Pan Cuketka připravil prkynko.cz, zásobárnu informací o surovinách a kuchařských technikách
Pokud se vám líbí myšlenka, že se naučíte vařit i bez receptů a lépe využívat sezónní suroviny, měli byste zamířit na nový projekt foodbloggera Martina Kuciela alias pana Cuketky s názvem Prkýnko.cz.
Na této nové adrese se především dozvíte spoustu informací o základních surovinách a kuchařských technikách. Je to vlastně taková kuchařská encyklopedie a sociální síť zároveň.
A jak to celé funguje? Řekněme, že máte v lednici kilo čerstvé mrkve a rádi byste ji nějak chutně využili. Najedete na stránku věnovanou mrkvi, přečtete si, jak ji správně očistit či nakrájet, a vyberete si techniku, kterou na ni použijete. Pokud vás stále nic nenapadá, na konci přílivu informací vás čeká několik tipů na využití suroviny. Na úplném závěru stránky získáte odkazy na související suroviny nebo úpravy.
„Prkýnko by mělo domácí kuchaře skamarádit se surovinami i s šikovnými technikami, díky kterým se naučí vařit intuitivně a bez receptů. Když totiž zvládnete třeba blanšírování nebo moji oblíbenou techniku ‚na zádíčka’, otevře se vám cesta do kuchyně, ve které si poradíte s jakoukoliv zeleninou, aniž byste potřebovali přesný recept,” vysvětluje autor projektu Martin Kuciel.
Jednoduchá je i orientace na webu. Prkýnko.cz si vystačí se třemi záložkami. Suroviny představuje jednotlivé druhy zeleniny od těch běžně používaných až po méně známé. Dozvíte se o nákupu a skladování, až po tipy na jejich přípravu. Na začátku je zelenina, sekce se bude průběžně rozšiřovat. Záložka Techniky vás pěkně zorientuje v základních kuchařských technikách, včetně nejčastějších chyb.
„9 z 10 kuchařů a kuchařek se shoduje, že na vaření je nejhorší vymyslet, co budou vařit. Právě pro ty je na Prkýnku sekce Inspirace, která by měla fungovat jako každodenní zdroj nápadů. Využili jsme propojení s Instagramem, takže kuchaři mezi sebou mohou sdílet fotky jídel, která sami uvařili nebo která je zaujala v restauraci,” vysvětluje Martin Kuciel.
Prkýnko je zajímavý projekt, který přinese domácím kuchařům možnost také zdokonalení při vaření, aby si mohli tuto činnost vychutnávat s větší radostí.
Napsat komentář