Manželé Überallovi radí: Projezte se ke zdraví
Zdravá strava má spoustu různých variant a možností a člověk v tom tak nějak plave. Florian a Andrea Überallovi ve své knize Projezte se ke zdraví varují před léčkami moderní výživy. Nastartujte se změnou stravovacích návyků.
V originálu má kniha název Ess-Medizin, což zhruba odpovídá výrazu „jídlo jako lék”. A právě tomu odpovídá titul, který přes svou útlost obsahuje spoustu důležitých informací. Ty by se jinak vešly do několika knih. Florian je biochemik s láskou k přírodě a využití jejích pokladů, zatímco jeho žena Andrea se specializuje na postupy přírodního léčitelství. V kombinaci z toho vychází předpoklad, že vám jejich společný titul Projezte se ke zdraví (Euromedia v edici Esence, 2017) pomůže nastartovat konzumaci potravin způsobem, který nepodléhá mýtům o stravování.
Přemýšlet nad potravinami má smysl
Pokud se chceme zbavit nezdravých návyků, je třeba mít povědomí o látkové výměně a setrvávání potravin v našem těle. Autoři si kladou otázku, jestli je opravdu maso základní složkou lidské výživy a radí způsob, jak to zjistit. Doporučují jíst salátový talíř 30 minut před masem. Pak se dozvíte odpověď, kdy se vám lépe trávilo. V každém případě je třeba maso jíst po malých kousíčkách a velmi dobře ho rozžvýkat.
I manželé Überallovi doporučují máslo místo margarínu, především pro jeho cenné látky. Co se týká cholesterolu, člověk by měl především pečovat o srdce a cévy třeba tím, že si bude dopřávat trpké a hořké látky. Neopomíjejí tolik diskutované kravské mléko, nabízejí jeho varianty v podobě kvalitních jogurtů a kefíru. Tibetská ani tradiční čínská medicína mléko rozhodně nedoporučuje při jakémkoliv zahlenění, ať už při nachlazení, chřipce nebo kašli.
Jako další skvělý nápad radí autoři knihy při akutním průjmu, místo tolik doporučované coly, na jazyk trochu soli a po doušcích pít teplou převařenou vodu. Podobných rad je v knize Projezte se ke zdraví hned několik.
Harmonie do života
V dalších kapitolách se dočtete o tibetském učení o harmonii a dozvíte se, jak je důležité pečovat o zdravé střevo. Jakou stravu konzumovat. To, že máte studené nohy i v létě může odkazovat právě na problémy nedostatečné funkce střev. Má smysl se zaměřit na zahřívací potraviny a nekonzumovat tolik ty ochlazující. Vyplatí se detoxikovat játra. Na očistu střev se hodí olej z černého kmínu. Vhodnou stravou pro střeva jsou také naklíčená semínka.
Důležitá je i péče o tělesnou schránku. Stravou a pohybem je třeba upravit hmotnost tak, aby tělu neškodila a nezpůsobovala mu vznik různých chorob. K tomu nesmí chybět dostatečný pitný režim. Bílkoviny, cukry a tuky narušují acidobazickou rovnováhu. Autoři knihy doporučují vodu s vysokým podílem hydrouhličitanu, který podporuje vyměšování kyseliny močové a mobilizuje látkovou výměnu. Také se stará o stálou hodnotu pH krve.
Moderní medicínu Florian a Andrea Überallovi charakterizují těmito body:
- poznávám svou osobnost,
- používám svůj rozum,
- léčím se silou přirozených potravin.
Důležité je při každodenním životě dbát na jednotu ducha, těla, duše a spirituality.
Člověk při čtení narazí na spoustu AHA momentů, a pokud je uskuteční, možná bude příjemně překvapen. A nakonec jedna rada, která se v knize objevuje poměrně často: spoléhejte na zdravý rozum.
To je super titulek. Člověk se nemusí nijak omezovat v jídle, jen musí přemýšlet nad tím, co jí a zařadit do jídelníčku zdravé potraviny. V kombinaci s dostatkem pohybu je efekt zaručený 🙂 . Já pracuji v e-shopu, který prodává zdravé potraviny a máme objednávek čím dál tím víc, což je fajn a je vidět, že lidi mají o zdravé stravování zájem. Já konkrétně pracuji v balírně, kde mám velké pytle ořechů a semínek, které vážím na speciální váze, kterou jsme objednali z vahy-vaha.cz/balikove-vahy , do malých pytlíků, které jsou následně expedované zákazníkům.