Je léto. Dopřejte si barevné snídaně: Pomazánka, kaše, pyré i vajíčka
Krásná ráno přímo vybízejí k přípravě výborné a poctivé snídaně plné chutí a barev. Možná si ji můžete dokonce dopřát venku. Vsaďte na skvělá jídla.
Vydatná snídaně by se měla skládat výhradně z těch nejvybranějších surovin. Perfektní kvalitu vám zaručí produkty pocházející z ekologického zemědělství. Ty jednoduše poznáte podle označení logy biolistu a biozebry. Každý zemědělec, který chce své produkty označovat jako bio, musí podepsat smlouvu s některou ze státem pověřených kontrolních organizací – KEZ, ABCert, Bureau Veritas nebo Biokont. Ta pak v průběhu roku kontroluje chod ekofarmy na všech stupních od produkce surovin přes výrobu až po distribuci. Inspirujte se, jak si můžete zlepšit ráno.
Kaše s ořechovým máslem
Nebojte se méně tradičních kombinací! I když jsou stálicí mezi vločkami ty ovesné, vsaďte tentokrát na alternativu a vyzkoušejte třeba pohankové nebo špaldové. Experimentovat můžete také s mlékem a zejména v sezóně využít místo kravského třeba kozí či ovčí. Připravte si kaši podle vašich preferencí s ovocem, sirupem i ořechovým máslem a uvidíte, že si pochutnáte!
- 100 g vloček
- 500 ml mléka
- čerstvé ovoce
- lžička javorového sirupu
- lžička ořechového másla
Do kastrůlku se zesíleným dnem vsypte vločky a zalijte mlékem. Za občasného míchání přiveďte k varu, dejte ovšem pozor, aby se vločky nezačaly připalovat. Stáhněte plamen, nechte probublávat a povařte, dokud kaše nezhoustne. Podle chuti oslaďte javorovým sirupem a přendejte do misky. Přidejte čerstvé ovoce, ořechové máslo a ihned podávejte.
Ředkvičková pomazánka s tvarohem
- svazek ředkviček
- 250 g tvarohu
- jarní cibulka
- 2 natvrdo uvařená vejce
- hrst pažitky
- šťáva z citronu
- sůl, pepř
Očištěné ředkvičky nastrouhejte nahrubo, osolte a ve větší misce nechte asi 10 minut odstát. Poté slijte přebytečnou vodu. Přidejte tvaroh, najemno nasekanou pažitku, jarní cibulku a na kostičky nakrájená vejce. Vše důkladně promíchejte, zakápněte citronovou šťávou a dochuťte solí a pepřem. Hotovou pomazánku dejte na 20 minut odležet do lednice a podávejte namazanou na kaiserce či krajíci kváskového chleba. Navrch můžete znovu přidat ředkvičky a vše poctivě zasypat čerstvou pažitkou.
Ovocné pyré z borůvek a banánů
- 2 hrnky borůvek
- banán
- hrnek mandlového mléka
- bílý jogurt
- med
- kokosové lupínky
- chia semínka
Borůvky omyjte, banány oloupejte a nakrájejte na kolečka. Ovoce vložte do mixéru, přidejte jogurt a dochuťte medem. Mixujte dohladka a pokud je potřeba, přidejte mléko. Směs nalijte do misky, posypte borůvkami, malinami, dozdobte kokosovými lupínky, chia semínky a podávejte.
Míchaná vajíčka v placce
- 6 vajec
- 4 pšeničné nebo kukuřičné placky
- 30 g strouhaného sýra
- červená a zelená paprika
- rajče
- menší cibule
- sůl, pepř
Cibuli, papriky a rajče nakrájejte na menší kousky. Do větší mísy rozklepněte vajíčka, rozšlehejte je metličkou či vidličkou a dochuťte solí a pepřem. Na pánvi rozehřejte máslo, krátce osmažte cibuli a přidejte všechnu zeleninu. Chvíli restujte, poté přilijte vajíčka, přidejte nastrouhaný sýr, promíchejte a až budou vajíčka vláčná, sundejte z ohně. Placky na suché pánvi mírně opečte a naplňte je směsí vajíček a zeleniny. Dbejte ale na to, abyste je nepřeplnili. Srolované placky rozkrojte napůl a servírujte.
Také rádi nakupujte biopotraviny a vaříte z nich nejrůznější dobroty? Spoustu skvělých receptů najdete na stránkách myjsmebio.cz, kde zároveň zjistíte mnohem více informací o ekologickém zemědělství. Pokud chcete život na ekofarmě poznat ještě lépe, vyrazte na výlet přímo tam! Jaká farma je ve vašem okolí i jakou má aktuální nabídku, jednoduše zjistíte podle interaktivních map lovime.bio a kamprobio.cz.
Napsat komentář