Z pocitu, že o Praze víte všechno, vás vyvede kniha Praha záhadná a tajemná zavedeného dua Vladimír Soukup, Petr David. V titulu se spoustou doprovodných fotografií se dozvídáte nejen známé legendy a tajemství, ale i řadu nových vyprávění, která jste neznali.

Praha záhadná a tajemná nemá obsah, má pouze na konci knihy rejstřík, který se hodí při plánování výletů. Rozčlenění kapitol poznáte nahoře v rohu každé stránky, kde jsou uvedeny určité okruhy: Pražský hrad, Hradčany, Malá Strana, Staré Město, Josefov, Nové Město, Vyšehrad, Levý břeh Vltavy, Pravý břeh Vltavy, zahájené krátkými úvodními informacemi.

Každá kapitola má několik částí. A tak se třeba v části věnované Pražskému hradu dozvídáme o nejcennějším pokladu, o tom, jak místodržící letěli oknem ven, o nejděsivější soše, nebo o tom, jak to vlastně bylo za Rudolfa II. s tou výrobou zlata.

Na Hradčanech se zase před kapucínským kostelem, na místě, kde byl později umístěn kříž, prý otevírala Drahomířina propast.

V kapitole věnované Malé Straně se zase vzpomíná na Valdštejna, vypráví o svobodných zednářích. Nechybí ani putování nejznámější – Nerudovou – ulicí a návštěva nejkrásnějšího ostrova – Kampy.

U Starého Města si můžete přečíst o záhadách orloje, chrámech, domech a palácích a zjistit, co se vypráví o tajemstvích astronoma Tychona Braha. Kam že to zmizely sv. Anežka a hlavy českých pánů? Plnou pověstí je i čtvrť Josefov. Dozvíte se tedy nejen o golemovi, ale i proč, se nejstarší památce bývalého Židovského města říká Staronová synagoga.

U bájného Vyšehradu zase nesmí chybět vyprávění o Šemíkově skoku a také povídání o Čertovu sloupu.

Příběhy mají své reálné vysvětlení, někdy se přidává více fikce, objevuje se nadpřirozeno. Ostatně mystično je s Prahou tak nějak těsně spjaté. I když se vědci pokoušeli zodpovědět některé otázky, řada jich zůstává stále tajemstvím.

Autoři pokračovali v knize stejně dobře, jak jsme u nich zvyklí. Kniha je napsaná čtivě, takže si ji můžete číst jako román. Ale také se dá vyrazit na výlet a předem si v titulu najít informace o určité oblasti a konkrétních místech. I grafické zpracování se nese ve stejném tónu jako ostatní tituly těchto autorů.

Naše krásné hlavní město teď můžete zkusit prozkoumat z trochu jiné stránky. Knížka Praha záhadná a tajemná (Universum, 2019) pobaví nejen starší čtenáře, ale i mládež, která si v ní najde řadu poutavých příběhů.

Líbilo se? Dejte o článku vědět ostatním: