Jak zpracovat celé kuře? Přichystejte si silný kuřecí vývar, smažené stehno na podmáslí, kuřecí pomazánku a farmářský salát.

Silný kuřecí vývar s drůbežími knedlíčky s libečkem

Dát si poctivý vývar, to je čirá radost. Využijete na něj všechno, co vám při zpracovávání kuřete zbude – kosti i kousky masa. Věděli jste, že toto jídlo už vařili i staří Řekové, kteří dle dochovaných záznamů podobný pokrm vařili už před několika tisíci lety. Na našem území se údajně připravovaly vývary již od dob paleolitu? Ve středověku byly dokonce využívané v lidovém léčitelství. Přichystejte si polévku s jemnými knedlíčky a dobrou zeleninou, třeba od prověřených dodavatelů.

Foto: Akademie kvality

Počet porcí: 4, doba přípravy: 180 min., náročnost: *

Ingredience:
2 kg kuřecích skeletů, 600 g kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel), 2 cibule, 1 pórek, 4 stroužky česneku, 200 g kuřecích jater, 1 vejce, 50 g hladké mouky, 50 g strouhanky, libeček, sůl, pepř, listová petržel, majoránka, divoké koření (bobkový list, nové koření, pepř).

Postup:

Vývar. Očistěte kořenovou zeleninu a spolu s cibulí a omytými skelety pečte v troubě na 180 °C po dobu přibližně 30 minut dozlatova. Poté přendejte zeleninu a skelety do hrnce, zalijte vodou, přidejte pórek, 2 stroužky česneku, divoké koření, listovou petržel, sůl a vše vařte na mírném plamenu
alespoň po dobu 180 minut. Během vaření nezapomínejte sbírat vzniklou pěnu. Hotový vývar přeceďte a dochuťte.

Knedlíčky. Očištěná kuřecí játra rozmixujte spolu se zbylým česnekem a cibulí. Do směsi přidejte sůl, pepř, majoránku, nasekaný libeček a dle potřeby hladkou mouku a strouhanku. Vytvarujte malé knedlíčky a uvařte je v osolené vodě. 

TIP: Pokud vám zbyl silný kuřecí vývar, zamrazte jej do dávkovačů na led v podobě kostek. Tak jej budete moci kdykoliv využít jako základ do omáček.

Smažené vykostěné stehno naložené v podmáslí a zelný salát z červeného zelí s křenem

Kuřecí maso a podmáslí rozhodně stojí za vyzkoušení. Na řízky můžete využít kuřecí prsa i kuřecí stehna. Ta obsahují větší množství tuku. Díky tomu lépe vážou chutě, a navíc je nemusíte nijak speciálně naklepávat. Klíčové je však důkladné vykostění stehenního masa a odstranění šlach a kůže.

Neodolatelnou chuť a texturu dodá právě podmáslí. Maso namočené v podmáslí během marinování získá krásnou křupavost, zatímco stále zůstane šťavnaté. Podmáslí se také říkalo „cmar“. Vzniká při výrobě másla, má mírně nakyslou chuť a obsahuje 0,5 % tuku.

K tomuto jídlu je dobrý červený zelný salát s křenem. Díky němu bude mít jídlo pikantní nádech.

Foto: Akademie kvality

Počet porcí: 4, doba přípravy: 50 min., náročnost: *

Ingredience:

4 vykostěná kuřecí stehna, 500 g podmáslí, 200 g hladké mouky, 5 g sušeného česneku, 10 g uzené papriky, 10 g papriky sladké, 5 g majoránky, 1 hlávka červeného zelí, 50 g čerstvého křenu, ocet, cukr, sůl, pepř, olej.

Postup:

Kuřecí stehno. Vykostěná kuřecí stehna osolte, opepřete a naložte do podmáslí a nechte odpočívat ideálně přes noc. Smíchejte hladkou mouku s uzenou paprikou, sladkou paprikou, sušeným česnekem, majoránkou, solí a pepřem. Nechte okapat naložená stehna a obalte je v hotové směsi a usmažte na oleji dozlatova.

Salát. Nastrouhejte najemno oloupaný křen, nakrájejte zelí nahrubo a smíchejte s křenem, dochuťte solí, octem a cukrem.

Tip: Věděli jste, že se zelí dá použít i v dezertech? Stačí ho nastrouhat, přidat skořici, jablka a máte výbornou sladkou svačinku!

Kuřecí pomazánka s opečeným chlebem

Máte přebytek kuřecího masa a nevíte, co s ním? Využijte ho na přípravu pomazánky, díky které budete mít připravenou svačinu pro jakoukoliv příležitost, nebo i lehkou večeři. Příprava je jednoduchá a téměř všechny suroviny na tuto pochoutku najdete u sebe doma.

Foto: Akademie kvality

Počet porcí: 4, doba přípravy: 15 min., náročnost: *

Ingredience:

500 g kuřecího hotového masa, 100 g majonézy, 50 g žluté cibule, 100 g nakládaných okurek, 50 g hořčice, 4 plátky chleba, sůl, pepř

Postup:

Natrhejte nebo nakrájejte na malé kousky kuřecí maso. Nakrájejte najemno cibuli a okurky, přidejte kuřecí maso, majonézu a hořčici. Vše důkladně promíchejte, dochuťte solí a pepřem. Opečte plátky chleba na pánvi.

Tip: Pomazánka se skvěle páruje s pečivem, vyberte si proto kvalitní a čerstvý chléb a nezapomeňte, že jíme i očima, a proto chlebíček ozdobte bylinkami.

Farmářský salát s kousky kuřete

Farmářský salát je skvělou volbou po celý rok – nabízí kombinaci zdravého a lahodného jídla, které vás nejen potěší, ale díky vyvážené receptuře i zasytí. Zelenina, kuřecí maso a další ingredience v tomto salátu totiž vytváří harmonický celek, který je bohatý na vitamíny, minerály a vlákninu.

Foto: Akademie kvality

Počet porcí: 4, doba přípravy: 60 min., náročnost: *

Ingredience:

400 g hotového kuřecího masa, 300 g brambor, 200 g slaniny, 400 g salátových listů, 100 g fazolek, 100 g cherry rajčat, 4 vejce, 1 klas vařené kukuřice, sůl, pepř, olej, jablečný ocet

Postup:

Uvařte brambory a vejce v osolené vodě a nechte je vychladnout. Opečte dozlatova slaninu, brambory a kukuřici. Smíchejte salátové listy, rajčata a fazolky, dochuťte solí, octem a olejem. Navrch salátu přidejte oloupané vejce, opečenou slaninu, brambory, kukuřici a kuřecí maso.

Tip: Víte, jak nejlépe uvařit vajíčka? 5 minut vařte pro vajíčka naměkko, 7 minut pro vajíčka nahniličko (doporučujeme pro salát) a 10 minut pro vajíčka natvrdo.

Zdroj: Akademie kvality

Líbilo se? Dejte o článku vědět ostatním: