Pampeliška: snadno dostupná léčivá rostlina
Je škoda myslet na pampelišku jako na nepříjemný plevel, který kazí krásný trávník a plete se všude, kde nemá. Je to léčivá rostlina, ze které si ale můžete také třeba udělat med nebo víno.
Právě teď je všude krásně žluto je ten pravý čas sesbírat poklady, které příroda nabízí. Pampeliška většinou kvete v dubnu a květnu.
Kořen pampelišky lékařské (smetanka lékařská) se sbírá před rozkvětem rostliny (březen – duben), stejně jako nať s kořenem. Listy se sbírají v květnu až v září. Droga je bez vůně a má mírně nahořklou chuť.
Léčivé složky
Pampeliška je bohatá na minerály a vitamíny. V listech se nachází velké množství vitamínu A, méně vitamínu D, vitamín C, vitamíny skupiny B, hořčík, křemík, železo, zinek a mangan.
Léčebné účely pampelišky
Pro léčebné účely se využívá kořen s natí například při chorobách jater, ledvin, žaludku a dvanácterníku, slinivky, vodnatelnosti nebo také revmatismu. Běžně dostupnou léčivou rostlinkou, která pomáhá při regeneraci jater, je ostropestřec.
Listy pampelišky jsou zdravou přísadou do salátů. Určitě by si je neměli nechat uniknout cukrovkáři, ti, kdo potřebují odbourat cholesterol a všichni ostatní, protože zbavuje tělo toxinů.
Hořká chuť, která vzniká díky lactopicrinu, velmi snížíme ponořením do slané vody na 30 minut.
Kořen pampelišky posiluje funkci jater, v lidovém léčitelství bývá používán při léčení hepatitidy a žloutenky, dále při revmatických onemocněních a vyrážkách. Protože podporuje uvolňování žluče z jater a žlučníku, je velmi vhodná na zlepšení stavu trávicího ústrojí. Může pomáhat i při prevenci žlučových kamenů. Pokud však již žlučníkovými kameny máte, raději se poraďte s lékařem. Rostlinka je i mírné projímadlo a pomáhá snižovat převahu estrogenů při endometrióze. Velmi vhodná je pro povzbuzení vylučování moči při zánětech a tvorbě kamenů. Její přírodní síla působí také na chronickou únavu.
Z květů pampelišek si můžete třeba vyrobit pampeliškový med, víno nebo salát, který je skvělý na jaterní dietu. Bílé kořeny pampelišky (bohaté na inulin) se po podzimní sklizni v praženém stavu používají jako náhražka kávy.
Pampeliškový med
Celý postup trvá dva dny a vzniknou čtyři sklenice o velikosti 380 ml.
400 g květů pampelišky
1,5 kg cukru krystal
1 litr vody
1-2 citrony nebo 1,5 lžičky kyseliny citronové
Květy opereme pod tekoucí vodou, abychom je zbavili broučků. Vložíme je do 4 litrového hrnce a zalijeme vodou. Citrony důkladně omyjeme, nakrájíme na kolečka, odpeckujeme a přidáme je do hrnce s pampeliškami. Vše dáme vařit. Od bodu varu vaříme asi 15 minut. Pak necháme směs vylouhovat do dalšího dne (24 hodin). Druhý den směs přecedíme přes plátno do většího hrnce. Do získané pampeliškové šťávy přidáme cukr a za častého míchání směs vaříme zhruba 1,5 hodiny, než se med začne táhnout. Hotový med nalijeme do čistých sklenic a uzavřeme víčkem.
Pampeliškové víno
1 l pampeliškových květů
4,5 l vody
40 g droždí
1,5 kg cukru
2 citrony
2 pomeranče
Květy spaříme ve 2,5 l vody a necháme den odstát (24 hodin). Pak vylouhovanou vodu z pampelišek nalijeme do 5ti litrové lahve. Svaříme 2 l vody s cukrem a až vychladne, smícháme ji s vodou z pampelišek. Citrony a pomeranče oloupeme, zbavíme jader a nakrájíme na kolečka. Citrusy přidáme k pampeliškové vodě a vlijeme droždí rozmíchané v trošce vody. Uzavřeme kvasnou zátkou a necháme po 6 týdnů kvasit. Až pomeranče a citrony klesnou ke dnu, můžeme víno stáčet do lahví. V chladu a temnu by mělo víno vydržet alespoň půl roku.
Zdroj: Ottův průvodce přírodou, Léčivé rostliny, 2010
Napsat komentář