Pipi Dlouhá punčocha, Lisa, Lasse a Bosse, Karkulín či Skřítek Nils. Tito a mnozí další hrdinové se vám jistě vybaví při vyslovení jména Astrid Lindgrenové. Jaký byl ale autorčin skutečný životní osud, prozradí neobvyklá ilustrovaná biografie určená nejen malým čtenářům.

Astrid Lindgrenová byla jednou z nejznámějších švédských autorek pro děti. Napsala více než sto knih a na šedesát filmových a divadelních scénářů. Její příběhy zná snad každé evropské dítě, ale i dospělý, jenž nezapomněl, jaké to je takovým rozverným dítětem být. A přesto původně všude říkala, že spisovatelkou rozhodně nebude. Chtěla být novinářkou, psát o osudech jiných, ale naštěstí se nakonec její vlastní osud rozhodl jinak a na spisovatelskou dráhu ji vrhl.

Astrid vyrostla v podobně idylickém domově a rodině, jaké vtiskla do svým Dětí z Bullerbynu, bylo jí dovoleno hrát si a hrát, směla vymýšlet skopičiny se sourozenci. Byla novinářkou, vedla si rozsáhlé válečné deníky o dění ve Švédsku i ve světě, a svými příběhy potěšila miliony dětských duší.

Nyní máte šanci seznámit se se všeobecně známými, i nečekanými fakty z Astridina života díky ilustrované biografii, pojmenované jednoduše Astrid Lindgrenová. Kniha velkého formátu, vycházející v nakladatelství Presco Group pod značkou Ella & Max, se dá číst od začátku do konce, ale i otevřít kdekoliv a volně přeskakovat.

Rozhodně nečekejte nudnou biografii. Každá stránka totiž obsahuje velkou spoustu informací. Některé čtenáře ohromí, nad jinými mávnou rukou, že to už dávno věděli, nad dalšími se pousmějí, možná se vzpomínkou, když četli tu kterou Astridinu knížku. Životopisné údaje jsou doplněné o celou řadu zajímavostí a propojení životních událostí, které autorka obtiskla do mnoha svých příběhů.

Nevíte, jak vznikla Pipi, Dlouhá punčocha, kde stojí dům Dětí z Bullerbynu, nebo proč se Astrid bála osamělosti? Kniha Astrid Lindgrenová vám tohle, i mnohé další, jistě prozradí. Zábavné i poučné čtení je doplněno kouzelnými ilustracemi, tak jak Astrid milovala, z dílny báječné norské malířky Lisy Aisato.

Dětství bez knih není dětství,“ říkávala Astrid. Já osobně doufám, že svým dětem dopřáváte spoustu dobrých příběhů, třeba právě takových, jaké uměla napsat Lindgrenová.

Líbilo se? Dejte o článku vědět ostatním: