Máte rádi vzpomínky na prvorepublikové časy? Také ve vás vyvolávají dojem nostalgie? Přestože většina z nás tuto dobu nezažila, má pocit něčeho výjimečného. Tuto atmosféru se pokusily do knihy Kuchařka první republiky přenést její autorky, Jitka Rákosníková a Eva Všetíčková. Je plná tradičních receptů s kouzelnými fotografiemi Aleny Hrbkové.

potah republika.inddV kuchařce najdete to nejlepší z tehdejší gastronomie. Tradiční venkovská, regionální jídla, včetně inspirací moderními zahraničními kuchyněmi.

Kuchařka je rozdělena na měšťanskou kuchyni známou z knih skvělých autorů jako Marie Janků-Sandtnerová, Anuše Kejřová, Marie Haškovcová, Iška Posnerová nebo Vilém Vrabec. Pokračuje inspirací světem, zabrousí na návštěvu k filmovým hvězdám jako Adina Mandlová nebo Vlasta Burian, neuteče jí elegantní cukrařina ani dělnická kuchyně. Zastaví se u výtečných domáckých moučníků, v židovské kuchyni a na závěr nám dopřeje (téměř) bezmasá jídla.

Knihu vydal Smartpress, pevná vazba, 224 stran, 499 Kč.

A nyní vás zveme na malou ochutnávku. Nechte si chutnat!

Telecí špaňelské ptáčky

Teleci-ptackyna 4 porce
• 8 tenkých plátků z telecí kýty
• sůl
• 50 g slaniny nakrájené na plátky
• 1 lžíce hladké mouky
• 2 lžíce másla
• 1 středně velká cibule
• 130 ml zakysané smetany
• 20 g mouky
• šťáva z 1/2 citronu

nádivka
• 2 menší sardele
• 1 lžíce másla
• 2 žloutky
• 1 tvrdší houska + mléko na namočení
• 1/2 cibule, oloupané a nastrouhané
• hladkolistá petrželka
• mletý pepř

smažené bramborové knedlíčky
• 1/2 kg brambor, čerstvě uvařených
• 40 g másla
• sůl
• 3 vejce, žloutky a bílky zvlášť + 2 vejce na obalení
• na špičku nože nastrouhaného muškátového oříšku
• 6 lžic strouhanky + na obalení
• sádlo na smažení

1. Na nádivku utřeme okapané sardelky s máslem, přidáme žloutky, v mléce namočenou a prolisovanou housku, nastrouhanou cibuli, nasekanou petrželku a čerstvě mletý pepř.

2. Očištěné telecí plátky naklepeme, osolíme, potřeme připravenou nádivkou, stočíme, zabalíme do slaniny nebo převážeme. Pak je poprášíme moukou a opečeme na rozehřátém másle. Zbytky slaniny nakrájíme na kostičky, přidáme k máslu zbylému z opékání a oboje rozehřejeme. Usmažíme v tom nadrobno nakrájenou cibulku, těsně vedle sebe naskládáme opečené závitky, zalijeme je vývarem nebo vařící vodou, přikryjeme poklicí a na mírném ohni dusíme doměkka, asi tři čtvrtě hodiny.

3. Procezenou šťávu nalijeme do zakysané smetany, do níž jsme vmíchali mouku a citronovou šťávu, a povaříme ji na omáčku. Část omáčky nalijeme na závitky, zbytek podáváme v omáčníku.

4. Na knedlíčky oloupáme a prolisujeme ještě teplé brambory a dáme je vychladnout. V míse umícháme máslo se solí a žloutky, přidáme brambory, muškátový oříšek, sníh z bílků a tolik strouhanky, aby těsto drželo pohromadě. Z těsta tvoříme knedlíčky asi jako ořech velké, obalujeme je ve vajíčku, strouhance a na rozpáleném sádle je usmažíme dozlatova. Podáváme je k závitkům. Doplníme kompotem z jablek.

Jehněčí kotlety „ Imperial“

Jehneci kotletyna 4 porce
• 8 jehněčích kotletek v celku
• sůl a pepř
• máslo
• madeirské víno
• sůl a čerstvě mletý pepř
• snítky rozmarýnu na ozdobení

haše
• zbylé maso (odřezky)
• máslo
• 1 cibule
• sůl
• kapary na ozdobení

1. Jehněčí pečeni naporcujeme na jednotlivé kotletky. Okrájíme přebytečné maso a tuk a dáme stranou. Kotletky osolíme, opečeme je na másle, a když se maso zatáhne, podlijeme ho trochou vína.

2. Z odřezků masa a tuku připravíme haši. Rozkrájíme je na menší kousky. Na másle osmahneme nadrobno pokrájenou cibulku, přidáme maso a na mírném plameni ho udusíme doměkka (občas podlijeme, aby se nepřipeklo). Měkké maso vyjmeme, jemně pomeleme, přidáme k němu vypečenou šťávu a směs osolíme a promícháme.

3. Kotletky podáváme s vařenou rýží, do které zamícháme několik pokrájených, na másle osmažených žampionů, a opečenými plátky bagety potřenými haší a s kapary. Zbývající výpek z kotletek s madeirským vínem podáváme zvlášť.

Přijďte na besedu a autogramiádu s Jitkou a Evou:

úterý 9. 6. 2015: Od 16:00 do 17:00 hod. v redakci nakladatelství, Smart Press, Velflíkova 1417/12, Praha 8 (účast nutné nahlásit předem na formanova@smartpress.cz nebo na tel: 608 265 337). Kniha bude k dostání s výjimečnou slevou 40 %.

čtvrtek 18. 6. 2015: Od 18:00 do 18:30 hod. v knihkupectví v obchodním centru Quadrio, Praha 1. K mání budou buchty jako od našich babiček.

Dny otevřených dveří Smart Press

Líbilo se? Dejte o článku vědět ostatním: