Pohádka pro milovníky koláčů
Pohádkou by se dal nazvat stav, kdy listujete knihou Quiche a koláče, kterou koncem léta vydal Ikar. Podtitul: Jednoduché, chutné a typicky francouzské napovídá, nač se mohou nedočkaví jedlíci těšit. A že toho je spousta.
Ať už máte rádi sladké či slané, rozhodně si vyberete, a určitě se nebude jednat pouze o jeden recept. Nabídnout si v kuchařce plné lahodných záležitostí můžete z oddělení klasických, kreativních, extra rychlých, sladkých a krémových dobrot.
Jaký je vlastně rozdíl mezi koláčem a quiche? Quiche byl nejdříve spojován se slavným slaným lotrinským koláčem quiche Lorraine. Ostatní bylo zkrátka tartes. Dnes spočívá rozdíl v tom, že quiche mají navrchu bohatou polevu a jsou vyšší, zatímco nižší se sýrovým krémem (převážně) jsou koláče (tartes). V případě sladkých pokrmů jsou to vždy jednoznačně koláče, ať už s polevou nebo bez.
Základem bývá křehké těsto nebo lehčí varianty – tvarohové olejové, filo a listové těsto a k tomu suroviny, které jsou běžně k dostání.
Ale pojďme raději od slov k činům a připravme si dva recepty – ze stran 22 a 103 (včetně fotografií). Dobrou chuť!
Bylinkový quiche se schwarzwaldskou šunkou
Forma o průměru 26 cm.
Na těsto: 100 g studeného másla, 200 g mouky, špetka soli, 1 lžíce bílého vinného octa
Na náplň: 150 g schwarzwaldské šunky, 200 g sýru Gruyère, 1 svazek hladkolisté petrželky, 1 svazek rukoly, 1 svazek pažitky
Na polevu: 3 vejce, 200 g kysané smetany, sůl, pepř, mletá paprika
Máslo na vymazání formy, mouka na pracovní plochu
Doba přípravy: asi 35 minut (plus asi hodina chlazení a 55 minut pečení.
- Pro přípravu těsta nasekáme máslo a ihned prohněteme se 2 lžícemi ledové vody a s otatními přísadami. Z těsta vytvarujeme kouli, zabalíme do fólie a dáme na 1 hodinu do chladna. Troubu rozehřejeme na 180 °C. Formu na quiche vytřeme máslem.
- Na pracovní ploše poprášené moukou rozválíme těsto a vyložíme jím formu. Těsto vícekrát propícháme vidličkou a předpékáme na středním stupni asi 10 minut. Po vyjmutí necháme vychladnout.
- Na náplň opečeme na pánvi bez tuku schwarzwaldskou šunku, pak ji dáme okapat na kuchyňský papír. Nastrouháme sýr, opláchneme bylinky a osušíme. Z petrželky otrháme lístky a nasekáme spolu s očištěnou rukolou a pažitkou.
- Polovinou bylinek posypeme korpus, navrch položíme polovinu plátků šunky a posypeme polovinou množství sýra. Stejným způsobem zpracujeme zbylé suroviny. Na polevu rozšleháme vejce ve smetaně, opatrně osolíme, pořádně opepříme a dochutíme mletou paprikou. Zalijeme polevou a opečeme na prostředním stupni přibližně 45 minut. Podle potřeby zakryjeme alobalem.
Se solí opatrně, šunka může pustit více soli, než bychom předpokládali.
Zkuste někdy na jaře nahradit pažitku a rukolu velkou hrstí medvědího česneku. Je aromatický a chutná prostě po jaru.
Hruškový koláč s kozím sýrem a karamelizovanými vlašskými ořechy
Jednoduchost a zároveň rafinovanost tohoto koláče závisí na kvalitě surovin, Hrušky nevybírejte moc sladké, hodí se například Gellertova máslovka.
Na formu o průměru 26 cm.
3 pláty mraženého listového těsta, 400 g hrušek, 400 g kozího sýra, sůl, pepř, 100 g vlašských ořechů, 2 lžíce medu, 2 snítky rozmarýnu, 2 lžíce olivového oleje
Kromě toho: máslo na vymazání formy, mouka na pracovní plochu. Doba přípravy asi 20 minut (plus asi 20 minut pečení)
- Troubu rozehřejeme na 200 °C. Formu vytřeme máslem. Těsto mírně rozválíme na pracovní ploše posypané moukou a přeneseme do formy.
- Omyjeme hrušky, oloupeme je a rozkrojíme na čtvrtky. Vykrojíme jádřince a dužninu pokrájíme na podlouhlé měsíčky. Kozí sýr nakrájíme na tenké plátky. Hrušky a sýr klademe na těsto střídavě do kruhu. Osolíme a opepříme.
- Vlašské ořechy nasekáme nahrubo a promícháme s medem. Pak je nasypeme na náplň do hrušek a sýra. Pečeme na prostředním stupni přibližně 20 minut. Opláchneme rozmarýn, jehličky drobně nasekáme a promícháme s olivovým olejem. Takto ochuceným olejem pokapeme koláč před podáváním.
Napsat komentář