Užijte si v zimě kapku exotiky s ovocem, které vás přenese do ráje netradičních chutí. Kromě banánů, pomerančů, mandarinek, či kiwi vyzkoušejte i další více či méně známé exotické plodiny, jako jsou například ananas, granátové jablko, kaki a mango. Ne každý ale ví, jak exotické ovoce správně nakupovat, doma skladovat a konzumovat. Zjistěte, jak s nimi zacházet.

Ananas

Ananas je u nás poměrně oblíbený a čas od času ho má doma téměř každý. Ale umíte vybrat zralý plod? Ananas vám totiž doma nedozraje. Při nákupu byste se měli orientovat podle typické sladkokyselé vůně u stonku. Můžete zkusit vytáhnout jeden z listů. V případě zralého ananasu to není problém. Kromě toho mají listy být zelené a svěží. Na žlutozelené slupce by neměly být hnědé fleky a jiné vady na kráse.

Foto: Pixabay, Security

Jak skladovat ananas? Zralé plody se rychle kazí, při skladování při pokojové teplotě je spotřebujte do svou dnů. V misce v plastovém sáčku v lednici vydrží zhruba 3-5 dnů. Ananas můžete jíst čerstvý, ale i tepelně upravený. Skvěle chutná grilovaný, hodí se k masu, do salátů. Výborný je i v kompotu.

Granátové jablko

Granátové jablko má rubínovou barvu s tuhou slupkou. Pod ní se skrývají šťavnatá červená semínka. Abyste získali to nejšťavnatější jablko, stačí sáhnout po tom nejtěžším. Vyberte si granátové jablko se sytě zbarvenou kůrou, většinou to bývá červená až nahnědlá. Zralé granátové jablko bude spíše čtvercového tvaru, nebude zaoblené, jako je tomu v případě nezralých plodů.

Foto: Pixabay

Zrníčka se hodí do zeleninových i ovocných salátů, ke grilovanému masu, rybám, můžete z nich připravit džus i různé koktejly. V lednici vydrží granátové jablko čerstvé až měsíc.

Kaki

Kaki můžete znát i pod názvem churma, případně tomel. Když je kaki zralé, má velmi sladkou, až vanilkovo-medovou chuť. Když budete vybírat plody, berte ty neotlačené. Většinou je seženete nezralé, proto je nechte dozrát při pokojové teplotě, trvá to zhruba 14 dnů.

Foto: Pixabay, Tereza Křížková

Můžete si ho dát, když je na omak měkké. Je velmi šťavnaté a výborné i do různých ovocných salátů a dezertů.

Mango

Tropické mango patří pro svou příjemně sladkou chuť mezi poměrně oblíbené ovoce. Nezralé mango je na omak tvrdé. Aby dozrálo, nechte ho dojít několik dnů při pokojové teplotě mezi 18-22 °C. Nenechávejte ho ale na přímém slunci. Protože mango potřebuje vzduch, neskladujte ho v plastových sáčcích.

Racool_studio on Freepik

Zralé mango vydrží pár dnů v lednici. Jinak ho můžete skladovat zhruba týden. Mango se dá dát do různých salátů, můžete po něm sáhnout do dezertů. Dá se sušit, ale i mrazit.

Zdroj: 
wikipedia.org
wikihow.com

Líbilo se? Dejte o článku vědět ostatním: