Ginnyino manželství je v prachu. A tak na pobyt, kde měla se svým mužem oslavit výročí, v návalu zoufalství pozve čtyři náhodné posluchače jejího rozhlasového pořadu. Jedinou podmínkou je nějaké další trápení. A tak se podivná a věkově pestrá parta schází v jednom omšelém hotýlku majitele Nica, který se brání modernizaci. Slunce praží, buganvilie kvetou, a problémy se zdají být menší, když na ně nejsou sami…

phaedra patrick hotylek v italii

Sice tenhle příběh perfektně zapadá do kategorie Romantické útěky, kdy hrdinky zdědí cukrárnu / penzion / knihkupectví a díky tomu se jim do života vrátí radost a láska, má ale i svá specifika. Tak za prvé Ginny už není žádná naivka, táhne jí na padesátku a její dcera se bude vdávat. A za druhé dost prostoru tu mají i ostatní „účastníci zájezdu“ a jejich vlastní problémy. Nádherné prostředí italského venkova, návštěvy památek nebo jen pobyt na slunci však jejich mnohdy neřešitelné starosti zjemní a dodají jim novou perspektivu.

Víc než další Caplinovou mi tahle knížka připomínala film Báječný hotel Marigold. Parta různých lidí se sbližuje v prostředí upadajícího hotýlku. Hlavní hrdinka zjistí, že sdílená bolest je menší. A možná se jim povede ten hotel i pozvednout.

I když jsem nebyla úplně cílová věková skupina a Ginnyin boj s menopauzou mě trochu míjel, přesto jsem si příběh užívala. Okouzlující Itálie sice všechny problémy nevyřeší, ale úplně se tam vidíte sedět v trattorii s cappuccinem a nějakými biscotti na talířku. Ty starosti hrdinům rozhodně nezávidíte, ani Ginnyino dilema, jestli dát manželovi ještě šanci. Ale ta pospolitost, přátelství a smíření s vlastním životem, to by nebylo k zahození.

Krásný letní příběh už není o prvních láskách ani osudové vášni. Je o hledání vlastní cesty po letech, kdy se hrdinka starala jen o ostatní. Prostě jako ze života.

Originál: The Little Italian Hotel, 2023, překlad: Petra Klůfová, vydal: Mystery Press, 2024, 339 stran

 

 

Líbilo se? Dejte o článku vědět ostatním: