K vánočnímu hodování patří bramborový salát. Možná stále dokola připravujete ten stejný a rádi byste trochu změnu. Proto jsme pro vás připravili recepty na jiné varianty chutného bramborového salátu.

K bramborovému salátu patří kořenová zelenina. Jeho podob je ale nespočet. I jeho původ obestírá tajemství. Skvěle se hodí k smaženému kaprovi, ale také ke smaženému řízku.

Také máte osvědčenou podobu. Možná byste rádi vyzkoušeli něco nového. Možností je cibulová varianta, jinému zase zachutná smetanová příchuť. Uvidíte, že oba si své příznivce najdou. A jako vždy jsou základem kvalitní suroviny, díky kterým posílíte přirozenou chuť a vůni. Vodítkem v supermarketu mohou být loga biolistu a biozebry.

Cibulovo-bramborový salát

1,5 kg brambor, 4 cibule, 2 dcl vývaru, 0,5 kg uzeného masa (nemusí být), lžíce octu, cukr, sůl, pepř na dochucení

Nejprve uvařte brambory ve slupce a nechte je vychladnout. Následně je oloupejte a rozkrájejte na plátky či kostičky. Cibuli pokrájejte na tenké půlměsíčky, lehce orestujte a poté podlijte vývarem. Dle chuti dochuťte octem, cukrem, solí a pepřem. Vše společně povařte alespoň 20 minut, aby byla cibule pěkně měkká. Směs vylejte do uvařených brambor a důkladně promíchejte. Přidat můžete také na kostky nakrájené uzené maso, které dodá salátu perfektní chuť. Podávejte jej vychlazený.

Smetanovo-bramborový salát s bylinkami

1,5 kg brambor, 2 kelímky smetany, 3 stroužky česneku, kousek pórku (nemusí být), sůl, pepř na dochucení, bylinky na ozdobu (např. kopr, petrželka, pažitka)

Brambory oloupejte a rozkrájejte na tenké plátky, přendejte do pekáče a přelijte smetanou. Dochuťte solí, pepřem, rozmačkaným česnekem i pokrájeným pórkem – promíchejte. Společně pečte cca 40 minut na 180 stupňů – do změknutí brambor. Nechte pořádně vychladit a podávejte s nasekanými čerstvými bylinkami.

Zdroj:
myjsmebio.cz

Líbilo se? Dejte o článku vědět ostatním: