Jedlé kaštany, dávná lahůdka
Jedlé kaštany se opět častěji dostávají do našeho jídelníčku. Přesto se oproti nejrůznějším párkům v rohlíku objevují stánky s pečenými kaštany daleko méně. Pojďme se na tuto podzimní lahůdku s nasládlou chutí podívat blíže.
Jedlé kaštany pocházejí z kaštanovníku setého (Castanea sativa). Opadavý teplomilný strom dorůstá výšky až 30 m a může se dožít až několika set let.
Kaštany se k jídlu využívají od pradávna. Do Evropy se dostaly z Malé Asie.
Kaštan setý najdeme i v našich krajích, i když ve Francii, Španělsku nebo Itálii, případně Americe se těší daleko větší oblibě.
Například přírodní památka Kaštanka se nachází v Nasavrkách u Chrudimi, kde se dokonce strom dostal do znaku města. Tento sad jedlých kaštanů má rozlohu 1,08 ha a nechal ho vysázet majitel panství Jan Adam Auersperg roku 1774. Nejmohutnější „Knížák” spolu s dalšími 19 stromy (z celkových zhruba 100) dokonce pochází z původní výsadby.
Za nejstarší kaštanovníky jsou považovány stromy v aleji v Chomutově, založené jezuity už v roce 1590.
Kaštany seté je ale možné najít i samostatně v zámeckých parcích apod.
Kaštany dozrávají zhruba od září až října.
Léčebné účinky kaštanů
Kaštany škrob, bílkoviny, cukr, vitaminy C, B1 a B2. Díky velkému množství uhlovodíků jsou výborným energetickým zdrojem.
Detoxikují játra, známé jsou jejich protiprůjmové účinky nebo napomáhají ke zklidnění při krvácení ze zažívacího ústrojí. Pozitivně by měly účinkovat i na psychiku.
Listy působí protirevmaticky. Usnadňují vykašlávání, příznivě působí při astmatu a bronchitidě.
Kaštany v kuchyni
Vždy před konzumací je třeba kaštany tepelně upravit. Mohou se pražit, péct, vařit, dokonce se vyrábí i mouka. Plody můžete po rozloupnutí skořápky a odstranění slupky sníst celé nebo se dají použít jako příloha k masu, po rozemletí se dají využít jako pyré, do omáčky, případně polévky. Ve Francii je velmi oblíbený nugát „marron glacé”, v Americe kaštanová nádivka do krocana.
Na pečení je na vypouklé straně nařízněte (pokud se nenařízne, mohl by se rozprsknout) velmi ostrým nožem do „X”. Řez by měl jít i trochu do masa kaštanu (ca. 4 mm). Kaštany se na plechu pečou při teplotě 200 °C asi 10-15 min., kdy začnou pukat a tmavnout a vydávat svou charakteristickou vůni. Pozor, aby se nezačaly pálit.
Musí se rozloupnout ještě teplé, kdy se dá vnější slupka dobře odstranit. Vyloupané kaštany je možno mrazit.
Také jste milovníci této lahůdky? Tak nezapomeňte, že právě je jejich doba.
Zdroj informací: nasavrky.cz, Wikipedie
Napsat komentář