Pětielementová kuchyně v kuchařce Ivany Stenzlové Dej tělu šanci. Máme recepty
O kuchařce bioložky a experta na výživu, Ivany Stenzlové jsme už psali. Dnes vám z knihy nabízíme ukázku. Najdete v ní nejen dva recepty, ale i úvod k období podzim a zima.
Inspirujte se ukázkami z kuchařky.
Vaříme v elementu
kov – podzim
19. srpen – 29. říjen
Podzim znamená budování silného imunitního systému
Kov ovlivňuje PLÍCE a TLUSTÉ STŘEVO, přiřazuje se k němu bílá barva, bioklimatický faktor suchost a PÁLIVÁ CHUŤ.
Vedle výživy je postnatální energií také vzduch, který se hromadí v plicích a vyživuje celý organismus. Plíce kontrolují funkce kůže, jako je otevírání pórů, vylučování potu, pružnost pokožky. Důležitá úloha plic spočívá v aktivování imunitní energie. Plíce a srdce jsou sídlem ducha, jejich stav tedy souvisí s naší psychickou a fyzickou kondicí. Nehody, konfl ikty a nemoci mají původ v negativních činech, slovech, myšlenkách. Důsledkem je oslabení imunitní energie. Naopak dobré skutky a myšlenky zanechávají pozitivní otisk v duši a vedou k posílení imunity. K orgánům, které jsou provázané s elementem kovu, se vedle plic řadí také nos a čichové smysly.
Kožní potíže, alergie a vyrážky jsou způsobeny poruchou plic a jater. Tlusté střevo má za úkol vylučovat škodliviny. Jestliže je jeho funkce, např. v důsledku vlhka, oslabena, převezme vylučovací funkci kůže. Pro čištění kůže je dobrá rýže, patřící do elementu kovu, která na sebe váže jedy.
Zácpa je způsobena nedostatkem energie čchi v plicích. Tím trpí především starší lidé, proto je velmi důležité dýchat zhluboka anebo provádět dechová cvičení. Zácpy mohou být způsobeny také nedostatkem šťáv tlustého střeva. Viníkem jsou vysušující potraviny, ale také emoční vypětí a stres. Pomoci můžeme celozrnnou rýží, šťavnatou zeleninou, ovocem a pohybem.
V duševní a emoční rovině hraje důležitou roli prostor a expanze. Je-li člověk emočně zatížený, trpí-li strachem a smutkem, je jeho dýchaní slabé a ramena jsou svěšená. Smutek a nespravedlnost vedou k oslabení čchi plic.
CO PLÍCE, KŮŽI A STŘEVO POSILUJE
- polévky
- teplé pokrmy
- dušená a restovaná zelenina (kedlubny, bílá ředkev)
- kořenící směsi a jemně kořeněná jídla
- dýchací cviky, hluboké nádechy a výdechy
CO PLÍCE OSLABUJE
- vysušující potraviny, grilované a smažené pokrmy
- přemíra zázvoru, chilli, česneku a skořice
- syrová strava a čerstvě lisované šťávy
- suché chlebové pokrmy
- přemíra živočišných tuků
- přemíra mléčných produktů
- suchý vzduch
- chronický kašel
POTRAVINY S PÁLIVOU CHUTÍ
Ostrá pálivá chuť otevírá povrch těla (póry) a ovlivňuje pohyb čchi směrem ven. Současně ostrá chuť zahřívá. Hraje zásadní úlohu při nachlazení. Jakmile vnikne chlad do těla, uzavře póry. Abychom chlad zahnali, musíme otevřít póry pocením. Ostré a teplé pokrmy nám k tomu pomohou. Podpora plic ostrými potravinami vede k posílení imunitního systému.
Obilniny:
oves, rýže
Zelenina:
cibule, pórek, křen, ředkvičky, bílá ředkev, kedlubna
Koření:
pepř, chilli, zázvor, česnek, kmín, kari a masala, bobkový list, hřebíček, hořčice, koriandr, muškátový oříšek, kardamom, hořčice, nové koření
Bylinky:
čerstvý kopr, čerstvá pažitka, sušený tymián,
sušená majoránka, sušená šalvěj, sušený rozmarýn,
sušená bazalka, sušené oregano
Maso:
zvěřina, králík, husa, krůta
Nápoje:
svařené koření, jako je skořice, zázvor, hřebíček s jablečnou šťávou, indické kořeněné čaje, svařené červené víno s kořením
Recept:
Kari z červené čočky s dýní
(2–4 porce)
Veganské jídlo, vhodné pro všechny metabolické typy.
Skvělé jídlo, kterým nikdy nemůžete nic pokazit… Pro rychlé spalovače (bílkovinné typy) doporučuji pro zvýšení pocitu sytosti přidat např. plátek na pánvi opečené ryby (kapr, pstruh, candát, aljašská treska, divoký losos). Koho luštěniny málo sytí, tomu doporučuji kombinaci právě s rybou. Tato kombinace je lehce stravitelná a výborně zasytí. Co rozhodně nedoporučuji, jsou luštěniny v kombinaci s drůbežím nebo hovězím masem. Již samotné maso velmi dobře sytí a kombinace s luštěninami je naprosto zbytečná, jen zpomaluje a ztěžuje trávení masa.
Suroviny:
OHEŇ
špetka kurkumy
ZEMĚ
2 středně velké mrkve
1 malá dýně Hokkaido
200 ml domácího kokosového mléka
extra panenský olivový olej
KOV
1 lžička nastrouhaného čerstvého zázvoru
1 a ½ lžičky indického kari nebo masaly
barevný pepř z mlýnku
VODA
250 g bio červené čočky
nerafinovaná sůl
1 kostka bio zeleninového bujónu
DŘEVO
šťáva z ½ citrónu
Postup:
PŘÍPRAVA ČOČKY:
Červenou čočku dobře propereme pod tekoucí vodou.
Zalijeme vodou 2 cm nad okraj, vmícháme bio bujón a vaříme přibližně 5–7 minut.
Čočka nesmí být rozvařená, spíše tvrdší.
PŘÍPRAVA ZELENINY:
Zeleninu dobře umyjeme.
Dýni neloupeme, jen vybereme jádřinec a dužinu nakrájíme na kostky, přibližně 1,5 cm velké.
Mrkev oloupeme a nakrájíme na proužky.
Do lehce rozehřáté pánve přilijeme trochu olivového oleje.
Přihodíme nakrájenou zeleninu a restujeme.
Zamícháme nastrouhaný zázvor a pokračujeme v restování.
Zlehka osolíme, přidáme 2 lžíce vody, zakryjeme pokličkou a chvíli podusíme.
Jakmile je zelenina měkká, přikápneme šťávu z citrónu.
Přisypeme kurkumu a přilijeme kokosové mléko.
Necháme přibližně 5 minut probublávat.
Dochutíme indickým kari (masalou).
Zamícháme uvařenou červenou čočku.
Podle chuti dosolíme a opepříme.
Vaříme v elementu
voda – zima
17. listopad – 27. leden
Zima je o prohřívání – zahřáté tělo je odolné tělo
Voda ovlivňuje LEDVINY a MOČOVÝ MĚCHÝŘ. Dále se k ní přiřazují kosti, centrální nervová soustava, zuby, vlasy, sluch a uši. Patří k ní chlad a SLANÁ CHUŤ.
V zimě směřuje všechen pohyb čchi (energie) dolů a dovnitř do orgánů, kam se také stahují i šťávy. Yin (Jin) chladu je vládcem zimního času. Ledviny jsou zásobárnou naší prenatální vrozené čchi (získané od rodičů). V ledvinách se současně ukládají přebytky tzv. postnatální energie, získané například z kvalitní stravy. Množství prenatální energie rozhoduje o délce našeho života. Prenatální energii ale v průběhu života vyčerpáváme. Aby nedocházelo k rychlému vyčerpávání prenatální energie (k rychlému stárnutí), je velice důležité doplňovat energii postnatální, tedy tu, kterou můžeme čerpat z kvalitních vařených pokrmů. Od pětatřicátého roku života se navíc začíná prenatální energie vyčerpávat rychleji. Začínáme stárnout – o to důležitější roli tedy v našem životě hraje strava, která může proces stárnutí zpomalit.
