Dlouhé teplé letní večery svádějí k posezení venku a ke grilování. Vyzkoušejte grilované žampiony a zeleninový špíz, obojí se sýrem s modrou plísní. Závěrečnou tečkou jsou šťavnaté meruňky se zakysanou smetanou a ořechy.

Grilování je nádhernou zábavou. Ale i při ní je třeba dbát na několik pravidel, aby krásný zážitek nic nepokazilo. Důležité je grilovat na vyčištěném grilu a využívat kvalitní suroviny, o kterých se dozvíte v článku.

Plněné grilované žampiony se slaninou, modrým sýrem a zeleninovým salátem s kuskusem

Žampiony milují i ti, kteří houby příliš v lásce nemají. Skvěle se hodí i na grilování. Při nákupu je třeba si pohlídat čerstvost. Takové houby jsou pevné a neseschlé. Důležitý je také kvalitní sýr, jako je třeba sýr s označením Chráněné zeměpisné označení (CHZO) tedy například Jihočeská niva nebo Jihočeská Zlatá niva. Jihočeská Zlatá niva je sýr s plísní vyrobený z mlékárensky ošetřeného mléka. Má krémovou barvu a modrozelený porost plísně. Je jemná, drobivě roztíratelná s ovocně rozinkovým aroma a komplexní slanou chutí. Obsah tuku v sušině je 60 %. Jihočeská niva má podobné vlastnosti, má jen 50 % obsahu tuku a častěji se využívá k vaření.

Foto: Akademie kvality

4 porce, doba přípravy: 60 min., náročnost: *

Ingredience:
2 kg velkých žampionů, 100 g slaniny, 220 g modrého sýra, 1 salátová okurka, 100 g trhaných listových salátů, 100 g cherry rajčat , 5 ředkviček, 200 g kuskusu, 20 g červené cibule, sůl, pepř, olivový olej, ocet, bylinky.

Postup:

  1. Oloupeme žampiony, zbavíme je nožiček, potřeme olejem, osolíme a opepříme.
  2. Slaninu, nožičky a červenou cibuli nakrájíme na menší kostičky, orestujeme na oleji do zlatova, osolíme, opepříme, přidáme bylinky a necháme vychladnout.
  3. Do vychladlé směsi přidáme nadrobený modrý sýr, naplníme jí žampiony a ugrilujeme je na grilu.
  4. Kuskus připravíme dle návodu. Okurku, cherry rajčata a ředkvičky nakrájíme na kousky, zamícháme je s trhanými listovými saláty a kuskusem a dochutíme podle chuti.

TIP: Pokud žampiony nepatří mezi vaše nejoblíbenější houby, můžete je nahradit například hříbky.

Grilovaný sýr s bílou plísní s česnekem a bylinkami, zeleninový špíz

Grilovat se dá také sýr s bílou plísní navrchu. Je pak krásně vláčný, jemný, a lahodný. Ve studené kuchyni krásně ladí s ořechy, vínem, ovocem, hodí se i k uzeninám. Při grilování je velmi oblíbenou pochoutkou, kterou zvládne připravit i úplný začátečník.

Foto: Akademie kvality

4 porce, doba přípravy: 40 min., náročnost: *

Ingredience:

4 ks sýru s bílou plísní, 2 stroužky česneku, 50 g brusinek, 1 cuketa, 1 lilek, 2 barevné papriky, 1 červená cibule, 100 g žampionů, 2 předvařené kukuřice, 0,1 l oleje, bylinky, sůl, pepř, grilovací koření

Postup:

  1. Oloupaný česnek spolu s bylinkami nasekáme najemno a dáme do mísy, přidáme olej, sůl, pepř, grilovací koření a vše důkladně zamícháme.
  2. Ve směsi obalíme sýry s bílou plísní, které poté zabalíme do alobalu a ugrilujeme na grilu.
  3. Hotové sýry vybalíme z alobalu a přidáme na ně brusinky.
  4. Cuketu, papriku, lilek, červenou cibuli, žampiony a kukuřici nakrájíme na různé tvary, které napícháme na špejle, potřeme zbylou směsí oleje s bylinkami a ugrilujeme dozlatova.

Tip: Špíz můžete konzumovat jako přílohu anebo si jeho jednotlivé části namáčet do rozteklého sýra.

Grilované meruňky se zakysanou smetanou, ořechy a rumem

Opečený sýr, zelenina nebo maso patří ke klasice českého grilování. Překvapením ale mohou být šťavnaté meruňky. Skvělá a lahodná tečka za hlavním chodem, anebo pouze jen tak, ke kávě nebo čaji.

I ke grilování volte kvalitní a zralé meruňky. Jak je poznáte? Stačí se podívat na její slupku! Zlatavá a plná barva vám řekne, že je meruňka připravená k tomu, aby vás potěšila svou sladkou chutí. Naopak, pokud je slupka meruňky spíše do žluta, ještě není zralá a raději ji nechte chvilku dozrát.

Foto: Akademie kvality

4 porce, doba přípravy: 45 min., náročnost: *

Ingredience:

1 kg zralých meruněk, 150 g cukru krystal, 50 g másla, 0,4 cl rumu, 50 g vlašských ořechů, 190 g zakysané smetany, špetka soli

Postup:

  1. Meruňky rozkrojíme na polovinu a vyjmeme pecku.
  2. Cukr necháme zkaramelizovat, opatrně přilijeme rum, trochu vody, osolíme, odstavíme z tepla a zašleháme máslo.
  3. Meruňky ugrilujeme do poloměkka na grilu, vložíme je do hotového karamelu, kterým meruňky důkladně obalíme a necháme je v karamelu chvilku probublat na grilu.
  4. Na hotové meruňky přidáme nasekané ořechy a zakysanou smetanu.

Tip: Místo meruněk můžete použít i jiné ovoce, které máte rádi – například broskve či hrušky.

Zdroj: Akademie kvality

Líbilo se? Dejte o článku vědět ostatním: