Čekanka podporuje činnost jater a má i další vliv na zdraví
Čekanka obecná je léčivá rostlina s nádhernými modrými květy. Podporuje například trávení, vylučování žluči a fungování jater.
Dříve sloužil pražený a drcený kořen čekanky jako náhražka kávy, kterou známe spíše pod názvem cikorka. Čekanku obecnou (Cichorium intybus) můžeme vést v patrnosti i jako haničku, koření svatého Petra, čaganku, strážce cest, ale také třeba jako koření kozího cecku. Pokud bychom chtěli kořen, seženeme ho pod názvem Cichorii radix, list čekanky se prodává jako Cichorii folium a nať čekanky zase pod označením Cichorii herba.
Už staří Egypťané věřili, že čekanka čistí krev a játra.
Čekanka je poměrně nenáročná na počasí, lze ji najít podél cest, na loukách, mezích, téměř po celém světě.
Nutriční údaje
Kořen čekanky je bohatý na hořčiny jako jsou sesquiterpenlaktony, právě díky nim pomáhá trávení. Guajanolidové glykosidy, kyselina čekanková (derivát kyseliny skořicové), flavonoidy, dále také hydroxykumariny, inulin. Inulin je polysacharid, s mírně projímavými účinky. Nestrávený míří do střeva, kde je potravou pro bakterie. Zhruba metr vysoká trvalka je bohatá na vitamín A (podpora pro zrak), vitamín C, minerály jako železo, draslík, hořčík a také na kyselinu listovou.
Čekanka obecná pro zdraví
Z čekanky se využívá kořen, poupata, klíčky, květ, nať.
Bylo zjištěno, že kořen čekanky pomáhá k poklesu hladiny cholesterolu v krvi, podporuje trávení, vyměšování žluče a žaludečních šťáv.
Krásné modré květy mají vliv na stav zraku. Sbírají se obvykle v červenci. Pro péči o oči se využívají výplachy, případně obklady, které zklidňují. Hodí se tedy při zánětu spojivek (vychladlý nálev).
Listy pomáhají ke zklidnění kožních zánětů a otoků.
Celkově je využitím podobná pampelišce.
* na podporu chuti k jídlu,
* čistí krev,
* jako sedativum,
* proti žlučovým kamenům a na podporu vylučování žluči,
* při potížích se slezinou)
Čekanka v kuchyni
Kořen čekanky se připravuje jako káva a neobsahuje kofein. Prodává se i pod značkou Karo, je i součástí Melty.
Mladé listy se dají přidat do salátu. V tomto ohledu je známější poddruh s názvem čekanka listová, což je listová zelenina. Oblíbená je pro listové puky, které zpestřují saláty.
Pěstování čekanky
Čekanka se dá i pěstovat na zahradě, přitom jí vyhovuje chudší, sušší půda, ale také ji můžeme mít mezi letničkami. Suší se květy, nať a kořen – a skladují se na suchém, tmavém místě. Nať se sbírá těsně před rozkvětem.
Měli byste vědět
Čekanka obecná by se měla dát užívat zhruba měsíc, poté zhruba týden-dva přestávka, a pokud bude potřeba, dá se pokračovat v užívání. Někdy se uvádí, že rostlina není vhodná pro těhotné. Také může urychlit nástup menstruačního cyklu.
Zdroj:
Léčivé byliny, Ottovo nakladatelství, 2010
Gill Daviesová. Byliny, Euromedia – Esence, 2016
Napsat komentář