V duševní a emoční rovině znamená oslabení energie ledvin úzkostlivost a vyčerpanost. Naopak silné ledviny představují odvahu a odhodlání prát se s překážkami.
Co ledviny a močový měchýř posiluje
dlouho vařené teplé pokrmy
zeleninové a masové vývary
ryby
luštěniny
ostřejší koření a kořeněná jídla
pokrmy z jednoho hrnce
pečená zelenina s pečeným masem
teplý oděv, ponožky a teplé boty
Co ledviny a močový měchýř oslabuje
studená jídla a nápoje
syrová vodnatá zelenina a ovoce
čerstvě lisované šťávy
strachy a šok
málo spánku
mokré vlasy v chladnu
Potraviny se slanou chutí
Slaná chuť uvolňuje hlen, v malých dávkách zvyšuje objem krevních šťáv a zvlhčuje. Ovšem velké množství soli způsobuje pravý opak – vysušuje. Lidé, kteří hodně solí, potřebují jako protiváhu něco sladkého, co je zvlhčí. Často proto sledujeme u lidí neustálé střídání chutí na slané a sladké. Do potravin se slanou chutí patří i voda. TCM naprosto nesouhlasí s doporučením, že dospělý člověk má vypít 3 litry vody denně. Člověk pít musí, ale spotřeba vody je naprosto individuální a odvíjí se od naší stravy. Jestliže jíme suché chlebové pokrmy, potřebujeme daleko více vody, než když jíme ovoce a zeleninu. Tělo lidí, kteří mají oslabené zažívání (vlhko a chlad v zažívacím traktu), se pití vody přirozeně brání. Zajímavé je, že u krevní nedostatečnosti je situace podobná, takové tělo ignoruje přísun tekutin. V obou případech je vhodné mít stále s sebou termosku s teplou vodou a po doušcích ji popíjet.
Luštěniny:
fazole, čočka, cizrna, hrách
Mořské řasy:
wakame, kombu, nori
Plody moře:
kaviár, krabi, slávky, krevety
Ryby:
losos, kapr, pstruh, candát, úhoř
Koření:
sůl, tamari
Mléčné výrobky:
parmazán
Ostatní:
agar, olivy, švestky umeboši
Nápoje:
obyčejná voda, minerální voda,
teplé čaje svařené s kořením
Recept:
Gratinovaný kapr na divokém koření s paprikou a jablky
(2 porce)
Lehký pokrm, vhodný pro všechny metabolické typy.
Toto jídlo chutná i těm, kteří rybu nemají příliš v lásce. Kombinace s jablky, paprikou a kořením dodá pokrmu švih a skvělou chuť.
Suroviny:
OHEŇ
špetka kurkumy
ZEMĚ
1 jablko
1 červená paprika
1 žlutá paprika
extra panenský olivový olej
(na zakápnutí)
1 lžíce přepuštěného másla
KOV
barevný pepř z mlýnku
4 bobkové listy
6 kuliček nového koření
VODA
2 plátky fi letovaného kapra
nerafinovaná sůl
DŘEVO
½ citrónu
Postup:
Plátek fi letovaného kapra pokapeme citrónem, osolíme, opepříme a posypeme kurkumou.
Jablko nakrájíme na plátky a papriky na proužky.
Plátky kapra položíme do zapékací misky.
Poklademe jablkem a paprikami.
Posypeme novým kořením a přidáme bobkové listy.
Opepříme barevným pepřem.
Zakápneme olivovým olejem a přidáme lžíci přepuštěného másla.
Pečeme 30 minut při 170 °C.
Můj tip
Tento pokrm výtečně chutná s kysaným zelím. Postrádáte-li přílohu, pak doporučuji hrst brambor pečených ve slupce na olivovém oleji nebo pečený batát.
Napsat komentář