Jak využít jahody – 5 chladivých variant
Jahody jsou skvělé ovoce, se kterým jde vykouzlit nejrůznější dobroty. Právě teď je jejich čas. Ne vždy potřebujete trávit s přípravou skvělých osvěžení dlouho času. Máme pro vás pět variant, jak se v létě osvěžit. A jahody tu hrají hlavní roli.
Jahody jsou nejen chuťově skvělé, ale i zdravé. Dopřát si je mohou i diabetici.
Jahodové smoothie
Na jahodové smoothie budeme potřebovat hrst jahod a čtvrt litru mléka. Obojí rozmixujeme. Místo mléka můžete použít i kvalitní bílý jogurt a naředit ho trochou mléka podle potřeby. Když budete chtít vizuálně pestřejší nápoj, můžete do něj hodit pár kuliček černého rybízu nebo borůvek. Navrch se hodí snítka máty nebo meduňky.
Jahodový jogurt
Ovocná snídaně je skvělou volbou. Když tyto zdravé jahody doplníte o jogurt a vločky (ideálně pár hodin namočené v mléce), získáte přímo skvostný snídaňový pokrm. Navrch se zase hodí ozdoba – meduňka nebo máta.
Osvěžující jahodový nápoj
Tuhle dobrotu, máte také hotovou během chvilky. Stačí rozmixovat hrst jahod s trochou studené vody a doplnit je o pár kostek ledu. Nápoj je v horkých dnech naprostou osvěžující nezbytností.
Nepečený jahodový dort
Budete potřebovat: 2 kelímky 16% zakysané smetany, vanilkový cukr, velký sáček kulatých piškotů,
Zakysanou smetanu promícháme s vanilkovým cukrem. Jestli chcete sladší dezert, použijte dva vanilkové cukry. Na dno formy položíme piškoty, rovnou částí dolů, na to naneseme plátky jahod a zalijeme zakysanou smetanu. Opakujeme střídání vrstev, dokud budou stačit suroviny. Navrch přijde smetana. Pokud chcete dekorativnější zákusek, můžete povrch ozdobit nastrouhanými pistáciemi a jahody dát i navrch. Na závěr dáme formu na noc do ledničky. Vše se krásně propojí.
Jahodový nanuk
Budeme potřebovat: 100 g očištěných, omytých jahod, 200 ml smetany ke šlehání, 1-2 vanilkové cukry.
Jahody rozmixujeme, přidáme smetanu a cukr a mixujeme dále. Pak necháme chvíli odpočinout, aby se rozpustil cukr. Pak směs znovu rozmixujeme. Hotovou směs nalijeme do suchých forem na nanuky. Naplnit by se měly po rysku, pokud tam není, tak zhruba 3 mm pod okraj. Nanuky mrazíme alespoň čtyři hodiny, nejlépe přes noc.
Napsat komentář