Vítejte v budoucnosti, kdy kolonizace planet a hvězd vesele pokračuje. Román z odlehlého místa od autorky, která získala doktorát na Oxfordu a nyní se věnuje jaderné chemii v národní laboratoři v anglickém regionu Lake District.

V blíže nespecifikované budoucnosti se lidem podařilo kolonizovat i daleké a studené Pluto. Je tam ale teplota 200 stupňů pod nulou, a tak se chystá velkolepý projekt Plutoshine, který by měl postupně teplotu srazit na přijatelnější míru – pokud to však neohrozí jakýkoli původní život. Ten už hledal zakladatel místní stanice, ale výsledkem byla katastrofa. Svědkem nehody byla malá dívka Nou, která od té doby nemluví. Ale určitě něco ví…

Naprosto chápu, proč je Plutoshine přirovnáván k Marťanovi Andyho Weira – i tady je sympatický hrdina, neskutečně fascinující nový svět, máte pocit, že věda je sexy, i když nerozumíte ani slovu. A navíc je tu i humor. Nečekaně hřejivý je vztah nováčka na Plutu, solárního inženýra Luciana a němé a opomíjené holčičky Noy. Ti dva jsou vážně roztomilí, až byste skoro zapomněli, že se kolem dějí i další věci, jako je sabotáž celého projektu nebo tajemství, které způsobilo Noino trauma…

Autorka má fantastický dar vtáhnout čtenáře přímo na Pluto. Nezdržuje ho příliš nějakými technologickými údaji nebo popisy, přesto si to místo dokážete představit v mysli. Atmosféra na základně připomíná polární stanici, taky odříznutou od civilizace, ale tady je dělí miliardy kilometrů (a ten mráz venku je o dost horší). Ale nálada uvnitř, určitá pospolitost členů, naděje a víra, že všechno vyjde, ta byla skvělá a výjimečná.

Byla jsem dost překvapená, kolik místa měla v knize hřejivá linka o budování důvěry mezi holčičkou a jejím novým kamarádem. Ale když už toho bylo dost, autorka správně přidala na akci – další sabotáže, tajemství a fantastické objevy namíchané v přesném koktejlu tak, aby výsledkem byl strhující čtenářský zážitek.

Díky téhle knize máte pocit, že žít na křehké vesmírné stanici někde na Plutu může být docela fajn výlet…

Originál: Plutoshine, 2022, překlad: Veronika Volhejnová, vydal: Laser, 2023, 408 stran

Líbilo se? Dejte o článku vědět ostatním: