Úvodní slovo kuchařky si vzala PhDr. Karolína Hlavatá, Ph.D., dietoložka pražské OB kliniky. Než se totiž do diety bezhlavě pustíte, je důležité vědět, že hrozí klasický jojo efekt. Velmi obezřetní by měli být nemocní třeba s cukrovkou druhého typu, případně s vysokým cholesterolem. V tom případě je potřeba konzultace s lékařem. Také je důležité vědět, že dieta je pouze dočasná změna jídelníčku, nejedná se o výživový směr.
Na závěr kuchařky najde komentář doktorky Hlavaté, který rozhodně stojí za přečtení. Na konci knihy je ho skoro až škoda. Upozorňuje totiž i na možná rizika spojená s touto dietou. Třeba i na to, že by se měla dodržovat maximálně tři týdny.
Nadváha je nemoc, kterou je třeba řešit, jinak může přispět k rozvoji různých nemocí. Někdy je třeba zhubnout i k plánovanému operačnímu zákroku. A právě třeba v tomto ohledu je ketodieta možným přínosem, případně při velké obezitě.
Neexistuje dieta k redukci hmotnosti, kterou byste mohli a měli držet celý život – a líbilo by se vám to. A i kdyby náhodou ano, tak by se to nelíbilo vašemu tělu, jemuž by velmi pravděpodobně chyběly důležité, doslova životně důležité látky. (Str. 14)
Co je vlastně ketodieta?
O ketodietě se mluví i jako o ketogenní nebo proteinové dietě, jejímž základem je přirozené spalování tuků v těle. Při ketodietě se konzumuje hodně masa a zeleniny. Velmi důležitý je i pitný režim. Do stavu ketózy se člověk dostane tím, že si odpustí sacharidy, až na povolených 40 g, které získáte neovlivnitelnou formou v dietní stravě. To znamená, zcela si odpustit sladká jídla a pochoutky, ale také ovoce, med. Nemá se jíst žádné pečivo, rýže, těstoviny, luštěniny a brambory.
Autorka vidí přínos této diety v tom, že se jedná o jednu z možností, jak se zorientovat ve stravě. Pak by mělo být nasměrování na zdravé jídlo mnohem snazší.
Vlastní recepty v kuchařce Jany Ulíkové obsahují hlavně jídla z hovězího a drůbežího masa, vepřového minimum. Ze zeleniny doporučují zahraniční zdroje vše, co roste nad zemí. V návodech z této kuchařky téměř chybí rajčata a papriky, zato je obsažena cibule.
Připravit si můžete třeba Bifteky s bylinkovým máslem, Hovězí s kapustou, Česneková kuřecí prsa, zajímavým rybím receptem je Tuňák na celerovým pyré. Ze zeleninových receptů nechybí Pečená dýně (s česnekem a tymiánem), Chřest s holandskou omáčkou, dále si můžete připravit kvalitní vývar, ale také třeba Kuřecí polévku s pórkem. Ke snídani a svačině můžete zvolit třeba Elegantní pečená vejce.
Titul Ketodieta ani zdaleka není „jen” kuchařkou, ale najdete v ní množství zajímavých informací ohledně stravování. Ať už je to tabulka s obsahem sodíku a soli v některých potravinách a nápojích. V tomto směru je zajímavá i stránka, která uvádí několik bylinek, kterými je možno nahradit sůl (třeba bazalka, řeřicha, tymián a další). Další z tabulek obsahuje množství sacharidů na 100 g v zelenině a nakonec je zařazena třeba i šikovná tabulka obsažených sacharidů v potravinách.
Po knihách Krabičková dieta a Stop bolesti přichází Jana Ulíková s dobře zpracovaným tématem, plným spousty informací, pestrých a chutných receptů. Knihu Ketodieta vydalo vydavatelství XYZ v roce 2019.
Napsat komentář