S nebezpečným bílým barvivem E 171 v potravinách je konec
„Éčka“ jsou už řadu let velmi diskutovaná. Ne všechna jsou škodlivá, ale řadě z nich je nejlepší se vyhnout. Látka se přidává do žvýkaček a dalších cukrovinek. A zhruba šest let se zkoumá její genotoxicita. Od 7. února 2022 je zakázáno používat při výrobě potravin bílé barvivo oxid titaničitý (E 171).
Vědecké studie uvádějí, že se E 171 může v lidském organismu může chovat genotoxicky. Evropská komise proto v lednu vydala zákaz tohoto potravinářského aditiva, přičemž nechala výrobcům půl roku na to, aby mohli na nařízení reagovat. Po 7. srpnu ale bude možné jen doprodat již vyrobené zásoby.
Co způsobuje bílé barvivo v potravinách
Oxidu titaničitému můžeme připsat řadu zajímavých vlastností. Protože dobře odráží světlo a bez problémů pohlcuje UV záření využívá jako bílý pigment při výrobě barev nebo jako UV filtr v opalovacích krémech.
Všechna éčka používaná před rokem 2009 se musí znovu nechat posoudit z hlediska bezpečnosti jako potravinářské barvivo. Opakované posouzení zdravotní nezávadnosti oxidu titaničitého v roce 2016 Evropským úřadem pro bezpečnost potravin (EFSA) oxid titaničitý za povolených podmínek neoznačil za zdravotní riziko.
„Nicméně vědci v posudku upozornili, že k jasným závěrům je třeba doplnit další toxikologické zkoušky a také přesně definovat, z jak velkých částic se oxid titaničitý skládá,“ popsala první pochybnosti o nezávadnosti oxidu titaničitého šéfredaktorka časopisu dTest Hana Hoffmannová.
Právě velikost částic titanového pigmentu se ukázala jako problém. Oxid titaničitý se z těla kompletně nevyloučí, ale ve velmi malém množství (do 0,1 %) se může vstřebat do organismu. Evropské úřady omezily podíl nanomateriálu ve složení barviva E 171. Dodatečné vědecké posouzení v roce 2021 však nevyloučilo zdravotní rizika a přineslo zásadní závěr: barvivo E 171 již nelze považovat ze bezpečné potravinářské aditivum.
„Důvodem byly především možné genotoxické účinky nanočástic oxidu titaničitého. Několik experimentálních studií totiž potvrdilo jeho účast na změnách DNA v různých typech buněk, což by mohlo vést k vývojovým poruchám plodů, případně k rozvoji nádorových onemocnění,“ uvedla Hoffmannová.
Evropské komise dne 14. ledna 2022 vydala nařízení, kterým se od 7. února 2022 potravinářské aditivum E 171 zakazuje. Po dobu šesti měsíců však ještě platí přechodné období, ve kterém bude možné vyrábět potraviny podle starých pravidel. S oxidem titaničitým se však spotřebitelé budou potkávat i nadále, používá se totiž i při výrobě léčiv. Evropská léková agentura EMA zatím tuto látku nezakázala, jelikož farmaceuti za ni zatím nemají plnohodnotnou náhradu.
V katalogu éček na stránkách dTestu naleznete všechna éčka, která jsou pro použití v potravinách povolena, nebo naopak zakázána.
Zdroj: TZ dTestu
Napsat komentář